IFI logo
Se flere bilder
Oppussing av inngangsdøren

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Oppussing av inngangsdøren

Har inngangsdøren din blitt sliten med tiden? Et malingsstrøk vil gjøre underverker. Velg gjerne en ny og spennende farge!

Åshild Tyssen Nyhus

Åshild Tyssen Nyhus
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- I middelhavsområdene ser vi gode eksempler hvor viktig inngangspartiet er; huset for øvrig kan se så råttent ut som bare det, men døren gjør de alltid noe med, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Inngangspartiet er det første gjester møter når de kommer hjem til deg, og en ønsker gjerne at døren skal være hyggelig og gi en opplevelse av å være velkommen. Men i Norge er det dessverre ofte liten fokus på dette, og mange inngangsdører rundt om i landet er hvite og kjedelige. Så hvorfor ikke male om døren din?

Fargevalg

Det finnes ingen tommelfingerregel for fargesetting av inngangsdør.

- Ha gjerne avvikende farger på hovedinngangsdøren fra vinduer, kjellerdører, terrassedører, er Ole Andreas Klaveness' tips.

Han forteller at på den måten skiller hovedinngangen seg litt ut, og en kan tenke det som en entré som ønsker deg velkommen.

Male med hva?

Som en hovedregel bør en alltid male med samme behandling som en har startet med. Men mange dører levers i dag ferdigmalte, og det kan være vanskelig å vite hva slags maling produsenten har brukt. Mens eldre dører ofte er malt med harde industrilakker, brukes det nå mer og mer vanntynnbare systemer. For å finne ut hva som er brukt på din dør bør du ta kontakt med fabrikkanten, som forhåpentligvis kan svare deg på dette.

- Et annet tips er å lukte på den lille flekkmalingsflasken som ofte følger med for at du skal kunne reparere småskader på døren. Her kan du lukte om malingen er med løsemidler eller ikke, forteller Ole Andreas Klaveness.

Før du maler, bør du vaske døren nøye, slik at all smuss og fett er borte. Deretter matter du ned overflaten med et fint sandpapir, for å gi malingen mest mulig heft til underlaget.

Valg av glansgrad

Her kan du velge hva du vil, og la din egen smak og behag få bestemme. Men Ole Andreas Klaveness forteller at blanke dører blir ofte veldig fint.

- Jeg har en forkjærlighet for blanke dører, forteller han.

Han legger til at selv om en kanskje ikke velger den helt blankeste varianten, bør en ikke velge noe mattere enn halvblank. Det leveres ikke standard egnede matte malinger til bruk på dører utvendig, og det er ikke å anbefale å bruke matte interiørmalinger ute.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.