Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Døren til et vakkert hjem

Har du vært inne på tanken om å friske opp den gamle teakdøren din? Det kan være at overflaten er slitt og misfarget - eller kanskje du ønsker å gi huset en ansiktsløftning?

cloud_download
fullscreen
 • Døren til et vakkert hjem

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • Tørk grundig over dørbladet med rødsprit for å fjerne mest mulig av fettet i treverket.

  Foto:

 • Skru av beslag og bruk skrape for å fjerne  ujevnheter og oljerester. Bruk fint slipepapir eller en pussekloss og gå over alle flater.

  Foto:

 • Deretter tar du en ny omgang med klut og rødsprit for å fjerne pussestøv.

  Foto:

 • En god utendørs grunning er helt avgjørende for et bra resultat.

  Foto:

 • Når du maler, går du først over smale og utilgjengelige steder med pensel.

  Foto:

 • På de større flatene benytter du rull.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Inngangsdøren skal være et sentralt blikkfang og den skal prege den visuelle opplevelsen av huset ditt. Mange kvier seg for å gi seg i kast med en gammel teakdør. Det er noe med det å dekke til ærverdig, gammelt edeltre med maling.

Teak er et materiale som krever nøye grunnarbeid - men det er ikke dermed sagt at en teakdør er mer komplisert og arbeidskrevende å male.

Slik gjør du det

1. RENSING: Det første du må gjøre er å få redusert fettmengden i teakens overflate. Dette gjør du ved å bruke kraftvask eller kjemikalier som rødsprit.

2. SLIPING: Deretter lar du døren tørke godt før du pusser lett over med fint sandpapir. Hakk og sprekker i overflaten utbedres ved hjelp av sparkel. For et optimalt resultat er det en fordel å helsparkle dørbladet og så slipe grundig ned slik at all strukturen i overflaten blir borte.

3. GRUNNING: Nå er det grunningen som står for tur - ett tynt lag med heftgrunn er nok.

4. TOPPSTRØK: Både rull og pensel bør benyttes ved påføring av grunning og maling. Har døren markerte dekordetaljer - må pensel brukes først uansett. Større, slette flater tas med rull etterpå. Husk å bruke fordriver etter at du har påført maling med rull.

Valg av maling - både type, farge og glans - må tenkes nøye gjennom. Noen foretrekker et vanntynnbart produkt - mens andre sverger til mer tradisjonell oljemaling. Uansett hva du velger, skal du benytte en utendørsmaling - på begge sider av døren - og to til tre strøk. De forskjellige produsentene har litt ulike anbefalinger både når det gjelder fremgangsmåte og produktvalg. Når det gjelder selve fargevalget så er jo det opp til personlige preferanser - men fargen bør jo matche husfargen.

Når du først er i gang vil vi anbefale at du også vurderer å pusse opp eller bytte ut gamle dørvridere og nøkkelbeslag samtidig - da vil du få en virkelig ny dør.

Oppdatert: 04.05.2015  

Dette trenger du

Rensemiddel 

remove_circle_outline

Lofri klut

remove_circle_outline

Fint slipepapir

remove_circle_outline

Eventuell sparkelmasse og sparkel

remove_circle_outline

Heftgrunning

remove_circle_outline

Utendørsmaling

remove_circle_outline

Rull

remove_circle_outline

Pensler

remove_circle_outline

Fordriver

remove_circle_outline
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]