Kategorier

Meny

Konto

Døren til et vakkert hjem

Har du vært inne på tanken om å friske opp den gamle teakdøren din? Det kan være at overflaten er slitt og misfarget - eller kanskje du ønsker å gi huset en ansiktsløftning?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Døren til et vakkert hjem

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inngangsdøren skal være et sentralt blikkfang og den skal prege den visuelle opplevelsen av huset ditt. Mange kvier seg for å gi seg i kast med en gammel teakdør. Det er noe med det å dekke til ærverdig, gammelt edeltre med maling.

Teak er et materiale som krever nøye grunnarbeid - men det er ikke dermed sagt at en teakdør er mer komplisert og arbeidskrevende å male.

Slik gjør du det

1. RENSING: Det første du må gjøre er å få redusert fettmengden i teakens overflate. Dette gjør du ved å bruke kraftvask eller kjemikalier som rødsprit.

2. SLIPING: Deretter lar du døren tørke godt før du pusser lett over med fint sandpapir. Hakk og sprekker i overflaten utbedres ved hjelp av sparkel. For et optimalt resultat er det en fordel å helsparkle dørbladet og så slipe grundig ned slik at all strukturen i overflaten blir borte.

3. GRUNNING: Nå er det grunningen som står for tur - ett tynt lag med heftgrunn er nok.

4. TOPPSTRØK: Både rull og pensel bør benyttes ved påføring av grunning og maling. Har døren markerte dekordetaljer - må pensel brukes først uansett. Større, slette flater tas med rull etterpå. Husk å bruke fordriver etter at du har påført maling med rull.

Valg av maling - både type, farge og glans - må tenkes nøye gjennom. Noen foretrekker et vanntynnbart produkt - mens andre sverger til mer tradisjonell oljemaling. Uansett hva du velger, skal du benytte en utendørsmaling - på begge sider av døren - og to til tre strøk. De forskjellige produsentene har litt ulike anbefalinger både når det gjelder fremgangsmåte og produktvalg. Når det gjelder selve fargevalget så er jo det opp til personlige preferanser - men fargen bør jo matche husfargen.

Når du først er i gang vil vi anbefale at du også vurderer å pusse opp eller bytte ut gamle dørvridere og nøkkelbeslag samtidig - da vil du få en virkelig ny dør.

Dette trenger du

Rensemiddel 

Lofri klut

Fint slipepapir

Eventuell sparkelmasse og sparkel

Heftgrunning

Utendørsmaling

Rull

Pensler

Fordriver

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]