IFI logo
Se flere bilder
Riktig tapet til riktig rom

Foto:

Riktig tapet til riktig rom

I våtrom må du bruke våtromstapet. I barneværelser og andre rom med spesiell slitasje bør du velge et slitesterkt tapet.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det avgjørende er alltid hvilken kvalitet du synes er penest, hvilken farge du foretrekker og hvilken oppsettingsmåte du føler deg tryggest på. Først må du avgjøre om det skal være tekstil, papir eller vinyl, om det skal være struktur i tapetet, hvilket mønster du foretrekker, og hvilke farger du vil ha.

Skal du tapetsere et rom som allerede er møblert, bør du tenke gjennom hvilke farger som passer til møblene. Du bør også tenke gjennom hvor mye slitasje det blir. Det er ikke så lurt å sette opp et papir eller tekstiltapet på et sted hvor det blir mange kollisjoner med en trehjulssykkel.

I utgangspunktet finnes det syv slags tapeter å velge mellom: Papirtapet, vinyltapet, våtromstapet, tekstiltapet, fibertapet, glassfibervev og overmalbar tapet.

Egner seg best i oppholdsrom. Tradisjonelt har papirtapet vært et billigprodukt. Her har det skjedd en markert endring, ved at papirtapeter har utviklet seg til et høykvalitetsprodukt, som finnes i mange mønstre og som brukes i stuer og andre pene rom. Papirtapet har forandret status, og nå finner vi ofte eksklusive tapeter av papir. Papirtapetene er også blitt langt mer holdbare. Som regel er de avtørrbare. Papirtapeter finnes i både forklistrede og ikke forklistrede varianter.

Vinyltapet får du både i glatte varianter og med struktur. Det finnes blanke og matte overflater, i alle mønstre og farger, og du finner også vinyltapeter som ser ut som papirtapet. Nordmenn foretrekker stort sett malt vinyltapet, og frisker det gjerne opp med fargerike border. Vinyltapet er både vask- og skurbart. Derfor er det egnet overalt hvor tapetet er utsatt for slitasje og skitt. Vinyltapet med struktur tåler mindre enn flat vinyltapet.

Våtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet. Våtromstapet må ha en bakside som ikke påvirkes av vann. Du skal likevel unngå å bruke slik tapet i dusjen og andre steder hvor vannet står rett på veggen. Våtromstapetene bør sveises i skjøtene. Kanten mellom gulvbelegg og tapet må også fosegles, det samme gjelder ved rør og for eksempel hullet hvor såpekoppen er festet. Det er ingen heksekunst, hvis du følger anvisningen som følger med sveisevesken.

Egner seg best i stue, spisestue, entré, de voksnes soverom og i kjellerstua. Tekstiltapet er laget av tekstiler som er laminert til papir. Det er enten avtørkbart eller vaskbart. Det som særpreger tekstiltapet, er den lune effekten det gir på grunn av tekstiloverflaten.

Fibertapet har vært på det norske markedet en stund, og nå kommer det stadig nye design i denne kvaliteten. Et fibertapet er lunt og varmt å ta på og har en glatt overflate. I likhet med tekstiltapet tilfører den rommet en intim steming. Først smøres limet på veggen og så settes fibertapet opp. Kvaliteten er tykk og derfor lett å sette opp. Ved hjelp av litt fukt blir den smidig og lett å montere i hjørner. Den er vaskbar og fungerer dessuten bra som armering. Det består av cellulose og polyesterfibre som er presset til en duk, en mineralpapir-kvalitet tvers gjennom. Størrelsen på fibrene bestemmer tapetets struktur.

Også kjent som glassfiberstrie, har vært flittig brukt i mange hjem. Bruken har gått noe ned fordi moten har forandret seg, men også fordi det er så vanskelig å gjøre noe med veven når den først er oppsatt. Gammel glassfibervev er nesten umulig å fjerne. Hvis man hører en "tikkelyd" når man tapper på veven med fingrene er det mulig at veven sitter løst. Da er det enklere å rive den ned, men sparkling må til uansett. En vegg hvor veven sitter fast må helsparkles før ny tapetsering eller maling senere. Glassfiberstrie har også den ulempen at du må beskytte deg mot glassfiberstøv med en støvmaske under oppsettingen.

Strukturtapet for overmaling blir ofte feilaktig omtalt som miljøtapet, fordi de verken stikker eller støver slik som glassfiberstrie. Men det er et kunstprodukt som ikke er noe mer naturvennlig enn vinyltapet. Strukturtapet er mulig å ta ned igjen, i motsetning til glassfiberstrien. Fordelen med overmalingstapeter er at du kan finne et tapet med et mønster du liker, og så male over med en farge etter eget valg. Mønstrene er mange og fargevalget er fritt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.