IFI logo
Se flere bilder
Underlaget er viktig

Foto: ifi.no

Underlaget er viktig

Skal du tapetsere må underlaget være jevnt, tørt og rent. Du bør også grunne for å unngå at limet suger ujevnt og gir problemer med heft senere.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatet av tapetseringen blir ikke bedre enn grunnarbeidet du gjør. Underlaget må være helt plant. Riv av gammelt tapet - dersom det ikke er veldig godt og fast -, sparkle og puss veggen.

Blærer

Vær spesielt oppmerksom på blærer i gammelt tapet. Blærene må rives opp, sparkles og slipes. Ellers følger de med deg ut i neste tapet. Gammelt vinyl- og tekstiltapet fjernes helt ved at du spalter tapetet, slik at bare papirbaksiden sitter igjen på veggen. Papiret som sitter igjen på veggen, fukter du med tapetklister. Så skraper du av det som løsner. Deretter sparkler du flaten.

I hjørner og rundt vinduer og dører sitter gjerne gammelt tapet dårligere enn ellers. Her er det spesielt viktig å fjerne alt gammelt tapet før du sparkler.

Gammel glassfibervev er nesten umulig å fjerne. Hvis man hører en "tikkelyd" når man tapper på veven med fingrene er det mulig at veven sitter løst. Da er det enklere å rive den ned, men sparkling må til uansett. Du kan dekke over glassfiberstrien med en vanlig sparkelmasse.

 

Grunning

Hensikten med grunning er å få et ensartet underlag, som ikke gir skjolder og som suger jevnt og gir godt feste for lim og tapet.

Normalt bør du grunne veggen før du tapetserer. Du kan bruke en matt oljemaling, vannbasert grunningsmaling, eller grunne med fortynnet lim. Noen synes det er en fordel at oljemalingen gir deg en tett hinne, som hindrer at fuktighet fra tapetseringen trenger inn i veggen - og senere mot at eventuell fuktighet i veggen trenger ut.

Oljemalingen lukter sterkt og tørker seint. En matt og vannbasert grunningsmaling er rimelig, lukter nesten ikke, tørker raskt og gir god heft.

Hvis du skal tapetsere med et tapet med sterk bunnfarge, bør du grunne veggen i samme farge. Lim kan brekkes i en valgt farge, på samme måte som maling. Da unngår du lyse striper (dersom det skulle bli en liten glipe mellom tapetlengdene), eller mellom tapetet og gulv- eller taklist.

Sparklede flater må også grunnes. Blanke, malte flater må vaskes med sterkt såpevann og skylles godt. Helst bør du også matte dem ned med sandpapir.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.