IFI logo
Se flere bilder
Hvordan ser jeg forskjell på kvalitetene?

Foto:

Hvordan ser jeg forskjell på kvalitetene?

Tapettypen er underordnet: Det finnes gode og mindre gode papirtapeter, akkurat som det finnes toppkvaliteter og nokså dårlige kvaliteter blant vinyltapeter og alle de andre typene. Men alle tapeter skal være merket fra produsenten. Bak på de fleste tapeter eller på tapetetiketten finner du de viktigste symbolene som viser tapetets egenskaper.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tapet falmer over tid, men graden av falming varierer fra produkt til produkt. Derfor er tapetene merket med symboler for lysbestandighet. Lysbestandighet måles med en skala som går fra 1 til 8. 1 er dårligste klasse og 8 beste. Denne skalaen er forskjellig fra andre bestandighetsskalaer, som vanligvis går fra 1 til 5.

Ikke under 5

Et tapet bør ikke ha en lysbestandighetsverdi under 5, hvis dette er viktig for deg når du velger tapet. Graden av lysbestandighet sier ingenting om hvor lang tid det tar før fargeforandringen inntreffer. Det er helt avhengig av hvor mye dagslys tapetet utsettes for. Det har igjen sammenheng med årstiden, størrelsen på vinduene, rommets himmelretning og gulvbelegget.

Tommelregel: Lyse tapeter falmer vanligvis raskere enn mørkere tapeter, som har kraftigere pigmentering. Hvis tapetet gulner, skyldes det som regel at det røykes i rommet. Vær oppmerksom på at enkelte utenlandske leverandører bruker en annen målemetode enn den norske 1 til 8-skalaen.

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.