IFI logo
Se flere bilder
Hvordan ser jeg forskjell på kvalitetene?

Foto:

Hvordan ser jeg forskjell på kvalitetene?

Tapettypen er underordnet: Det finnes gode og mindre gode papirtapeter, akkurat som det finnes toppkvaliteter og nokså dårlige kvaliteter blant vinyltapeter og alle de andre typene. Men alle tapeter skal være merket fra produsenten. Bak på de fleste tapeter eller på tapetetiketten finner du de viktigste symbolene som viser tapetets egenskaper.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tapet falmer over tid, men graden av falming varierer fra produkt til produkt. Derfor er tapetene merket med symboler for lysbestandighet. Lysbestandighet måles med en skala som går fra 1 til 8. 1 er dårligste klasse og 8 beste. Denne skalaen er forskjellig fra andre bestandighetsskalaer, som vanligvis går fra 1 til 5.

Ikke under 5

Et tapet bør ikke ha en lysbestandighetsverdi under 5, hvis dette er viktig for deg når du velger tapet. Graden av lysbestandighet sier ingenting om hvor lang tid det tar før fargeforandringen inntreffer. Det er helt avhengig av hvor mye dagslys tapetet utsettes for. Det har igjen sammenheng med årstiden, størrelsen på vinduene, rommets himmelretning og gulvbelegget.

Tommelregel: Lyse tapeter falmer vanligvis raskere enn mørkere tapeter, som har kraftigere pigmentering. Hvis tapetet gulner, skyldes det som regel at det røykes i rommet. Vær oppmerksom på at enkelte utenlandske leverandører bruker en annen målemetode enn den norske 1 til 8-skalaen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.