IFI logo
Se flere bilder
Reparasjon av tak

Foto: Frode Larsen, Kristian Owren/ifi.no

Reparasjon av tak

Jeg har en leilighet i en bygård fra 1920-tallet. Taket er så vidt jeg forstår, bestående av puss på et bambusvev. På enkelte steder har taket nå begynt å synke, og pussen sprekker opp. Hvordan er det best å reparere et slikt tak?

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Taket er av typen "rabbitz puss", en armert puss. Større reparasjoner av taket anbefales det å overlate til fagmann. Håndverkere som har jobbet med slike tak som nevnt i her, anbefaler at en kontakter en murer som har erfaring med denne typen tak.

Finn årsaken

For å utbedre taket er det viktig å vite årsaken til at taket synker og malingen sprekker, slik at ikke skaden oppstår igjen etter en viss tid. Slike årsaker kan eksempelvis være fukt eller at bygget og taket beveger seg.

Tak for spesialister

Ved reparasjon av rabbitz-tak, bør et mindre parti åpnes. Her monteres/festes hønsenetting eller strekkmetallplater som pusses i flere lag med kalkpuss. Pusslaget blir armert pussflate.

Gamle rabbitz-tak er ofte kalket/hvitthet. Dette kjennes ved at de smitter, man blir grå på hånden ved berøring. For at det reparerte taket skal bli like pent som nytt, må det vaskes, påføres murseis og deretter grunnes med en oljebasert heftgrunn - før en maler de siste toppstrøkene.

Før en bestiller håndverkere

Når en skal kjøpe håndverkstjenester, anbefales det å lage en skikkelig avtale før arbeidet tar til. Lag en skriftlig kontrakt for å unngå misforståelser, ubehagelige diskusjoner eller uforutsette kostnader i etterkant.  

Mer informasjon om å bruke håndverker og kontrakter finnes i linkene på høyre side.

Mer informasjon

www.forbrukerradet.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.