IFI logo
Se flere bilder
10 gode råd for en billigere og mer effektiv oppussing

Foto:

10 gode råd for en billigere og mer effektiv oppussing

Hemmeligheten bak en billigere og mer effektiv oppussing kan egentlig sammenfattes i to ord: god planlegging! - Kjedelig tenker du, men husk at tiden du bruker på å planlegge, bare er en brøkdel av den tiden du mister på og ikke gjøre det!

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt for mange kaster seg hodestups ut i omfattende oppussingsprosjekt, bare for å oppdage halvveis at de mangler de produktene de trenger, eller at håndverkeren ikke kan komme før om to uker - eller rett og slett at pengen er brukt opp!

- En unødvendig lang oppussingsperiode vil bare slite på deg og familien, sier interiørarkitekt Wenche Aurland. Sørg for at du har alle nødvendige redskaper og produkter i hus før du setter i gang, og tenk nøye igjennom rekkefølgen på det du skal gjøre. Får du denne feil, vil det ikke bare medføre masse ekstra arbeid, det vil også kunne koste deg dyrt.  

Det aller første du må gjøre, er å ta en grundig sjekk i lommeboka for å finne ut hvor mye penger du har til rådighet. Men husk å RUND OPPOVER! Oppussingsprosjekt har en lei tendens til å bli dyrere enn først ventet, fordi man glemmer å ta med alle de små tingene som dukker opp underveis. Det er bedre å ha litt ekstra og gå på!

Se flere bilder
10 gode råd for en billigere og mer effektiv oppussing

Foto:

Sjekk lommeboka!

Et vellykket oppussingsprosjekt vil alltid starte med papir og blyant. Skriv ned nøyaktig hva det er du har lyst til å gjøre, og gjør prioriteringer ut ifra hvor mye penger og tid du har til rådighet.

- Det er viktig å få med seg alt første gang. Kommer du på ting som skal gjøres underveis, kan det fort fordyre prosessen. I tillegg kan du få rabatter når du kjøper alt på én gang, og du sparer tid når du slipper alle småturene fram og tilbake til butikken.  

3. Tilstandsrapport!

Deretter kan det være lurt å lage en såkalt tilstandsrapport. I den beskriver du hvordan rommet som skal pusses opp ser ut i dag, nøyaktig hva som skal gjøres og hvilke redskaper og produkter du vil ha bruk for.

- Begynner du å pusse opp uten å kjenne til tilstanden på boligen, kan du for møte på mange overraskelser. Og overraskelser har en tendens til å bli kostbare. Les mer om hvordan du lager en tilstandsrapport på ifi.no

Se flere bilder
10 gode råd for en billigere og mer effektiv oppussing

Foto:

Et vellykket oppussingsprosjekt vil alltid starte med papir og blyant.

Skulle du ha behov for hjelp av en profesjonell, vil tilstandsrapporten med en grundig beskrivelse av hva som skal gjøres, fungere som et yppelig grunnlag for prissammenligning mellom ulike håndverkere.

- Be alltid om et pristilbud fra to til tre håndverksfirma!

5. Mesteren tar ansvar!

Har du behov for flere håndverkere, kan det være lurt å engasjere en mester. Han vil ta ansvar for det arbeidet som skal gjøres, og sørge for at håndverkerne kommer til riktig tid og i riktig rekkefølge.

- Utgiftene til en mester kan fort spares inn i form av større effektivitet!  

6. Tegn kontrakt og unngå trøbbel!

Benytt alltid en kontrakt! Den kan spare deg for masse unødvendig frustrasjon, og gjør at begge parter forplikter seg, og jobber mer effektivt mot et vellykket resultat.

- Det fins kontrakter for både små og store oppussingsprosjekt. Spør enten håndverkeren om kontrakt, eller last ned et avtaleskjema fra www.dinside.no/bolig.

7. Tillatelse - ikke tilgivelse!

Har du brukt titusener av kroner på oppussingen, er det ikke morsomt å stå med hatten i hånden og be om tilgivelse. Sørg for å få klarsignal fra alle nødvendige parter før du setter i gang, enten det er byantikvaren, borettslaget eller naboen.

- Oppussingen kan fort ha blitt en fryktelig dyr fornøyelse om den viser seg å stride mot et eller annet reglement.

8. Tenk fremtidig salg!

Hvis du ikke har planer om å bo i boligen din resten av livet, kan det være lurt å ha et eventuelt fremtidig salg i tankene når du planlegger oppussingen. Noen oppussingsprosjekt vil ha større innvirkning på både verdien og interessen for boligen, enn andre. (Les mer om "De lønnsomme oppussingsprosjektene", på side  ). Samtidig som et godt utført arbeid og god kvalitet, alltid vil veie positivt hos en framtidig kjøper.

Se flere bilder
10 gode råd for en billigere og mer effektiv oppussing

Foto:

Behov for hjelp?

Det kan være lurt å stå i mot fristelsen til å kaste seg på den siste motebølgen. I hvert fall hvis du ikke har planer om å gjenta oppussingen hver tredje måned.

- Forsøk å gå for løsninger som du tror du kan være fornøyd med over lenger tid, og varier heller med detaljene!

10. Klippebok

Det kommer kanskje ikke til å bli den mest spennende klippeboken du har laget, men desidert den mest nyttige! Sørg for å noter deg navn og produsent på alle produktene du har benyttet, og lim gjerne inn en bit av tapetet eller en spesiell skrue. Navn på redskaper, håndverker og ellers andre erfaringer du har gjort seg underveis, kan også være lurt å notere seg.

- Jo nøyere du er, jo enklere blir det ved senere vedlikehold eller neste gang du skal pusse opp!

Se flere bilder
10 gode råd for en billigere og mer effektiv oppussing

Foto:

Det kan være lurt å stå i mot fristelsen til å kaste seg på den siste motebølgen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.