IFI logo
Se flere bilder
Rent og pent gummigulv

Foto: Polyflor

Rent og pent gummigulv

Gummigulv er et gulvbelegg stadig flere tar i bruk. For å ivareta gulvet på best mulig måte er vedlikehold og riktig rengjøring viktig.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gummigulvets slitestyrke, redusert støynivå ved mye tråkking og det at det føles mykt og godt å gå på over tid gjør at både næringsliv, offentlige bygg og private hjem velger denne gulvtypen.

Før man legger gummigulv er det lurt å tenke igjennom bruksområde og om man vil ha et gummigulv med lite eller lite mer vedlikehold. Det er ofte sammenheng mellom pris og kvalitet. De rimeligere alternativene trenger ofte mer vedlikehold enn de litt dyrere gulvtypene. 

De fleste gummigulv har en produksjonsfilm. Denne filmen er av parafin og må fjernes. Man følger en egen prosedyre for dette. Etter denne prosedyren legger man en voks som fungerer som en midlertidig porefyller. Denne voksen fjernes ved daglig renhold, men da har gummien lukket seg og gulvet fungerer slik det skal.

Det finnes i dag gummigulv som ikke trenger å vedlikehold/ voksing/ polishing før bruk - det vil si at gummien er varmebehandlet og ferdig oksidert før bruk, men de fleste gummigulv trenger voksing/polishing før de taes i bruk.

Det er viktig å være klar over forskjellene og følge anvisningen som følger med. Spør forhandler om du er i tvil om hva du skal gjøre med akkurat ditt gummigulv. Ved de fleste gummigulv følger det med en vedlikeholdspakke /startpakke for førstegangsvedlikehold med en enkel bruksanvisning.

Rengjøring av gummigulv

Gummigulv kan det rengjøres med støvsuger og tørrmopp eller med pH-nøytralt rengjøringsmiddel. De finnes flere typer. Spør om konkrete rengjøringprodukter for gummigulv i butikken der du kjøpte gulvet. Klorin og andre kloraktive rengjøringsmidler skal ikke brukes da de kan skade gulvbelegget.  

Slik gjør du

1. Støvsug gulvet rent for støv og bruk tørr mopp ved tørr rengjøring.

2. Bland vaskemiddelet og vann godt i bøtten ved våt rengjøring. Vannet bør være ca 40 grader/ håndvarmt. For varmt vann d.v.s 80 grader og mer skal ikke brukes da det kan skade belegget. Bruk gummihansker. Følg doseringen på vaskemiddelet.

3. Hell ut vaskepolishløsningen fra bøtten - gjerne i en stripe og bare litt av gangen. Vær alltid varsom med bruk av mye vann på gummifliser.

4. Trekk polishmoppen langs den utlagte stripen med vaskepolishen slik at overskuddet skyves mot deg. Beveg moppen i buebevegelser mot deg.

5. La vaskepolishen tørke i ca 30.min. Påfør deretter et tynt strøk til.

6. Rengjør utstyret grundig.

Dette trenger du
  • Støvsuger
  • Tørrmopp eller pH-nøytralt vaskemiddel
  • Polishmopp/mikrofibermopp eller klut
  • Bøtte
  • Gummihansker
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.