IFI logo
Se flere bilder
Ren solskjerming

Foto: Alfort

Ren solskjerming

Markiser og parasoller er både gode solavskjermere og stemningsskapere på uteplassen. Men om de er fulle av mugg og forurensning blir ikke atmosfæren like koselig. Og ikke holder de da så lenge heller. Heldigvis er det lett å rense!

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

All heder til solen, men noen ganger kan det være godt å sitte litt i skyggen også. Markiser og parasoller er laget av tekstil som er behandlet for å tåle et langt liv utendørs, men etter en tid kan de allikevel anta enn grønnaktig tone eller få sorte prikker. Pollen, fett, sot, veistøv og sur nedbør kan gjøre tekstilene sortflekkete og det ser ikke så fint ut. Derfor gjelder det å ta en vask før og etter sommeren. Det forlenger levetiden – og gir skittent solskjermingstekstil fargene tilbake. Det er jo også bærerkaftig å ta vare på det vi har lengst mulig.

Vaskemidler for utendørs tekstiler fjerner mugg, bakterier, sot og andre forurensninger. Det finnes varianter som bare kobles til hageslangen og automatisk doserer ut riktig mengde over markisen. Etter påføring får midlet virke, mens vær og vind tar hånd om etterarbeidet.

Etter vask kan det være en god idé å impregnere stoffene igjen. Da blir overflaten mer vannavstøtende og mindre mottagelig for ny tilsmussing. Impregneringen sprayes ut og får tørke inn. Den kan også brukes på teltduker, presenninger, cabriolet-tak, ryggsekker og annet tekstil for utendørs bruk. Impregnering av puter og duker gjør tekstilene mer flekk- og fuktavvisende.

 

Se flere bilder
stripete markise på hus vask

Foto: Chera Westman/ifi.no

EN VASK ER LURT: Da får du en ren og pen markise som holder lenger.

Se flere bilder
vask av markise striper

Foto: Chera Westman/ifi.no

SVART: Får parasollen eller markisen svarte prikker og flekker, eller grønnskjær som her,  er det på tide med en vask.

Gode produkter

Nitor Markis & kapelltvätt

Krefting Selaclean Idealvask

Krefting Stabil impregnering

Herdins Imprenex Outdoor

Alkol pluss stopp impregnering

Mer informasjon

www.alfort.se

www.krefting.no

www.herdins.no

www.kemetyl.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.