Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Regelmessig vask holder malingen vakrere

Luftforurensing setter seg i malingen.

cloud_download
fullscreen
  • Regelmessig vask holder malingen vakrere

    Foto: Nordsjö

Annonse
Annonse

Med klimaendringene får vi også bedre vekstforhold for sopp og alger fordi det blir mer nitrat og fosfat i nedbøren. Resultatet kan bli skjemmende farge. La gjerne malermesteren vaske huset hvert år. Selv skal du fortløpende følge med om det oppstår blærer eller avskallinger av maling.

Viktig forebygging

Årlig renhold av treverket med et egnet vaskemiddel og grundig skylling er viktig forebygging, og sørger for at levetiden for maling og beis blir så lang som mulig. Vanligvis kan denne jobben gjøres med lavtrykkssprøyte og hageslange. Dersom veggen er ekstra skitten eller har utslag av sopp eller alger er det nødvendig å bruke en børste eller svamp for å fjerne alt før rengjøringen gjentas.

Synes godt

Foto: Ragnhild Bruland

Foto: Ragnhild Bruland

Sopp og alger kan ha mange årsaker. Dersom treverket ble overflatebehandlet for sent da det var nytt, vil det som regel bli angrepet av sopp. Denne soppen vil vokse gjennom maling og beis og bli et estetisk problem. Særlig på lyse fasader vil dette synes godt. Du blir aldri helt kvitt den, men regelmessig vask holder den i sjakk.

Lokaliser årsaken

Grønn algevekst kan ofte opptre på vegger mot nord eller på andre skyggefulle flater. Disse algene fester seg i første omgang i overflaten, men vil etter hvert feste seg i maling og beis og dermed bryte ned dens tekniske kvalitet. Slik algevekst bør fjernes snarest mulig. Det er også viktig å se etter årsaken til et algeproblem. Veksten kommer av fukt og dårlig luftsirkulasjon ved overflaten. Trær og busker som står for nært veggen eller som skygger for sola, kan være årsaker til algevekst fordi overflaten sjelden tørker skikkelig. Disse bør vurderes fjernet.

Spesialmiddel

Dersom veggen er angrepet av sopp og alger, er det ikke tilstrekkelig å vaske og skrubbe den ren. Da må det påføres et spesialmiddel som dreper sopp og alger. I mange tilfeller kan det også være nødvendig å male huset på nytt. Behovet for å male om huset øker dersom sopp eller alger har fått stå i fred i treverket for lenge. Et kraftigere vaskemiddel kan være nødvendig, men da vil overflaten mattes ned. For å få igjen glansen og en optimal teknisk overflate må det derfor ofte males om igjen.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]