IFI logo
Se flere bilder
Praktisk og sprekt - ikke en motsetning

Foto: Espen Grønli, Kristian Owren/ifi.no og produsentene

Praktisk og sprekt - ikke en motsetning

Et praktisk gulv behøver ikke være kjedelig. Linoleum, vinyl, og gummi er lenge blitt sett på som industri- og institusjonsgulv snarere enn som pene gulv til hjemmene. Slik er det slett ikke lenger. Hvis du tør, finnes det mange friske farger og spennende mønstre å velge mellom.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Farger og mønstre gir rommet varme og en god hyggelig følelse, spesielt til nordlige rom eller rom hvor du ferdes mye, som ganger eller rom i kjelleren, sier interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad.

- Men du trenger ikke å bruke mye farger for at et rom skal bli spennende - det handler også om måten gulvet er lagt på. Du kan bruke border eller mer diskrete farger ton i ton. I dag finnes det også retromønstre i hvitt og sort som er pene, sier hun.

Store og urolige mønstre egner seg best til mindre rom. Sterke ensfargede belegg kan du godt legge på litt større flater.

- Men da trenger gulvet å få litt hjelp. Sørg for å plukke opp fargen med tekstiler så blir ikke gulvet så alene.

Gardiner og puter, eller bildene på veggen, trenger ikke å være i eksakt samme farge, det går fint med ton i ton.

Forskjellige størrelser

Om du allerede har et mønstret innslag - som en rutete sofa eller blomstrede gardiner - kan du fortsatt ha et rutete, stripete eller blomstret gulv. Men da bør de to mønstrene skille seg størrelsesmessig.

- Om du har et gulv med store blomster, skal du velge gardiner med små blomster, forklarer Ellen.

Er du i tvil kan det være greit å starte med et mindre rom - da blir det ikke så dyrt å skifte gulvet hvis det ikke ble helt som du hadde håpet. Yngre mennesker er mange ganger mer vågale og tør å eksperimentere mer enn middelaldrende personer. Ungdommer flytter også oftere og ser ikke en oppussing som noe som ska holde hele livet. De som er litt eldre, er muligens mer forsiktig og prøver kanskje først med et mindre rom.

- Det går an å begynne med å lette opp boden eller vaskerommet i kjelleren for eksempel, sier Ellen.

Rydd unna ting

Et bitte lite rom med store mønstre på gulvet er heller ikke helt bra. Et annet godt tips er ikke å ha for mye ting oppå det nye gulvet.

- Hvis du har for mye ting på gulvet syns det jo ikke, og har det ingen hensikt å skifte, sier Ellen.

    

Typiske praktiske gulvmaterialer er vinyl, linoleum og gummi. Disse materialene er slitesterke og holdbare med enkelt vedlikehold og renhold. Men at de er praktiske er ikke det samme som at de er kjedelige.

   

- Linoleum er et retro-materiale som holder på å bli mer populært. Men der er også et litt dyrere gulv enn vinyl. Begge finnes i veldig mange varianter og farger.

Gummi er imidlertid for viderekomne, så å si.

   

- Gummi er veldig trendy og hig tec og blir fremst foretrukket av yngre urbane folk, sier Ellen.

     

Vinyl

Tradisjonelt har vinyl prøvd å etterlikne andre materialer som tre, stein og fliser. Nå om dagen får vinyl i større grad lov til å være seg selv. Tarkett er en av de ledende produsentene av vinylgulv for hjem og offentlig miljø, og de har i kolleksjonen Cool Colours tatt frem en rekke spreke og friske farger med striper, ruter og blomster, såvel som ensfargede. Også for barnerom finnes en kolleksjon lekne motiver med dinosaurer, fotballer eller blomster på rosa bakgrunn.

Materialet egner seg godt til gulv hvor du går og står mye - som på kjøkkenet eller i en gang. Det er holdbart gulvbelegg som tåler varmt vann, slitasje og som dessuten demper trinnlyder.

Vinyl finnes i mange prisklasser, helt fra 100 kroner per kvadrat og oppover. Et middels hendig menneske klarer godt å få lagt vinylgulv selv i et mindre rom, men det anbefales å bruke fagfolk på større flater, hvor vinylen må skjøtes.

Linoleum

Linoleum er et naturmateriale som blir anbefalt av Astma- og allergiforbundet. Det er et slitesterkt gulv som er lett å vedlikeholde og føles varmt å gå på. Det aller første linoleumsgulvet blev faktisk laget allerede i 1863. Siden har materialet blitt utviklet og nå finnes et hav av varianter og muligheter.

Materialet er ofte brukt i skoler, butikker, omsorgsinstitusjoner og offentlige rom. Men det er også godt egnet hjemmet, og er ideelt for kjøkken, soverom og korridorer.

Forbo, som er ledende innenfor linoleum, har i halvannet år med stort hell markedsført et klikksystem med linoleumsfliser på en kjerne av hard trefiber. Det klikkes enkelt sammen, og med fliser i forskjellige farger er det mulig å skape et spennende gulv med ulikfargede ruter, felt eller border.

Linoleum er et retroprodukt som er på vei inn igjen. Prisen er fra 150 kroner per kvadratmeter om du legger det selv.

Gummi

For den med interesse for design, er kanskje gummi noe å tenke på. Gummigulvene brukes mye i industrien, hvor kravene til holdbarhet er høye. Men gummi kommer mer og mer i hjemmene - og ønsker du et trendig industrielt og høyteknologisk preg på entreen eller kjøkkenet, kan dette være valget for deg.

Gummi er i utgangspunkt et naturmateriale, men gulvene blir laget av en syntetisk gummi som er svært slitesterk og behagelig å gå på. Bland andre Polyflor og Dalsouple, som Kasthall har agenturet for i Skandinavia, lager både plane gummigulv og gulv med relieffer i mange forskjellige mønstre - pastiller, blomster eller streker. Et kult tips på kjøkkenet, er å bruke det samme gummimaterialet på gulvet og på veggen, istedenfor fliser mellom benken og veggskapene!

Strukturen hos et gummigulv er annerledes enn på vinyl, og fargene er intense. Vil du ha et ekstra blankt gulv, behandler du det med polish. Gummigulvet er antistatisk, demper lyd, er mykt og behagelig å gå på. Det er også et meget slitesterkt gulv som passer godt i hall og kjøkken.

Klarer du å legge et vinylgulv klarer du et gummigulv også. Materialet kommer både på rull og som fliser, som begge limes fast. Prisen ligger på rundt 400 kroner per kvadratmeter.

Når gulvet er blikkfanget

? Farger og mønstre gir rommet varme og en god hyggelig følelse, spesielt til nordlige rom eller rom hvor du ferdes mye, som ganger eller rom i kjelleren.

? Til små rom er ensfarget eller småmønstret er best egnet. Stormønstret passer godt til større rom og arealer.

? Om du allerede har et mønstret innslag - som en rutete sofa eller blomstrede gardiner - kan du fortsatt ha et rutete, stripete eller blomstret gulv. Men da bør de to mønstrene skille seg størrelsesmessig. Om du for eksempel har et gulv med store blomster, skal du velge gardiner med små blomster.

? Er du i tvil kan det være greit å starte med et mindre rom - da blir det ikke så dyrt å skifte gulvet hvis det ikke ble helt som du hadde håpet.

Disse fører produktene:

Tarkett tlf. 32 20 92 00

Forbo Flooring tlf. 66 77 12 00

Polyflor tlf. 23 00 84 00

Kasthall tlf. 22 41 10 87

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.