IFI logo
Annonsørinnhold
Se flere bilder
Nyt sommeren i en stødig hagestol

Foto: Sika

Nyt sommeren i en stødig hagestol

Når utemøblene går opp i liminga, finnes andre utveier enn å kjøre dem til gjenbruksstasjonen. Både løse tredeler og skruer som ikke lenger biter, kan festes med lim.

Over det ganske land stilles terrassene endelig i stand til en ny sommer med uteliv, og etter en lang vinter i boden eller under en presenning i hagen setter vi frem hagemøblene. Opplevelsen av det gode livet blir ikke helt den samme hvis tremøblene føles vinglete å sitte i, eller om armlenene til hvilestolen har løsnet.

 

Heldigvis finnes det ofte en lett løsning på det: Lim. Å fikse og reparere er både enkelt, bærekraftig og bedre for lommeboken enn å kjøpe nytt. 

Se flere bilder
tremøbler fikses

Foto: Sika

MANGE BRUKSOMRÅDER: Trelim brukes når stolbeinet vingler, knaggene løsner fra trelisten, når du skal sikre en gjæring i et hjørne, eller det er blitt en skade i bordplaten eller gulvet. Cascos serie med trelim kan brukes til de aller fleste oppgaver – både innendørs og ute.

Den lille (oransje) hjelper

– Store temperatursvingninger og fuktvariasjoner utsetter hagemøblene for store påkjenninger. Treverket sveller og krymper i takt med at det blir fuktig og tørker ut igjen, og med tiden kan sammenføyningene, limskjøtene og skruene bli løse. Istedenfor å kjøre vinglete hagemøbler til fyllinga, kan du lime dem sammen, slik at de holder i flere sesonger, sier Eivind Handrum, som er teknisk produktsjef hos Sika Norge. Sika distribuerer Cascos trelim til hele landets byggevarebutikker, fargehandlere og andre steder der du finner verktøy og hobbyprodukter.

I 70 år har ulike Cascol-lim i de karakteristiske oransje flaskene hjulpet oss med å stabilisere vinglete stoler og bord, reparere knekte hageredskaper, og gitt ekstra styrke til ulike skjøter. I Cascos serie med trelim finnes limtyper til de aller fleste oppgaver – både innendørs og ute.

 

– Cascol har vært Norgeskjent i en mannsalder, og limet finnes i flere utgaver for forskjellig bruk. Den oransje flasken er den samme, men fargen på korken viser forskjellen, sier Handrum.

Se flere bilder
Eivind Handrum

Foto: Sika

FLERE ULIKE LIM: – Vi har et bredt sortiment, fordi vi ønsker å sikre best mulig resultat ved liming av tre mot ulike materialer og under alle forhold. Cascol har vært et ikon helt siden 1953, og har nå kommet i ny og forbedret emballasje, sier Eivind Handrum, teknisk produktsjef hos Sika Norge.

Fiks tremøblene

Til utemøbler, hageredskaper og andre gjenstander i fuktige miljøer brukes et utendørs trelim.

 

–  Cascol Outdoor tåler både fukt og bevegelser i treverket og er perfekt å bruke til skjøt- og monteringsliming, ved snekring og reparasjon av møbler, dører og vinduer utendørs, sier Handrum.

Se flere bilder
limpress

Foto: Sika

UNDER PRESS: Limmengden er som regel tilstrekkelig når det kommer lim til syne i fugen ved sammenpressing. La limet tørke noen minutter før du presser delene sammen, så tyter ikke alt limet ut.     

Slik bruker du Cascol Outdoor:

1: Børst og rengjør

For at limet skal lime, er det viktig at overflatene er rene. Hvis ikke vil limet feste seg til støv og bøss, fremfor materialene man helst vil feste sammen, og man vil oppleve at det slipper.

2: Påfør limet

Legg litt lim der du ønsker å feste de to ulike flatene. Limet er hvitt i tuben, men blir transparent når det herder.

3: Klem sammen

For å sikre god heft, bør man klemme sammen flatene i cirka 20-30 minutter. Bruk for eksempel stropper, klyper eller skrutvinger, for å sikre at delene ikke sklir fra hverandre.

4: La herde

For at limet skal herde fullstendig, bør du vente minst åtte timer før du tar gjenstanden i bruk.

5: Mal over

 

For ekstra lang holdbarhet anbefales det å male over limskjøten. Bruk samme maling som du ville brukt på resten av møbelet, døra eller rekkverket, så får du en god finish.

Se flere bilder
liming av trelist

Foto: Sika

PÅFØR LIM: Legg litt lim der du ønsker å feste de to ulike flatene. Limet Cascol Outdoor er hvitt i tuben, men blir transparent når det herder.

Lime tre mot annet materiale

Hvis skruene i møblene løsner fordi hullene er blitt for store, brukes et polyuretanlim for å lime skruene fast.

 

– Cascol Polyurethane er utviklet for å lime tre mot metall, plast eller keramiske materialer, men det limer også tre mot tre. Limet kan brukes til å feste eller fikse dører, porter, stolper, treskilt og postkasser med mer, sier Handrum. 

Se flere bilder
beskytt hendene med hansker

Foto: Sika

BESKYTTELSE: Unngå å få polyuretanlim på hendene når du reparerer ting. Med flasken følger et par geniale plasthansker.     

Slik bruker du Cascol Polyurethane

1: Børst og dusj

Også her er det viktig med rene overflater, fete plaster og metaller bør avfettes før de limes. Det kan også være smart å dusje litt vann på overflaten eller ned i hullet. Dette hjelper limet med å herde raskere.

2: Beskytt hendene

Dette er et kraftig lim, og det følger med plasthansker når du kjøper tuben. Ta vare på hender og fingre, og vær også oppmerksom på eventuelt søl.

3: Påfør limet

Legg limet på overflaten eller ned i hullet.

4: Klem sammen

Bruk stropper, klyper eller skrutvinger for å presse limfugen godt sammen. Limet skummer under herding og det er viktig med høyt presstrykk i 2-8 timer avhengig av temperatur og luftfuktighet.

5: La herde

 

Herding til full styrke oppnås normalt etter cirka 24 timer.

Se flere bilder
liming med polyuretanlim

Foto: Sika

BÆREKRAFTIG: Gjenbruk er i vinden og veldig positivt for miljøet ved at levetiden på produkter forlenges med godt vedlikehold eller reparasjon. Også lommeboken setter pris på vedlikehold. Limflasken er ofte et «must» i verktøykassa.    

Tips og triks ved liming:
 • På furu og andre myke treslag påføres lim på den ene av flatene som skal limes sammen.
 • På harde og fete treslag, og ved liming av tre mot andre materialer, påføres lim på begge flatene.
 • Utendørs bør limfugen beskyttes med maling
 • For å få god vedheft må flatene være frie fra støv og fett
 • Polyuretanlim trenger tilgang til fukt for å herde. 
Se flere bilder
Cascol-LITEN DUSJ-FotoSika

Foto: Sika

LITEN DUSJ: Polyuretanlim må ha tilgang til fuktighet for å herde. Et lurt tips er å spraye litt vann på flatene eller dryppe noen dråper vann ned i hullene der skurene skal festes.

Mer informasjon
Les mer
Cascol Outdoor trelim
Se flere bilder
Cascol Outdoor

Foto: Sika

CASCOL OUTDOOR trelim er et sterkt og fuktbestandig trelim til bruk ute.

 • Oransje flaske med rød kork
 • Fuktbestandighetsklasse: D3
 • Monteringstid: 0-10 min.
 • Kort tørketid
 • Høy varmebestandighet
 • Hvit farge, transparent etter herding
 • Tyktflytende konsistens
 • 300 ml og 750 ml
Cascol Polyurethane
Se flere bilder
Cascol Polyurethane

Foto: Sika

CASCOL POLYURETHANE brukes i fuktige miljøer og der tre skal limes til andre materialer. 

 • Oransje flaske med grønn kork
 • Plasthansker følger med tuben
 • Fuktbestandighetsklasse: D4
 • Klar gulaktig farge, tilnærmet transparent etter herding
 • Tyktflytende konsistens
 • Limfugen er fuktresistent og halvstiv
 • Materialer som plast og metall skal slipes og avfettes med aceton før liming.
 • 100 ml, 300 ml, 750 ml
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.