IFI logo
Annonsørinnhold
Se flere bilder
Med lim blir bærekraftig gjenbruk lett

Foto: Sika/Casco

Med lim blir bærekraftig gjenbruk lett

Nå erstattes «bruk og kast»-mentaliteten av «bruk og fiks». Reparasjon, redesign, ombruk og gjenbruk er mer bærekraftig – både for kloden og lommeboken. Med en flaske lim eller to i verktøyboden er det enkelt og morsomt for hele familien å gi gamle eller ødelagte ting nytt liv.

Interessen øker for å reparere ting som har gått i stykker, istedenfor å kjøpe nytt. Stadig flere oppdager også at det er enkelt å bruke lim til å forandre på, redesigne eller gjenbruke gamle gjenstander, og at resultatet blir både holdbart og pent. Samtidig sparer det både oss og kloden for nye innkjøp.

– Interessen for å reparere ting når de går i stykker kommer av et mer bevisst forhold til holdbarhet og bærekraft. Vi vil ta vare på tingene våre i stedet for å kaste og kjøpe nytt, sier limekspert Eivind Handrum hos Sika.

Selv brukte han forrige dagen Cascol trelim for å reparere en ødelagt kleshenger.

Trelim brukes til mye mer enn å reparere skadete tregjenstander – det er et supert hjelpemiddel ved juleverkstedet med barna, til å lage personlige julegaver og dekorasjoner, og andre hobbyprosjekter. Har det med treverk å gjøre er trelim verktøyet du trenger.

Se flere bilder
Casco trelim, hagemøbler

Foto: Sika/Casco

GODT FOR KLIMAET: Gjenbruk er ikke bare positivt for miljøet ved at levetiden på produkter forlenges med godt vedlikehold eller reparasjon, men også lommeboken setter pris på en fungerende verktøybod. Blant det viktigste i verktøykassa er noen flasker med lim.

Velkjent limflaske

Helt siden 1953 har nordmenn stolt på limet i de oransje flaskene når stolsbeinet vingler, knaggene løsner fra trelisten, når de skal sikre en gjæring i et hjørne, eller det er blitt en skade i bordplaten eller gulvet. Cascos serie med trelim kan brukes til de aller fleste oppgaver – både innendørs og ute.

– Cascol har vært Norgeskjent i en mannsalder, og limet finnes i flere utgaver for forskjellig bruk. Den oransje flasken er den samme, men fargen på korken viser forskjellen, sier Handrum, som er teknisk ansvarlig hos Sika som distribuerer Cascos trelim til hele landets byggevarebutikker, fargehandlere og andre steder der du finner verktøy og hobbyprodukter.

Se flere bilder
lime tre og plast

Foto: Sika/Casco

BÆREKRAFT: Har skaftet løsnet på løvraken? Da er det enkelt å sette den på plass igjen med Cascol Polyurethane, som er et 1-komponentlim egnet for å lime plast mot treverk. Limet fungerer godt utendørs. 

Populært universallim

– Det er vårt universallim, Cascol Indoor, som det går mest av. Den finnes i både store og små flasker, og setter du på korken kan den stå lenge, sier Handrum.

Er hagestolen vinglete eller knakk innfestingen av skaftet på løvraken? Da er det utendørslimet som skal brukes. Dette har rød kork, og kan tåle litt mer fukt enn universallimet.

– Utendørslimet er også bra å bruke inne på treflater som utsettes for fukt, for eksempel knaggene i baderommet, eller et spisebord, tipser han. Men skal du lime innendørs i en kald og fuktig kjeller, i bjelkelag mot kjeller eller bruke limet utendørs i lave temperaturer, velger vi heller vinterlimet. Det tåler temperaturer ned mot minus 10 grader. 

Se flere bilder
lime gulvsponplater

Foto: Sika/Casco

MER ENN VINTER: Vinterlimet i Cascol-serien kan gjerne brukes innendørs også. For eksempel er det godt egnet for å lime not og fjær i gulvspon, limsikring av undergulv skrudd på bjelkelag og liming av polystyren mot sponplate eller andre trematerialer. 

Lim for all slags bruk

Skal du lime treverk til et annet materiale? Kanskje feste tre mot plast, metall, keramikk eller stein? Da bør du velge den oransje flasken med grønn kork, Cascol Polyurethane. Limet tåler fukt, og kan derfor brukes utendørs også.

Også for liming av not og fjær i bygningsplater og gulv og for limarbeider i marine miljøer har Cascol-serien egne limvarianter.

–  Vi har et bredt sortiment, fordi vi ønsker å sikre best mulig resultat ved liming av tre mot ulike materialer og under alle forhold. Cascol har vært et ikon helt siden 1953, avslutter Handrum.

Se flere bilder
stor serie trelim

Foto: Sika/Casco

FOR ALLE FORMÅL: Cascol-serien inneholder lim til all slags bruk – både ute og inne, for å lime treverk mot andre materialer, og lim for kjølig og fuktig klima. 

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.