IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Annonsørinnhold
Se flere bilder
Sikre deg tett tak før vinteren

Foto: Sika

Sikre deg tett tak før vinteren

Hull i skjøtene i takpappen eller sprekker ved pipebeslaget kan på kort tid føre til fuktskader. Her er en enkel måte å få tettet sprekker og hull i taket før vinterens nedbør gjør små problemer større.

Dele

Taket er husets paraply og må holde tett, slik at det ikke regner inn eller renner smeltevann inn på loft og i huset. Og vann finner veien gjennom de minste sprekker! Med Casco RoofSeal tetter du raskt og enkelt både små og store vannveier.

De svakeste punktene er skjøter i takstein, takpapp eller -plater, beslag ved pipe, ventilasjonshetter og andre gjennomføringer, og ved takfot og vindskier. Sjekk taket ditt et par ganger i året – gjerne både om høsten og når vinteren har sluppet taket. Kontroller også at vannet føres vekk av takrenner og nedløpsrør og at disse ikke har sprekker.

Finner du skader, kan de være lette fikse selv:

– Casco RoofSealbåde limer og tetter mot fukt og hefter godt på de fleste materialer. Massen er et miljøvennlig alternativ til bitumenbaserte produkter. Alle som har et hjem trenger denne, sier Eivind Handrum, produktsjef hos produsenten Sika.

Se flere bilder
fuging ved pipebeslag

Foto: Sika

TO FARGER: Fugemassen finnes i både sort og teglrødt. Den ferdig herdede fugen kan ved behov overmales med vanlig utendørsmaling. 

Miljøvennlig fugemasse

Fugemassen limer, tetter og forsegler, og kan brukes på de fleste materialer som brukes på tak: takshingel, takplater, rustfritt stål, galvaniserte plater, lakkerte takplater, kobber, tre, eloksert aluminium og kan til og med brukes på asfaltpapp (bitumenbelagt takpapp). RoofSeal hefter også til fuktige underlag.

– RoofSeal er et proft produkt som er enkelt å bruke – alt du trenger er en tube tettemasse og en fugepistol, samt en kniv til å skjære av tuppen med, sier han.

Finner du en rift i takpappen eller en skjøt der limet har sluppet taket, er det bare å pumpe frem litt fugemasse og presse sammen materialene slik at massen flyter ut. I større sprekker som kan oppstå ved pipebeslag og andre gjennomføringer, brukes en bunnfyllingslist før du fyller opp med fugemasse.

–  Bunnfyllingslisten sikrer at fugen kun hefter til to motstående sider – og ikke i bunnen også. Da holder fugen seg elastisk slik at den ikke sprekker opp. RoofSeal forblir elastisk i både kulde og varme, sier han.

Se flere bilder
tetting av takplater

Foto: Sika

SJEKKPUNKTER: Se etter skader på taket årlig, gjerne både om våren og om høsten. Sjekk etter skader og rifter i skjøter i takstein, takpapp eller -plater, beslag ved pipe, ventilasjonshetter og andre gjennomføringer, og ved takfot og vindskier. 

Tåler lave temperaturer

Massen er lett å presse ut, og søler du litt er den lett å tørke vekk fra fingre og verktøy med Casco Power Wipes eller tilsvarende våtservietter.

– At massen oppnår god vedheft også nå underlaget er fuktig, gjør det lett å tette for eksempel lekkende takrenner og nedløpsrør med Casco RoofSeal.

–  Den kommer i to farger – sort og teglrød. Etter herding kan den overmales med de fleste vanlige malingsystemer. En god arbeidstemperatur i underlaget er +5 °C eller mer, men massen herder også ved lavere temperaturer. Det tar bare litt lengre tid. Den er temperaturbestandig helt ned i -40 °C, og tåler mye når den er herdet, sier Handrum.

Full herding oppnås under gunstige forhold etter en måned, og da har fugemassen en rivefasthet på 4 N/mm og kan strekkes til 2,5 ganger sin egen lengde uten å briste. Det dannes en hinne på fugen etter cirka 40 minutter og den er støvtørr etter 2-3 timer. 

Se flere bilder
Eivind Handrum

Foto: Sika

TIL ALLE TAK: – Casco RoofSeal både limer og tetter mot fukt og hefter godt på de fleste materialer. Massen er et miljøvennlig alternativ til bitumenbaserte produkter. Alle som har et hjem trenger denne, sier Eivind Handrum, produktsjef hos produsenten Sika.

Les mer
Casco RoofSeal

Casco RoofSeal er en 1-komponent, fuktherdende, elastisk fugemasse basert på Sikas patenterte STP-teknologi (Silan Terminert Polymer), som er en polymer uten løsemidler og isocyanater.

  • Shore A Hardhet ca. 35
  • Strekkfasthet ca. 1,2 MPa
  • Forlengelse ved brudd ca. 250 %
  • Rivefasthet ca. 4,0 N/mm
  • Temperaturbestandighet −40 °C til +80 °C

Underlaget må være rent, tørt og fast. Primer brukes ved fuging av fuktig betong, porøse underlag og der overflaten må forsterkes, eller der den inneholder løse partikler.

Se flere bilder
Casco RoofSeal tube

Foto: Sika

CASCO ROOFSEAL er en fuktherdende fugemasse som limer og tetter stort sett alle materialer som brukes på tak. 

Finn ut mer:

Mer informasjon om Casco RoofSeal finner du her.

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.