Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Nye historier på gamle vegger

Sammen med kona Lise Beate har Jon Inge Ringsby pusset opp barndomshjemmet rom for rom. – Vi ønsket et praktisk hus med mye bonderomantikk og god plass til gjester, sier ekteparet.

cloud_download
fullscreen
 • <b>KJØKKENKOS:</b> Kjøkkenet er det viktigste rommet på gården i Rakkestad. Her er alt nytt, i gammel stil. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>MAGI:</b> – Vi brukte et helt år på å pusse opp kjøkkenet. Det er de personlige detaljene som skaper magien i rommet, sier Jon Inge Ringsby. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>MAGI:</b> – Vi brukte et helt år på å pusse opp kjøkkenet. Det er de personlige detaljene som skaper magien i rommet, sier Jon Inge Ringsby. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>PÅ GANGEN:</b> Historiske fliser på gulvet og lysekrone i taket. De vil ha det herskapelig på gården. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>GØY PÅ LANDET:</b> På låven har det vært grisebinge. Men grisedriften er satt på vent i oppussingsperioden. – Ting tar alltid mer tid enn antatt, sier ekteparet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>SOVER SØTT:</b> Blåmalt panel og blåmønstret tapet, sørger for at gjestene på gården drømmer søtt. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

  Foto:

Annonse
Annonse

Jon Inge og Lise Beate Ringsby river av lag på lag. Gammel maling og tapet må vike. Her skal alt bli nytt. Men gården fra 1800-tallet skjuler en skatt.

Finner husets sjel

Blågrønn veggfarge

FANT SKATTEN: Ekteparet Ringsby fant en spesiell blåfarge bak tapetet og malingen da de rev veggene. Fargen har de tatt med seg videre i oppussingen. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Idet ekteparet går løs på siste lag med tapet, åpenbarer det seg en farge så ven og vakker at det unge paret faller helt pladask.

− Den dagen fant vi husets sjel. En nydelig blågrønn farge. Vi bestemte oss for å la den fargen prege resten av huset, sier de.

Tumleplass for vikinger

Låve på Rakkestad

GØY PÅ LANDET: På låven har det vært grisebinge. Men grisedriften er satt på vent i oppussingsperioden. – Ting tar alltid mer tid enn antatt, sier ekteparet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Et olympisk spydkast fra den nedlagte togstasjonen på Gautestad ligger gården med samme navn. Før var området tumleplass for vikinger. Så ble det reist herskapelige gårder som sørget for mat til nasjonen. Den gangen handlet det om kuer, griser og høns, og om å få endene til å møtes. I dag er andedammen skøytebane for ungene i grenda.

Lar historien ligge

Fliser i gangen

PÅ GANGEN: Historiske fliser på gulvet og lysekrone i taket. De vil ha det herskapelig på gården. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Det var først i 1918 familien Ringsby tok sine første skritt over dørstokken på det 1200 mål store bruket. Siden har gården vært i familiens eie.

− Dørstokkene sliper vi ikke ned. De skal ligge der med alle sine historier. Enkelte ting bør man ikke fornye, sier Lise Beate.

Setter grisene på vent

Hun er en moderne bondekjerring på 37 år. Til daglig jobber hun som operasjonssykepleier. På kveldstid styrer hun gården sammen med Jon Inge. Han jobber i næringsmiddelindustrien i Oslo. Jon Inge er yngstemann i søskenflokken, men han fikk likevel valget om å ta over gården.

− Nå er det vår tur til å sette preg på familiegården, sier Jon Inge som frem til nå har drevet med griser.

− Å være grisebonde tar mye tid og krever fullt fokus. Derfor er grisedriften satt på vent mens vi fortsatt har våre andre jobber, sier den urbane storbonden.

Deler huset i tre

Kjøkken-inspirasjon

MAGI: – Vi brukte et helt år på å pusse opp kjøkkenet. Det er de personlige detaljene som skaper magien i rommet, sier Jon Inge Ringsby. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Paret flyttet inn på gården i 2013 og startet totalrenoveringen umiddelbart. Huset ble delt inn i tre større oppussingsprosjekter og siste del pågår fortsatt. Det første rommet som fikk sin «makeover» var kjøkkenet. Det var opprinnelig delt i to. Nå er rommet åpnet opp og rommer 45 kvadratmeter. Det var på kjøkkenet de fant den blågrønne fargen.

Det hellige rommet

I likhet med kona, mener Jon Inge at kjøkkenet er det viktigste rommet i huset. De ønsket et moderne kjøkken med gammeldags preg. En sofa på kjøkkenet hører også til. – Vi brukte et helt år på å pusse opp kjøkkenet. Dette kjøkkenbordet har min oldefar laget av treverk fra den lokale skogen. Det er de personlige detaljene som skaper magien i rommet, sier han.

Gulvet som tåler alt

Veggene i rommet er malt panel i en harmonisk blå tone. På veggen over kjøkkenbenken er det spanske fliser. Rundt vinduene er det strietapet malt i hvit bomull. Likt som i taket. På gulvet ligger et robust laminat.

– Vi ønsket et gulv som tåler slag og riper. Derfor har vi lagt et laminat som ligner lutet furu, forteller
Jon Inge.

LES OGSÅ: Trivsel på variert underlag

Kjøkken på gammel gård

HELLIG: Kjøkkenet er husets hellige rom. Her er det lagt mye arbeid i oppussing og valg av farger og materialer. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Jakter på nye ideer

Gammel, blå stol

BLÅ STOL: Gamle og solide gjenstander preger interiøret på gården. Det er fordi husfruen mener ting som har levd lenge har mer sjarm. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Ekteparet følger med på interiørblogger. De leser også magasiner og ser på tv. På utenlandsreiser er alltid notatblokk og kamera med. Der finner de inspirasjon som blir med hjem til Rakkestad.

– Vi kjøper stort sett alt på loppemarked og gjenbruksbutikker. Det er mer sjel i en gjenstand som har levd lenge, sier Lise Beate.

Satser på soverom

Originale trevegger på soverom

ORIGINALEN: På Gautestad gård kan de originale treveggene sees på et av gjesterommene. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Gården i Rakkestad er slektens midtpunkt. Hit kommer venner og familie på besøk nesten hver helg. Derfor er det lagt mye arbeid ned i fornyelsen av de tre gjesterommene i andre etasje. I det lille rommet med skråtak er det satt av et område på veggen som viser de originale tømmerveggene. Ellers er det malte panelvegger. Også her finner vi laminatgulv som lutet furu.

− Det opprinnelige gulvet her var furu. Derfor ville vi videreføre det uttrykket, sier Lise Beate.

Svensk tradisjon

Svensk tradisjonstapet på soverom

SOVER SØTT: Blåmalt panel og blåmønstret tapet, sørger for at gjestene på gården drømmer søtt. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Husets største gjestesoverom prydes av gammel svensk tradisjonstapet. Den står pent mot den grønne kortveggen i rommet. Håndverkerne har også pusset ned det originale furugulvet før det ble hvitlakkert. Det ble gjort for å få gulvet mest mulig likt de andre gulvene i huset. I taket og på muren er det malt i hvitt bomull. Også det blå soverommet har fått det svenske tradisjonstapetet. Også her er furugulvet pusset og lakkert.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]