IFI logo
Se flere bilder
Med farger på panel og tømmer

Foto: Grethe S. Arnstad/ifi.no og Ludvig Killingberg/ifi.no

Med farger på panel og tømmer

Tradisjonelle hytter er ikke bundet til et trehvitt interiør. Det går an å male både panel og tømmerstokke, helt i tråd med tradisjoner og med en moderne vri. Se bare hvor lekker denne oppdalshytta ble med hjelp av en interiørarkitekt!

Sidsel Haugen

Sidsel Haugen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den vakre, sørtrønderske bygda Oppdal er i den senere ti d blitt mest kjent for å ha landets største hytte, oppføre av en viss rikmann. Men bygda har lang hyttetradisjon. For Kristin Brandvold og Per Atle Hansen var det naturlig å se til Oppdal da de ønsket seg ny nytte for seg og sine tre barn fra 10 til 17 år. Familien er bosatt i Sunndalsøra, en drøy times kjøring unna. Hytta var ikke helt ferdig da familien kjøpte den, så det var fortsatt mulig å utforme den etter egen smak.    Planløsningen av hytta passer oss godt, sier Hansen, som også har sørget for en romslig gjestehytte for venner og familie ute på tunet. Begge hyttenebestår av en spennende blanding av gamle og nye materialer.

Bevisst gjenbruk

Firmaet som oppførte hytta driver etter et spesielt gjenbrukskonsept: Kvalitetsmaterialer fra gamle tradisjonelle hus kjøpes, pusses opp og brukes i nybygg på en bevisst måte. Det utvendige panelet er fra en gammel gård i Rennebu innvendige takbord fra en gård i Oppdal. Det gamle tommeret i veggene er fra et meget gammelt, mindre hus og annekset som nå er blitt gjestehytte, ble tatt ned i sin helhet og flyttet hit. Kjøkkeninnredningen og badeskap er laget etter mål av et lokalt snekkerverksted. Det samme med panel og lister. Det brede tykke veggpanelet heter Kåsen-panel etter området der fabrikken ligger.

Fargesetting med tradisjoner

I tidligere tider ble det innvendige treverket alltid malt og dekorert, ofte for å vise økonomisk velstand, maling var dyrt den gang. Det først de siste 30-40 år at vi har brukt treverket i naturell tilstand. På denne tiden har vi innarbeidet en tradisjon med trehvitt hytteinteriør. For mange er det slik hytta skal være, heltre i vegger, gulv, tak og innredning. Så også for eierne her. Det var deres utgangspunkt, men etter rådføring med IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør og interiørrådgiver Ellen Skifjeld Lønnestad ble det annerledes. Eierne fikk et forslag om fargelegging av hele hytta innvendig, samt gardin- og møbelforslag. Og etter en tids modningspause valgte de å male. Riktignok satt de store, flotte rundtømmerstokkene i stua langt inne. De ble malt til slutt. Da hytta var ferdig i all sin fargeprakt, var tilbakemeldingene entydig, ikke bare fra familien selv, men også fra venner og hyttenaboer: Dette ble berre lekkert!  

- Vi er kjempefornøyde og engrer ikke en dag på at vi malte hytta. Farge på veggene kombinert med gammelt panel ble virkelig flott. Den lysegrå fargen gjorde rommene lyse og fine, akkurat slik vi ønsket, og selv de okergule tømmerveggene synes vi ble lekre. Kombinasjonene av de tradisjonelle fargene ble veldig flott, og hytta fremstår som annerledes og moderne, samtidig som tradisjonen er vel ivaretatt.  

Stua

Okergule tømmervegger virker lunt og varmt på en fjellhytte, selv om de forandrer seg hele tiden med lyset. De frodige vinduslistene, karmene og rammene er malt i antikkhvitt som forsterker inntrykket av lysflom inn i stuen. Sofaen har god sittekomfort og har ullstoff. Kistebordet er malt med aldringsslitt teknikk. Skuffene er gjennomgående og har god plass til kortstokk, fjernkontroll, aviser, briller og alt det som ellers flyter rundt. Det store framskapet er laget i god, norsk håndverkstil. Det er aldringsmalt i sort med okergult som tar opp veggfargen. Den store pallen med plass til to er i samme stil og har samme trekk som sofaen. Teppet har vakkert rosemønster i varme farger som tar opp farger på vegger og møbler. Gardinene er hengt opp med store ringer på kraftige, svarte metallstenger med smidde spyd. Gardinene slipper inn mye lys og sperrer ikke for utsikten. Oljet furu på gulvet og skifer under peisen og langs veggene.

Gangen

Det er romslig og lyst i den nye gangen. Dette er det rommet familien ble aller mest fornøyd med. Den lyse gråtonen gjorde seg spesielt godt mot skifergulvet, og kontrastfargene gjorde gangen spesielt flott. Varme farger ble tilført gjennom tekstiler; løse matter og et veggteppe som er en antikk kelim. Langveggen til høyre er delvis bygd opp i lys stein. Det er fargene i steinen som tas opp i treverket. Kombinasjonen stein, gammelt tømmer og nytt treverk forsterkes faktisk etter at gangen er fargesatt. Midt i mot inngangsdøren står en aldringsmalt, rød bondebenk lagelig til. Her kan en bare dumpe ned og få av seg tunge slalåmstøvler. Før var tømmerstokkene gulnet og mørke. De ble bleket og fikk nesten en gråhvit lød. Taket og taklistene ble malt i antikkhvite i sober kontrast til de lysegrå panelveggene. For å myke opp fargen, skille ut detaljene og gi et lunere inntrykk ble lister og dørspeil lasert med brent umbra, en litt mørk lasurolje. Dørspeilene rammes inn med en dyp rødbrun, tradisjonell farge som går igjen i detaljer gjennom hytta. Det stygge sikringsskapet ble bygget inn i et romslig garderobeskap, spesialtilpasset av en lokal snekker. Trapperekkverket er malt rødt og trinnene er oljet.

Kjøkkenet

Kjøkkeninnredningen er spesiallaget av lokal snekkerbedrift. Heltre og kvalitet tvers gjennom. Men med furugulv, panelt tak og vegger blir det vel mye treverk. Blått er en gammel kjøkkenfarge, og eierne var opptatt av tradisjoner, så blått ble et naturlig valg. Selv om fargen er kraftig er tonen dempet. Dørspeilene er lasert med et strøk olje i brent umbra for å gi mer dybde til fargen. Veggene ble malt lys grå og vinduene antikkhvite. Taket ble hvitmalt og spotter montert. Bjelkene fikk en dyp blåfarge. Fargen på innredningen tas opp i rutene på de kraftige vevde gardinene som holdes til side med metallbøyler. Når hytta forlates trekkes de fotside gardinene for hele vindusveggen. Bondebord med tjukk plate og aldringsmalte stoler hører til.

Soverommene

Enkle køyerom med dobbeltkøye nede og enkel oppe. Soverommet ligger i den gamle delen og tømmeret ble stående umalt. Panelvegger ble malt lys grå, som i gang og kjøkken. Siden rommene er små ble det vlagt ikke fullt så gedigne vinduslister her. Til det ene rommet ble det valgt rødt som farger - en dyp tone med litt blått i, til det andre en sterk grønn farge. I disse fargene ble køyene malt. De kraftige, rutevevde bomullsgardinene tar opp køyefargen i begge rommene.

I oppstuguen ble treverket beholdt. For å bringe litt farge inn her valgte eierne å videreføre den dype rødfargen fra trappen til vinduene. Takhøyden er lav og siden rommet skulle brukes til avslapping trakk vi solide madrasser og la de rett på gulvet. Et flott gulvteppe i et etniskinspirert mønster og store kelimputer gir en avslappet atmosfære.

Bad

Et komfortabelt og velfungerende bad stod på ønskelisten, men noe stor luksus var ikke nødvendig. Et dusjkabinett og innredning med god skapplass fyller behovet. Vegger og gulv ble flislagt og taket fikk beholde furupanelet. Blått ble også hovedfargen, en blågrønn tone som tas igjen i dørfyllingene.

Dette har vi brukt:
 • Grunning: Heftgrunn i samme farge som toppstrøket, Butinox
 • Tømmerveggene i stua: Varm oker nr N-352, Butinox

Panelveggene::

 • Lys grå nr. 1905-Y49R, Butinox
 • De panelte takene: Eggeskallhvit nr 0502Y, Butinox
 • Takbjelkene: Mørkeblått: 6020-R90B, Butinox
 • Trappen, gelenderet og vinduene i oppstueguen: Brunrødt nr 5040-Y80R, Butinox
 • Kjøkkeninnredning: blått nr 5020-R90B, Butinox
 • Baderomsinnredningen: Dølablå nr. 5315-B35G, Butinox
 • Køyene på soverommet: Rød nr 3154-y96R og grønt nr 6919-B59G, Butinox
 • Maling: Butinox 20 Interiør, SCANOX 32244300
 • Alle gardiner: John O. Borge 67175950
 • Hj. Brunstad Fabrikker: 70246000
 • Alle tremøbler: Norske Bygdemøbler: 61110155
 • Interiørservice Rønningslia Hytter: 72422021
 • Tepper: Gulvex 63992800
 • Studio Slettvold: 67132300
 • Nordisk Fjer: 69894300

:

  Beliggenhet: Vanglia, Oppdal.:

   Byggeår: 2000:

    Eiere: Kristin Brandvold og Per Atle Hansen:

     Tømmermester: Ola Solem, Storås ANS:

      Grunnflate 85 kvm:

       Ytre kledning: Gammelt og nytt rundtømmer og panel:

        Innvendig kledning: Rundtømmer, gammelt og nytt panel og stein.:

         Gulv: Furu og skifer:

          Huskelisten din
          Finn din nærmeste
          Mest lest
          Annonse
          Nyhetsbrev
          Motta tips og ideer!

          Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.