Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Løft for laftede boliger

  •  
  •  
Laftede eneboliger i rene linjer og med et moderne utrykk, er fullt mulig å produsere, sier Håvard Belbu.   Bilder av: Stig Larsen
Laftetrenden i hyttemarkedet sprer seg til vanlige boliger. Moderne tømmerhus har godt inneklima og vil slå godt an i Norge, spår ekspertene.

   

Hittil har lafteteknikken vært mest brukt på fritidsboliger i den norske fjellheimen. Men nå vil stadig flere ha laftet bolig også.

- Mange blir overrasket når de ser laftede boliger, fordi de forventer forvokste hytter med torv på taket. Men vi produserer tømmerhus med elegante linjer i moderne stil, sier Håvard Belbu i Øverbygg, en av Nordens største laftebedrifter.

De fleste som driver med lafting er små bedrifter som har hatt mer enn nok med å dekke etterspørselen etter hytter.

- Men vi vil ha flere bein å stå på og satser også på eneboligmarkedet, sier Belbu.

I fjor ble det bygget rundt 5000 fritidsboliger i Norge, mot 3000 på slutten av 90-tallet. Omlag én fjerdedel av disse er laftet.

På landsbygda

En laftet enebolig og fire andre arkitekttegnede boliger med hage blir blant attraksjonene på årets Hus og Hage-messe på Norges Varemesse på Lillestrøm 21. til 24. april. En av utstillerne, Laftekompaniet, lover å overraske publikum med en enestående visuell opplevelse.

- Normalt tar det tre til fire måneder å lafte et hus, men nå skal vi gjøre det på 17 dager. Det er nok ny verdensrekord, sier Øivin Ruen, daglig leder i Laftekompaniet.

Laftekompaniet merker også økende interesse for laftede eneboliger, spesielt på bygdene.

- Vi har levert en god del eneboliger i Valdres og Gudbrandsdalen, der laftetradisjonen står sterkt. Spesielt populære er de blant nyetablerte som er opptatt av inneklima og miljø, sier han.

En laftet enebolig er rundt 15 prosent dyrere å bygge enn en vanlig enebolig, ifølge Ruen.

Tømmeret puster

- Mange opplever at nye moderne hus, isolert med mineralull og fuktsperre, ofte blir for tette. Men de får en god og behagelig følelse av å oppholde seg i trehus. Tømmervegger ''puster'' og tar opp og avgir fuktighet, noe som kan gi bedre inneklima i et oppholdsrom, sier førsteamanuensis Finn Hakonsen ved NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Sammen med Øverbygg, Sintef og Byggforsk har han utarbeidet en rapport om blant annet inneklima i laftede hus.

- I Norge bygges det i dag mange hytter, men svært få nye boliger i laft. Om det skyldes for stor velstand i laftenæringen, eller om det er andre grunner, så skjer det uendelig lite når det gjelder å utvikle laftehus i en stil som passer vår tid. De fleste laftehus som produseres i Norge har gress på taket og nostalgiske utskjæringer rundt dører og vinduer, sier han.

I Østerrike, Sveits og Finland er moderne laftede boliger langt mer vanlig enn i Norge, ifølge Hakonsen.

- Utfordringen for leverandørene er å tenke bredere og lenger. Oppgaven med å utvikle et moderne laftehus i Norge gjenstår fortsatt, sier han.

Les også Rens av gamle tømmervegger

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer

Beckers annons

Nyeste artikler

Norsol annons