Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Malingsfjerning - Skraping, kjemi eller varme?

  •  
  •   Publisert:
Du burde la malermesterens råd om metode være avgjørende for hvilken løsning som velges.   Jan Larsen/ifi.no, Snorre Ryan/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no og Jon Halvorsen/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ved malingsfjerning på tre er det flere mulige metoder.

Det viktigste ved fjerning av maling er imidlertid at du fører et regelmessig tilsyn med overflaten og ser til at den ikke har skader som gjør at fukt trenger inn på innsiden av malingen.

Grunnlag for fjerning

En rund eksentersliper og en kantsliper gjør slipejobben til en lek.
En rund eksentersliper og en kantsliper gjør slipejobben til en lek.

Det er når behovet for ommaling melder seg, du også skal vurdere om gamle malingsstrøk bør fjernes først. Avslitt maling, krakelert maling, maling med sopp og alger, skader i treverket og tykke lag med maling kan gi grunnlag for å fjerne all maling ned til bart treverk. Deretter kan treverket behandles omtrent som om det var nytt.

Tilstandsvurdering

Er du i tvil om det er behov for malingsfjerning bør du engasjere en malermester til å tilstandsvurdere situasjonen for deg før du går ut og ber om tilbud på arbeidet. En samlet beskrivelse av arbeidet som skal gjøres, er effektivt både for deg og malermestrene som skal konkurrere om jobben.

Varmeapparatet monteres på vegg eller tak og flyttes fra felt til felt.
Varmeapparatet monteres på vegg eller tak og flyttes fra felt til felt.

Antikvariske hensyn

Dersom bygningen er fredet er det Riksantikvaren som avgjør om malingen kan fjernes, men også i andre tilfeller kan det være nødvendig å ta visse antikvariske hensyn. Riksantikvaren godkjenner bare en metode for malingsfjerning, og det er med hjelp av infrarød varme og skraping. Åpen ild og skrape er forbudt på fredede bygninger av hensyn til brannfaren. Å skrape av gammel, løs maling er en tidkrevende og slitsom jobb, men kan dekke behovet for malingsfjerning i en hel del tilfeller.

Flere kjemiske løsninger

Kjemisk malingsfjerning er en lettere jobb. En ny generasjon miljøvennlige malingsfjerning basert på alkohol og estere kan være effektive. Når malingen har blitt bløt av kjemikaliene, skrapes den av. Det benyttes forskjellige kjemiske løsninger for fjerning av oljemalinger, linolje, akryl- og lateksmalinger. Det er også mulig å fjerne maling med lutbaserte masser, men dette krever mye skylling for å nøytralisere veggen og god kompetanse i utførelsen av arbeidet.

La malermesteren avgjøre

La malermesteren avgjøre

Du burde la malermesterens råd om metode være avgjørende for hvilken løsning som velges. Dersom treverket er påført mange strøk med ulike malinger, kan det være at malingsfjerning må gjøres i flere omganger og med flere metoder avhengig av hvilke malinger som er benyttet på treverket. Et prøvefelt på veggen kan være nyttig før malingen fjernes på hele huset.

Les også Kjemisk malingfjerning kan være en lett jobb

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer For gårdeier

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons