Kategorier

Meny

Konto

Malingsfjerning - Skraping, kjemi eller varme?

Ved malingsfjerning på tre er det flere mulige metoder.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Malingsfjerning - Skraping, kjemi eller varme?

Foto: Jan Larsen/ifi.no, Snorre Ryan/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no og Jon Halvorsen/ifi.no

Det viktigste ved fjerning av maling er imidlertid at du fører et regelmessig tilsyn med overflaten og ser til at den ikke har skader som gjør at fukt trenger inn på innsiden av malingen.

Grunnlag for fjerning

Det er når behovet for ommaling melder seg, du også skal vurdere om gamle malingsstrøk bør fjernes først. Avslitt maling, krakelert maling, maling med sopp og alger, skader i treverket og tykke lag med maling kan gi grunnlag for å fjerne all maling ned til bart treverk. Deretter kan treverket behandles omtrent som om det var nytt.

Dele på Pinterest En rund eksentersliper og en kantsliper gjør slipejobben til en lek.

En rund eksentersliper og en kantsliper gjør slipejobben til en lek.

Tilstandsvurdering

Dele på Pinterest Varmeapparatet monteres på vegg eller tak og flyttes fra felt til felt.

Varmeapparatet monteres på vegg eller tak og flyttes fra felt til felt.

Er du i tvil om det er behov for malingsfjerning bør du engasjere en malermester til å tilstandsvurdere situasjonen for deg før du går ut og ber om tilbud på arbeidet. En samlet beskrivelse av arbeidet som skal gjøres, er effektivt både for deg og malermestrene som skal konkurrere om jobben.

Antikvariske hensyn

Dersom bygningen er fredet er det Riksantikvaren som avgjør om malingen kan fjernes, men også i andre tilfeller kan det være nødvendig å ta visse antikvariske hensyn. Riksantikvaren godkjenner bare en metode for malingsfjerning, og det er med hjelp av infrarød varme og skraping. Åpen ild og skrape er forbudt på fredede bygninger av hensyn til brannfaren. Å skrape av gammel, løs maling er en tidkrevende og slitsom jobb, men kan dekke behovet for malingsfjerning i en hel del tilfeller.

Flere kjemiske løsninger

Kjemisk malingsfjerning er en lettere jobb. En ny generasjon miljøvennlige malingsfjerning basert på alkohol og estere kan være effektive. Når malingen har blitt bløt av kjemikaliene, skrapes den av. Det benyttes forskjellige kjemiske løsninger for fjerning av oljemalinger, linolje, akryl- og lateksmalinger. Det er også mulig å fjerne maling med lutbaserte masser, men dette krever mye skylling for å nøytralisere veggen og god kompetanse i utførelsen av arbeidet.

La malermesteren avgjøre

Du burde la malermesterens råd om metode være avgjørende for hvilken løsning som velges. Dersom treverket er påført mange strøk med ulike malinger, kan det være at malingsfjerning må gjøres i flere omganger og med flere metoder avhengig av hvilke malinger som er benyttet på treverket. Et prøvefelt på veggen kan være nyttig før malingen fjernes på hele huset.

Dele på Pinterest La malermesteren avgjøre

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]