IFI logo
Se flere bilder
Maling beskytter best

Foto: Kristian Owren og Benedikte Ugland/ifi.no

Maling beskytter best

Når husveggen skriker etter beskyttelse og farge, skal du velge beis eller maling? Erfarne penselsvingere heller mot det siste alternativet.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- På en del hustyper gir beisens transparente uttrykk en veldig fin helhet. Mange tror imidlertid at beis krever mindre vedlikehold enn maling. Det stemmer overhodet ikke, sier malermester Jens Petter Lunde.

Skumle stråler

Malermesteren med eget firma i Oslo oppfordrer heller folk til å velge maling dersom de ønsker et resultat som varer.

- Maling er bedre for huset ditt enn beis. Malingen har full dekkevne og beskytter husveggene mot infrarøde solstråler. Det er disse strålene som representerer den største trusselen mot utendørs treverk, ikke fukt som mange tror. Når sola tørker ut panelet oppstår det nemlig små sprekker hvor vannet kan trenge inn, sier Lunde.

Bevar strukturen

Dersom huset ditt allerede er beiset, og du ønsker å beholde det transparente uttrykket på ytterveggene, må du være ekstra grundig med forarbeidet før neste runde med penselen. Hvert nye lag med beis vil til slutt gi full dekk, slik at strukturen i treet vil forsvinne.

- Første bud er å vaske veggen godt før du børster den fri for løse partikler med en stålbørste. Deretter bør du bruke en nærmest transparent oljebeis som bevarer farge og struktur, sier Lunde.

Beising er ingenting for unnasluntrere. En vanlig husvegg bør beises hvert fjerde eller femte år, og solveggen kan du risikere å måtte ta så ofte som hvert tredje år. Prismessig ligger maling og beis ganske likt.

Velg pensel

Velger du en moderne maling kan du lene deg tilbake i ti til tolv år etter at jobben er unnagjort. Unntaket er solveggen hvor du kanskje må ta fatt igjen etter sju til åtte år.

- De ulike malingsprodusentene har sine egne serier med produkter. Det beste resultatet får du dersom du holder deg til produktene til en produsent gjennom hele jobben. Pass også på å lese de vedlagte instruksjonene før du setter i gang, sier Lunde.

Aller først må huset vaskes. Det gjøres ved hjelp av et husvaskprodukt som sprayes på veggen og gnis lett inn i panelet. Deretter skylles møkka av. Lunkent vann er det beste alternativet. Lunde mener det slett ikke er noe behov å bruke en høytrykksspyler.

- Det beste er å koble en slange til en kran med varmt vann. Da får du riktig temperatur på vannet og unngår de skadene uforsiktig bruk av høytrykksspyler kan gi, sier Lunde.

Etter at veggen er tørr anbefaler han en omgang med et middel mot sopp og alger. Dette laget sprøytes på veggen og tørker. Når den jobben er gjort kan du ta fram penselen.

- Jeg anbefaler alle å bruke en god pensel til maling av hus. Et godt spenn i busta gjør jobben lettere, og påføring med pensel gir også bedre feste for malinga enn både rull og sprøyte, sier Lunde.

Disse fører produktet:
  • Liten, rosa rull med skaft - Jordan, tlf: 22 78 80 00
  • Bred pensel med grått skaft - Spekter, tlf: 22 25 10 77
  • Bred pensel med grønt skaft - Fibotex, tlf: 63 90 23 00
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.