IFI logo
Se flere bilder
Maling av ny peis

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Maling av ny peis

Behandler du den riktig fra starten av, vil peisen både se pen ut og skape varme og hygge i mange år fremover.

Åshild Tyssen Nyhus

Åshild Tyssen Nyhus
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ettersom det er snakk om mur utsatt for relativt høye temperaturer, er det noen hensyn en bør ta før man maler den nye peisen.

La den tørke før maling

Peisen må være helt tørr før du begynner å male den. Det kan være vanskelig å vurdere når den er tørr nok, ettersom den ofte kan virke tørr uten at den egentlig er det. Her gjelder det å ha is i magen og å være tålmodig. Du bør også fyre opp peisen en del ganger før du maler.

Åpent system

Begrepet "åpen maling" kommer raskt på banen når vi snakker om å male på mur. Her er poenget at man har et malingssystem som slipper fukt ut av muren, slik at en sikrer at dette ikke bygger seg opp på innsiden av malingsbehandlingen.

Silikatmaling er en behandling med et såkalt åpent system, som gir en overflate som minner om kalket. Den er matt, og svært godt egnet på en murpeis. 

Akrylmaling

Viktigheten av å benytte et åpent system er imidlertid omdiskutert. Og dersom peisen er tilstrekkelig tørr vil det gå like fint med en lukket maling. Vi ser at mange for eksempel benytter en akrylmaling på peisen, blant annet på grunn av sin vaskbarhet, noe mange savner med silikatmalingen. Men på en annen side tåler ikke akrylmalinger sotutslag, det er svært vanskelig å bli kvitt misfarging. Hvilken av de to malingstypene du velger avhenger derfor av smak og behag.

Hvordan gå frem

- Malingen vil nok sitte uansett, men på en ny peis ville jeg ha børstet av alt løst og hatt på en seis som avbinder støvet, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Han forteller at denne seisen vil gi bedre vedheft, slik at malingen sitter best mulig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.