IFI logo
Se flere bilder
Ta i bruk gammel pipe?

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Ta i bruk gammel pipe?

Vi drømmer om peisovn på kjøkkenet, hvor det er en gammel pipe fra 1930 i det ene hjørnet. Problemet er at pipen ikke har vært brukt på 30 år, og at den er kledd inn med plater og tapet i to av fire etasjer. Hva må vi gjøre for å kunne bruke pipen? Jeg har hørt om rør som kan senkes ned i den gamle pipa, og at den da kan brukes, stemmer det?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det at pipen ikke har vært brukt på 30 år behøver ikke nødvendigvis være en ulempe, for det betyr jo også at den ikke har blitt slitt.

Men det at den er kledd inn i flere av etasjene kan by på problemer. Dette fordi det skal være mulig å inspisere pipen i alle etasjer. Derfor må du nok fjerne platene. Etter en prat med Norsk Brannvernforening har jeg fått vite at hvis du ønsker å kle inn pipen, kan du pusse og male, flislegge eller tapetsere den med en tynn papirtapet. Alle disse behandlingsmåtene vil nemlig raskt sprekke eller revne hvis pipen sprekker, og det er derfor greit å kle den inn. Men plater og tykkere tapeter er ikke lov, fordi disse sannsynligvis ikke vil bli skadet hvis pipen er skadet.

Det finnes slike rør som kan senkes ned i den gamle pipen, men om/hvordan man skal bruke disse rørene avhenger blant annet av type pipe og type ildsted du ønsker deg. Å gi generelle råd om dette er derfor litt vanskelig, og det kan lønne seg å ta kontakt med fagfolk som kan gi mer spesifikke svar om akkurat din pipe. Disse fagfolkene kan du finne under "skorsteinsarbeid" på Gule sider.

Når du skal ta i bruk gamle piper, er det også alltid lurt å kontakte det lokale feievesenet. De kjenner til strøket og kanskje også den aktuelle pipen. Mange steder i landet er det mangel på feiere, så det kan være litt vanskelig å få noen til å komme hjem til deg på kort varsel. Men hvis du er heldig, får du tak i en som kan komme hjem til deg for tilsyn og veiledning.

Det er som nevnt vanskelig å gi deg noen konkrete råd uten å vite mer om pipen. Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med fagfolk i ditt nærmiljø, slik at de kan gi deg mer utfyllende info.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.