IFI logo
Se flere bilder
Madrassleksikon

Foto:

Madrassleksikon

Kjøpe ny madrass? Det finnes utallige varianter å velge mellom. Det kan fort bli vanskelig blant alle betegnelsene.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her har vi satt sammen en liten oversikt over forskjellige typer og begreper.

Fjærsystemer

Bonellfjærer:

Bonellfjærer har timeglassfasong og er bundet sammen med spiraler. Formen bidrar til å gi en progressiv fjæring, myk til å begynne med, fastere etter hvert.

LFK  

LFK er en tysk benevnelse, en forkortelse man til nød kan oversette med Lette Fjær Kjerner. I likhet med Bonnellfjærene er LFK bundet sammen med spiraler. Når en fjær belastes vil de omkringliggende fjærene bli trukket med, noe som gir begrenset individuell fleksibilitet og en forholdsvis fast fjæring.

Posefjærer

Posefjærer, eller pocketfjærer er, som navnet indikerer individuelt pakkede spiralfjærer. Hver fjær er sydd inn i en egen pose og fjærer uavhengig av de andre fjærene i innlegget. Dette gir kroppen god støtte.

Sonedeling

Det fjærer med forskjellig forspenn eller stigning. En madrass med sonedeling vil være ekstra myk under skulderpartiet. Der er fjærene lavest. Under midjen, er fjærene høyest. Ved hoftepartiet er stigningen middels. Ved lårene er stigningen igjen høyest, og ved føttene lavest. Sammen gir dette en god trykkfordeling.

Overmadrasser

Overmadrasser har blitt en viktig del av den norske sengekulturen. De skal gi økt  liggekomfort og bedre hygiene.  De fleste har delbart. Vaskbart trekk. Viktig med 60 grader - midden dør ved 57.

Skummadrasser

Skummadrasser kan ha svært forskjellig karakteristikk. "Skumgummimadrasser" er produsert av polyuretan, et petroleumsbasert stoff som fylles med luftbobler og som gis forskjellig navn etter produsent. Mest kjent er muligens Porolon, som har fått navn etter produsenten Porolon (Porolon produserer også fjærmadrasser). Kvaliteten på madrasser av denne typen måles gjerne etter vekt - kilo pr. kubikkmeter madrass. Jo høyere vekt jo bedre kvalitet. Dessuten spiller tykkelise og kombinasjoner av skum en stor rolle for liggekomfort.

Futon

Futonmadrasser er i utgangspunktet en japansk madrasstype som har fått tilhengere i vestlige land. Enkelt sagt består en futonmadrass av forskjellige materialer lagt lagvis oppå hverandre. Forskjellige typer bomull, eller kombinasjoner av bomull og skum. Blandingen av innholdet avgjør madrassens karakteristikk.

Luftmadrasser

Regulerbare luftmadrasser er på vei inn i markedet. Her kan man regulere trykket mens man ligger på sengen ved hjelp av et håndpanel som er tilknyttet en automatisk pumpe. Pumpen har en tilbakeslagsventil, som gjør at madrassen holder på luften selv om kontakten trekkes ut. Begge sider av en dobbeltmadrass kan reguleres uavhengig av hverandre. Luft er bevegelig og gir en meget god trykkfordeling under kroppen.

  

Vannmadrasser

Vannsengen hadde sin storhetstid på 70 og 80-tallet. Ennå finnes det en liten gruppe entusiaster som sover på vann. Madrassen er enten som ett stort "basseng" eller har kanaler som sørger for dempning av vannbevegelsene. Vannmadrassen gir kroppen et jevnt mykt trykk.

Stopningsmaterialer

Noen madrasser består av  naturmaterialer og noen av syntetiske materialer. Enkelte sverger til ullfilt, hestehår, bomull og naturlatex, mens andre til syntetiske fiber eller skum basert på polyester eller polyuretan. Det er ikke kjent at slike syntetiske fibre i seg selv er allergifremkallende, noe en ikke alltid kan si om en dårlig rengjort naturmadrass.  

Latex får forskjellige egenskaper etter blandingsgrad. Blandinger gir jevnere kvalitet. Syntetlatex har bedre egenskaper på det meste unntatt rivestyrke.

Latex er et gummiprodukt.

100 % naturlatex betyr at all gummien skal være naturgummi. I praksis er ikke dette mulig å få til da man under produksjonen må tilsette ulike kjemikalier. Latex der mer enn 50 % av gummien som benyttes er naturgummi kalles for naturlatex. I syntetisk latex er mindre enn 50 % av gummien naturgummi.    

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.