IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Løft taket med tapet

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no

Løft taket med tapet

Historisk sett er dekorerte himlinger med takmalerier og dekormaling langt ifra noe nytt. I dag er den tradisjonen nærmest borte, og de fleste norske tak er slette og hvitmalte. Hvorfor ikke gi taket et løft med tapet?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange tilfeller er det nok bekvemmelighetshensyn som gjør at taket males hvitt. Det er enkelt og greit og det krever lite oppmerksomhet. Det er ofte ingen stor bevissthet rundt disse valgene, og det faktum at taket er den største flaten i rommet som ikke fylles med saker og ting, åpner opp for muligheter til å skape spennende interiører og overraskelsesmomenter.  

Hos Birgit Torkildsby, produktansvarlig hos Borge, møter man skyformasjoner i taket i entréen.

- Skyer som løfter taket er både en estetisk fin løsning og et smart trekk. Vi ønsket oss tapet i alle husets rom. Entréen har imidlertid vakkert veggpanel fra 1922, som vi ville bevare, og da gjensto taket. Skyhimmelen som mønster er videreført fra et tidligere hus, og kombinasjonen av malt panel og tapet er veldig god, sier Birgit.   

Se flere bilder
Her ser man ut i entréen, med panelkledte vegger (farge 2706-B74G) rundt baut. Fargene er samstemte med tapetet i taket.

Foto:

Her ser man ut i entréen, med panelkledte vegger (farge 2706-B74G) rundt baut. Fargene er samstemte med tapetet i taket.

Torhild Rustenberg, konseptsjef hos Storeys, har valgt en annen variant av himmelen, på gjesterommet.

- Vi hadde bestemt oss for tapet i taket, og brikkene falt på plass da jeg fant designen med stjernehimmel. Veggene fikk en blågrå farge, som sammen med det sorte himmeltapetet gir en avslappet atmosfære, som innbyr til å drømme seg bort i stjernene, sier Torhild. 

Se flere bilder
Her er det lett å drømme seg bort under stjernehimmelen, som også illuderer at taket fortsetter oppover. Tapetet er fra kolleksjonen Aveny fra Storeys.

Foto:

Her er det lett å drømme seg bort under stjernehimmelen, som også illuderer at taket fortsetter oppover. Tapetet er fra kolleksjonen Aveny fra Storeys.

Taket – den nye fondveggen

Ved å tapetsere taket i stedet for en fondvegg, unngår man ufrivillig å skape soner i rommet, som resultatet av en fondvegg i en kontrastfarge kan gi.  

- Fargene og mønsteret på tapetet påvirker atmosfæren i rommet på lik linje med en tapetsert vegg. Taket er som oftest en mindre, firkantet flate, som er enkel å tapetsere, og resultatet gir stor effekt. Nå velger også flere seg mørkere veggfarger enn før, og da blir kontrasten stor mot hvite tak. Implementerer man taket i interiøret, og tapetserer det i en eller flere farger, vil uttrykket i rommet bli mykere, sier Torhild Rustenberg. 

Tapetsering er overraskende fort gjort – også i taket.

Dagens fibertapeter er stabile og gode å jobbe med. Limet påføres taket, og man har tid til å få tapetet pent på plass.

- Alle rom, uavhengig av takhøyde, kan ha tapet. Man må bestemme seg for hvilken stemning man ønsker å skape. Med mørke farger i tak og på vegger kan man skape hulefølelse, mens lyse farger forstørrer og åpner opp – ikke minst gir mønster med dybde opplevelsen av å heve taket, sier Birgit Torkildsby. 

Se flere bilder
Veggfargen (2215-R99B) er tatt fra tapetet, og skaper med den en helhet i rommet.

Foto:

Veggfargen (2215-R99B) er tatt fra tapetet, og skaper med den en helhet i rommet.

Mer informasjon:

Storeys

Borge

Dette ble brukt:

Entré:

  • Tak: Cole & Son, Fornasetti II, Nuvolette 97/2004 – BORGE
  • Panel: farge 2706-B74G
  • Gardin: Clarke & Clarke, Floribunda, Ferdinand Mineral F0454/03 – BORGE
  • Pute: PRIVAT

Gjesterom:

  • Tak: Aveny, Astra 339-01 – STOREYS
  • Vegger: farge 2215-R99B
  • Lampe: BOHUS
  • Pledd: Bunadpledd, Andreas Engesvik
  • Krakk: IKEA
  • Puter, kopp, papirkuler og annet løsøre: PRIVAT
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.