Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Løft taket med tapet

 •  
 •  
Skymønsteret skaper dybde, som igjen gjør at taket løftes. Tapetet er fra tapetkolleksjonen Fornasetti II, Cole & Son/Borge.   Bilder av: Per Erik Jæger/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no
Historisk sett er dekorerte himlinger med takmalerier og dekormaling langt ifra noe nytt. I dag er den tradisjonen nærmest borte, og de fleste norske tak er slette og hvitmalte. Hvorfor ikke gi taket et løft med tapet?
Her ser man ut i entréen, med panelkledte vegger (farge 2706-B74G) rundt baut. Fargene er samstemte med tapetet i taket.
Her ser man ut i entréen, med panelkledte vegger (farge 2706-B74G) rundt baut. Fargene er samstemte med tapetet i taket.

I mange tilfeller er det nok bekvemmelighetshensyn som gjør at taket males hvitt. Det er enkelt og greit og det krever lite oppmerksomhet. Det er ofte ingen stor bevissthet rundt disse valgene, og det faktum at taket er den største flaten i rommet som ikke fylles med saker og ting, åpner opp for muligheter til å skape spennende interiører og overraskelsesmomenter.  

Hos Birgit Torkildsby, produktansvarlig hos Borge, møter man skyformasjoner i taket i entréen.

- Skyer som løfter taket er både en estetisk fin løsning og et smart trekk. Vi ønsket oss tapet i alle husets rom. Entréen har imidlertid vakkert veggpanel fra 1922, som vi ville bevare, og da gjensto taket. Skyhimmelen som mønster er videreført fra et tidligere hus, og kombinasjonen av malt panel og tapet er veldig god, sier Birgit.   

Torhild Rustenberg, konseptsjef hos Storeys, har valgt en annen variant av himmelen, på gjesterommet.

- Vi hadde bestemt oss for tapet i taket, og brikkene falt på plass da jeg fant designen med stjernehimmel. Veggene fikk en blågrå farge, som sammen med det sorte himmeltapetet gir en avslappet atmosfære, som innbyr til å drømme seg bort i stjernene, sier Torhild. 

Taket – den nye fondveggen

Ved å tapetsere taket i stedet for en fondvegg, unngår man ufrivillig å skape soner i rommet, som resultatet av en fondvegg i en kontrastfarge kan gi.  

- Fargene og mønsteret på tapetet påvirker atmosfæren i rommet på lik linje med en tapetsert vegg. Taket er som oftest en mindre, firkantet flate, som er enkel å tapetsere, og resultatet gir stor effekt. Nå velger også flere seg mørkere veggfarger enn før, og da blir kontrasten stor mot hvite tak. Implementerer man taket i interiøret, og tapetserer det i en eller flere farger, vil uttrykket i rommet bli mykere, sier Torhild Rustenberg. 

Tapetsering er overraskende fort gjort – også i taket.

Veggfargen (2215-R99B) er tatt fra tapetet, og skaper med den en helhet i rommet.
Veggfargen (2215-R99B) er tatt fra tapetet, og skaper med den en helhet i rommet.

Dagens fibertapeter er stabile og gode å jobbe med. Limet påføres taket, og man har tid til å få tapetet pent på plass.

- Alle rom, uavhengig av takhøyde, kan ha tapet. Man må bestemme seg for hvilken stemning man ønsker å skape. Med mørke farger i tak og på vegger kan man skape hulefølelse, mens lyse farger forstørrer og åpner opp – ikke minst gir mønster med dybde opplevelsen av å heve taket, sier Birgit Torkildsby. 

Dette ble brukt:

Entré
 • Tak: Cole & Son, Fornasetti II, Nuvolette 97/2004 – BORGE
 • Panel: farge 2706-B74G
 • Gardin: Clarke & Clarke, Floribunda, Ferdinand Mineral F0454/03 – BORGE
 • Pute: PRIVAT
Gjesterom
 • Tak: Aveny, Astra 339-01 – STOREYS
 • Vegger: farge 2215-R99B
 • Lampe: BOHUS
 • Pledd: Bunadpledd, Andreas Engesvik
 • Krakk: IKEA
 • Puter, kopp, papirkuler og annet løsøre: PRIVAT

Mer informasjon

Storeys

Borge

Les også Vi tør litt mer

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Innendørs

Beckers annons

Nyeste artikler