IFI logo
Se flere bilder
Lek med striper på panelet

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Lek med striper på panelet

Har du lyst til å fornye panelet på stua, gangen eller kanskje på barnerommet? Gammelt eller nytt panel kan få din helt egen vri med noen fargerike striper.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk etter hvilke farger du vil ha på stripene. Se gjerne på rommets andre farger for å finne farger som matcher eller mal fargeglade striper for å kvikke opp et litt fargeløst interiør. Husk at noen slike fargeglade striper kan gi ny energi.

Tegn og fargelegg en skisse med panelveggen med striper på, eller klipp ut fargeprøver med de fargene du kan tenke deg og sett sammen.

Å male tidligere malte panelvegger er en grei sak. Det er bare noen ting du må huske på: å rengjøre panelet godt med malevask eller husvask, påføre kvistlakk på alle synlige kvister, sparkle ujevnheter, og bruk helst produkter fra samme malingssystem gjennom hele prosessen. Da er du sikrest på et godt resultat.

Dette trenger du

Maling som passer for panel, en maskeringstape som ikke kleber altfor mye, for eksempel gul eller blå type, en liten rull for glatte underlag, en etterstryker og en flat pensel eller en strekpensel for detaljer og hjørner. Etterstrykeren blir også kalt fordriver og er en pensel med meget tynt blikk som fordeler malingen fint uten direkte opptak. Dessuten er det alltid bra å beskytte omgivelsene med dekkpapp og ha en lett fuktet klut for hånden for å tørke vekk eventuelt søl.

Fargekoder som er brukt på stripene er: eggehvit-

Eggehvit-0502-Y

Petroliumsblå – S 4020 – B10G

Dyp blå – S 7010-R70B

Beige- 3606-Y29R

 

Slik maler du striper

Når panelveggen er vasket, grunnet, sparklet, påført kvistlakk og malt i den grunnfargen du vil ha, kan du begynne å male striper. Se ifi.no for mer informasjon om grunnarbeid og maling av panel.

1. Bruk maskeringstape og tape fra øverst til nederst på det panelbordet der du skal begynne å male striper. Ikke mal stripene ytterst på utvendig hjørne på den brede panelplanken, men nede i den smale mellomrommet mellom panelene. Unngå å legge skillet akkurat der hvor bordene er skjøtet sammen.

Så kommer selve trikset for å skape en fin, ren kant: mal tapekanten med bakgrunnsfargen inne i det området der det skal males en stripe med en annen farge. På den måten forsegler du tapen. Det vil si at det ikke kommer stripemaling inn under tapen, og du unngår ruglete kant.

Se flere bilder
Slik maler du striper

Foto:

Bruk makseringstape og tape fra øverst til nederst på panelbordet.

2. Mal med stripefargen på det panelbordet du vil ha første stripe. Legg på maling jevnt og pent i lengderetningen, godt inn på tapen. Husk å male to strøk for pent resultat. La det tørke godt. Se anbefalt tørketid på den malingstypen du bruker.

3. Riv forsiktig av tapen.  

Se flere bilder
Lek med striper på panelet

Foto:

Mal med stripefargen på det panelbordet du vil ha første stripe.

4. Når første stripe har tørket godt, fortsetter du på neste stripe på samme måte. Husk å la hver stripe tørke godt før du setter i gang med den neste. Du kan variere stripene og for eksempel male to bord i samme farge eller begynne stripen midt på panelbordet.

 

5. Fine striper er ferdige.

Se flere bilder
Lek med striper på panelet

Foto:

Når første stripe har tørket godt, fortsetter du på neste stripe på samme måte.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.