IFI logo
Se flere bilder
La en håndverker gjøre jobben

Foto: MLF

La en håndverker gjøre jobben

Utsettes oppussingsjobben på grunn av dårlig tid og manglende pågangsmot? En malermester kan gjøre jobben for deg - mens du er på jobb eller kanskje på en etterlengtet ferie.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle kan kalle seg malere, men ikke alle kan kalle seg mestere. For å kunne bruke tittelen malermester må man ha bestått en toårig utdannelse og ha minimum to års praksis etter å ha oppnådd svennebrev fra videregående. Man kan også, så lenge man består den toårige utdannelsen, søke om mesterbrev om man har seks år praksis eller bakgrunn fra Teknisk fagskole.

- Velger man en malermester, er man garantert å få en person med kunnskap og erfaring som er faglig oppdatert, sier malermester Bjørn Studsrud, daglig leder hos Malermester Studsrud AS i Ørje, Østfold.

Foruten mestermerket bør du også se etter MLF-propellen. Er malermesteren tilknyttet Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) betyr det at du som kunde kan benytte deg av en egen klageordning for forbrukere samt en garantiordning dersom du ikke er fornøyd med arbeidet. Medlemsbedriftene i MLF er kollektivt ansvarlige for arbeidet som utføres, og dersom den malermesteren du har leid inn ikke er i stand til å rette opp feilen, vil en annen malermester gjøre det for deg.

Be om skriftlig tilbud

Skal du leie inn en håndverker, be om å få et skriftlig tilbud som inkluderer alt: arbeidstimer, materialer og totalpris for jobben. Det er en trygghet for både håndverkeren og den som kjøper tjenesten, så blir det ingen overraskelser når regningen kommer. Standardkontrakter for kjøp av bygg- og håndverkertjenester er fritt tilgjengelig for forbrukere, og er et godt hjelpemiddel når en skal kjøpe tjenester.

Det er også fornuftig å hente inn tilbud fra flere firmaer, slik at du kan sammenlikne pris - men pass på at tilbudene inneholder de samme arbeidsoperasjonene.

- Til en større jobb kan det være lurt å leie en malermester til å sette opp en nøyaktig beskrivelse av jobben som man kan sende ut på anbud. På den måten blir det lettere å sammenlikne pris, anbefaler Studsrud.

Han tipser også om at man bør kontakte malermesteren i god tid før jobben skal gjøres - gode håndverkere har ofte mye å gjøre. Og husk: sjekk referanser! Andres erfaringer med malermesteren er ofte en god indikasjon på hvor fornøyd du vil bli.

Malermester Studsuds tips til deg som skal kjøpe håndverkstjenester

  • Sjekk malermesterfirmaets nettside: Har de mestermerket og er tilnyttet MLF?
  • Sjekk referanser: Er andre fornøyde, er sannsynligheten større for at du blir fornøyd.
  • Be om skriftlig tilbud fra flere malermestere: Tilbudet skal inneholde en detaljert beskrivelse av det arbeidet som skal gjøre, når arbeidet skal være ferdig og totalpris.
  • Dersom jobben er stor, kan du hyre en malermester for å sette opp en arbeidsbeskrivelse som du kan sende rundt for anbud.
  • Husk å sjekke om tilbudene består av de samme arbeidsoperasjonene.
  • Husk at pris ikke er alt; måten jobben blir gjort på er vel så viktig.
  • Be om at prisen i det skriftlige tilbudet inkluderer ALT (både materialer og arbeidstimer), så slipper du ubehagelige overraskelser når regningen kommer.
  • Bestill i god tid - gode malermestere har ofte mye å gjøre. Det er ikke nødvendigvis et godt tegn dersom malermesteren kan starte på jobben samme uke som du ringer.
Mer informasjon

www.mlf.no

www.studsrud.no

www.forbrukerportalen.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.