Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

La en håndverker gjøre jobben

Utsettes oppussingsjobben på grunn av dårlig tid og manglende pågangsmot? En malermester kan gjøre jobben for deg - mens du er på jobb eller kanskje på en etterlengtet ferie.

 • - Velger man en malermester, er man garantert å få en person med kunnskap og erfaring som er faglig oppdatert, sier malermester Bjørn Studsrud.

  Foto:

 • Bedrifter merket med denne propellen er tilknyttet Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund.

  Foto:

 • Alle kan kalle seg malere, men ikke alle kan kalle seg mestere. Se etter mester-tegnet.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Alle kan kalle seg malere, men ikke alle kan kalle seg mestere. For å kunne bruke tittelen malermester må man ha bestått en toårig utdannelse og ha minimum to års praksis etter å ha oppnådd svennebrev fra videregående. Man kan også, så lenge man består den toårige utdannelsen, søke om mesterbrev om man har seks år praksis eller bakgrunn fra Teknisk fagskole.

- Velger man en malermester, er man garantert å få en person med kunnskap og erfaring som er faglig oppdatert, sier malermester Bjørn Studsrud, daglig leder hos Malermester Studsrud AS i Ørje, Østfold.

Foruten mestermerket bør du også se etter MLF-propellen. Er malermesteren tilknyttet Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) betyr det at du som kunde kan benytte deg av en egen klageordning for forbrukere samt en garantiordning dersom du ikke er fornøyd med arbeidet. Medlemsbedriftene i MLF er kollektivt ansvarlige for arbeidet som utføres, og dersom den malermesteren du har leid inn ikke er i stand til å rette opp feilen, vil en annen malermester gjøre det for deg.

Be om skriftlig tilbud

Skal du leie inn en håndverker, be om å få et skriftlig tilbud som inkluderer alt: arbeidstimer, materialer og totalpris for jobben. Det er en trygghet for både håndverkeren og den som kjøper tjenesten, så blir det ingen overraskelser når regningen kommer. Standardkontrakter for kjøp av bygg- og håndverkertjenester er fritt tilgjengelig for forbrukere, og er et godt hjelpemiddel når en skal kjøpe tjenester.

Det er også fornuftig å hente inn tilbud fra flere firmaer, slik at du kan sammenlikne pris - men pass på at tilbudene inneholder de samme arbeidsoperasjonene.

- Til en større jobb kan det være lurt å leie en malermester til å sette opp en nøyaktig beskrivelse av jobben som man kan sende ut på anbud. På den måten blir det lettere å sammenlikne pris, anbefaler Studsrud.

Han tipser også om at man bør kontakte malermesteren i god tid før jobben skal gjøres - gode håndverkere har ofte mye å gjøre. Og husk: sjekk referanser! Andres erfaringer med malermesteren er ofte en god indikasjon på hvor fornøyd du vil bli.

Malermester Studsuds tips til deg som skal kjøpe håndverkstjenester

 • Sjekk malermesterfirmaets nettside: Har de mestermerket og er tilnyttet MLF?
 • Sjekk referanser: Er andre fornøyde, er sannsynligheten større for at du blir fornøyd.
 • Be om skriftlig tilbud fra flere malermestere: Tilbudet skal inneholde en detaljert beskrivelse av det arbeidet som skal gjøre, når arbeidet skal være ferdig og totalpris.
 • Dersom jobben er stor, kan du hyre en malermester for å sette opp en arbeidsbeskrivelse som du kan sende rundt for anbud.
 • Husk å sjekke om tilbudene består av de samme arbeidsoperasjonene.
 • Husk at pris ikke er alt; måten jobben blir gjort på er vel så viktig.
 • Be om at prisen i det skriftlige tilbudet inkluderer ALT (både materialer og arbeidstimer), så slipper du ubehagelige overraskelser når regningen kommer.
 • Bestill i god tid - gode malermestere har ofte mye å gjøre. Det er ikke nødvendigvis et godt tegn dersom malermesteren kan starte på jobben samme uke som du ringer.
Oppdatert: 09.10.2012  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]