Kategorier

Meny

Konto

La det skinne på badet - hver dag!

Grunnen til at badet på hotellrommet ser så lekkert og innbydende ut, er at det rengjøres hver dag. Og det er faktisk er enklere enn du tror, å selv få et skinnende rent bad.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
La det skinne på badet - hver dag!

Foto: Golvabia, Alanor, Alfort & Cronholm, Jordan, Kemetyl, Krefting & Co

Få ting føles så ulekkert som et skittent baderom. Men den deilige, rene følelsen etter en varm dusj, er mye enklere å oppnå enn mange tror. Med noen enkle metoder kan badet og toalettet hjemme, oppleves like innbydende og lekkert som baderommene på det beste av hoteller.

- Det kanskje viktigste tipset er å alltid bruke varmt vann ved rengjøring av baderom. Bruk så varmt vann du klarer, og fukt gjerne flatene som skal rengjøres en liten stund i forveien. Det hjelper til å løse opp smusset, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Her er syv lette trinn til et gullende rent bad:

1. Litt, men ofte

På hotellet vaskes baderommet hver dag, og det er den viktigste grunnen til at det ser rent og fint ut. Vask heller litt hver dag, enn å ta en real overhaling en sjelden gang. Bytt ut håndkleet på do hver dag, og skift badelaken, baderomsteppe og andre håndklær ukentlig, eller oftere hvis de får flekker.

Dele på Pinterest Bytt ut håndkleet på do hver dag, og skift badelaken, baderomsteppe og andre håndklær ukentlig, eller oftere hvis de får flekker.

Bytt ut håndkleet på do hver dag, og skift badelaken, baderomsteppe og andre håndklær ukentlig, eller oftere hvis de får flekker.

2. Alltid beredt, med klut

Ha en fin mikrofiberklut lett tilgjengelig. Hvis kluten ligger parat ved håndvasken, er det fort gjort å ta et lite tak over speilet, kranene, vasken eller benken samtidig med at du pusser tennene.  Det er ikke alltid nødvendig med kjemisk krigføring – rent vann og en god mikrofiberklut holder i det daglige.

Dele på Pinterest Engangskluter er praktisk og hygienisk.

Engangskluter er praktisk og hygienisk.

3. Riktige rengjøringsmidler

Ukentlig bør badet rengjøres med skikkelige rengjøringsmidler, og på baderommet kreves til dels andre rengjøringsmidler enn i resten av huset. Kalkavleiringer fjernes med sure rengjøringsmidler og bakterier med desinfiserende slike. Rester av matfett er det normalt lite av på badet, men desto vanligere på kjøkkenet. Derfor skal du ikke bruke oppvaskmiddel eller andre såpebaserte rengjøringsmidler til våtrommet. På badet er problemet i stedet rester av hudavfall og hudfett som fjernes med et lett basisk middel. La spesielt midler for desinfisering og kalkfjerning få virke før de vaskes av. En tannbørste kan fungere godt til vask av fuger og festet for kranen. 

Dele på Pinterest Bruk rengjøringsmidler som er beregnet for baderom, ikke for kjøkkenet.

Bruk rengjøringsmidler som er beregnet for baderom, ikke for kjøkkenet.

4. Rent do-vett

Det tar ikke lang tid med bruk før toalettskålen har millioner av bakterier, spesielt ikke hvis du glemmer å slå ned lokket før du trekker ned. Da spruter nemlig bitte små dråper av urin, avføring og toalettvann over setet.

Doskålen bør gjøres rent hver dag, og i det minste hver uke med et desinfiserende middel. Ikke glem betjeningsplaten eller spyleknappen på toalettet. Engangskluter er det mest hygieniske til toalettet, eller bruk en spesielt egnet klut, som settes inn med et pH-nøytralt middel. Vask kluten etter hver bruk.

Rester av kalk i doskålen fjernes med et surt middel en gang i måneden. 

Dele på Pinterest WC Rens, er desinfiserende og både dreper bakterier og gjør toalettet skinnende og hygienisk rent.

WC Rens, er desinfiserende og både dreper bakterier og gjør toalettet skinnende og hygienisk rent.

5. Dusj uten belegg

I motsetning til hva mange tror, er kalk ikke hovedproblemet på 95 prosent av norske bad. Belegg på fliser og glassvegger kommer i stedet fra vann, humus, såpefett og hud. Dette kan være vanskelig å bli kvitt, og det dannes gjerne en slags film på flisene eller glassveggene. Bruk midler som er spesielt beregnet for området, og en mikrofiberklut eller fin skurepad som «høvler vekk» belegget uten å skade flisene. Og glem ikke flisenes svakeste punkt – silikonfugene og fugene mellom flisene. De porøse fugene kan med fordel settes inn med impregnering en gang i året, da er de enklere å holde frie for avleiringer og mugg. Silikonfuger som har fått sorte prikker rengjøres med klorin. Hvis ikke det holder, må de byttes.

Gjør det til en rutine å skylle flisene etter at du har tatt en dusj.

Dele på Pinterest Plumbo Rengjøring Bad & Dusjrens inneholder desinfiserende midler som dreper bakterier og hindrer soppdannelser.

Plumbo Rengjøring Bad & Dusjrens inneholder desinfiserende midler som dreper bakterier og hindrer soppdannelser.

6. Rens sluket

Sluket i gulvet og avløpet fra håndvasken fylles gradvis med hår, smuss og fett, som vil kunne stivne i perioder hvor sluket ikke får vanntilførsel. Minst en gang i året bør sluket derfor renses. Bruk et avløpsrens som ikke skader rørene. 

Dele på Pinterest Rør og sluk holdes åpne med midler som ikke skader rørene, men løser opp hår, smuss og fett, samt fjerner vond lukt.

Rør og sluk holdes åpne med midler som ikke skader rørene, men løser opp hår, smuss og fett, samt fjerner vond lukt.

7. Fokuser på gulvet

Det viktigste å holde rent på badet er gulvet. Spesielt der man tråkker mest, rundt toalettskålen og i dusjsonen. Bruk en tørrmopp eller støvsuger til å fjerne hår og støv fra alle kriker og kroker. Ved behov vaskes gulvet vått, bruk da gjerne et spesialprodukt for fliser eller baderom, men overdoser ikke, og vær nøye med å tørke av med rent vann slik at såperester ikke blir igjen på flatene. 

Dele på Pinterest Gulvet på badet holdes rent med fortrinnsvis tørre metoder.

Gulvet på badet holdes rent med fortrinnsvis tørre metoder.

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]