IFI logo
Se flere bilder
Kreativ bruk av fargeløs maling

Foto: Tor-Henning Støldal/ifi.no

Kreativ bruk av fargeløs maling

Mange av betongflatene i Stavanger konserthus er behandlet med den fargeløse basen til en utendørs akrylmaling. Resultatet er en usynlig overflatebehandling, som gjør veggen støvfri og vaskbar.

Tor-Henning Støldal

Tor-Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavanger konserthus ble tildelt Betongelementprisen i fjor, og har mange røffe flater av tilsynelatende ubehandlet betong. Men betongen er behandlet på en litt ukonvensjonell måte – med den fargeløse basen til utendørsmalingen Nordsjö One.

Av de store mengder betong som er brukt – 27.000 kubikkmeter tilsvarende 4.500 lass – finner vi hovedsakelig de synlige flatene i administrasjonsdelen, der konserthusets ansatte har sine arbeidsplasser.

Der har arkitekten valgt å beholde betongen som den er. Behandlingen er usynlig for det blotte øyet.

– Vi har valgt en overflatebehandling med en fargeløs base av Nordsjö One nettopp fordi betongen skal framstå som den er. Behandlingen gjør at vi støvbinder betongen, ellers vil den avgi støv hele tiden. Med den fargeløse malingen blir også vaskbarheten mye bedre, forteller formann Kjetil Sunde i Malerfirmaet Lund & Vaaland på Forus i Stavanger.

Kun en mopp

Den transparente behandlingen har rett og slett vært en valgmulighet, en kreativ løsning som ikke har vært så vanlig.

– Nordsjö One er i utgangspunktet en utvendig akrylmaling, men her er den brukt i en fargeløs base, det vil si basen før pigmentering. Men på en fullt synlig og eksponert betong passer den fargeløse basen for å binde underlaget. Man oppnår en ikke-smittende effekt. I etterkant kan du om ønskelig tørke over flatene med en mopp, forteller Enrico Bastiani, salgssjef håndverk i Akzo Nobel Coating AS.

I Stavanger konserthus er de fleste betongflater malt med denne basen, slik at de har beholdt sitt kjente utseende. Men flere steder er det også brukt full malerbehandling – med fargepigmenter i basen.

Se flere bilder
Kun en mopp

Foto:

Hengt i stroppene

Prosjektet har vært et komplisert og sammensatt byggeprosjekt med til sammen 180 rom. I løpet av snaue to år fra oppstart nyttår 2011 til ferdigstillelse høsten 2012 har 270 arbeidere fra hele Europa deltatt.

Av vel 30 firmaer har 21 vært lokale – ett av dem Malerfirmaet Lund & Vaaland.

– For å være effektive har vi arbeidet sonevis – i fire soner med en koordinert plan i bunnen. Vi har vært 15-16 mann i sving på det meste, forteller formann Kjetil Sunde.

– Bygget har bydd på alle utfordringer du kan tenke deg. På betongflatene har vi rullet på den fargeløse basen. Vi har brukt stillas og lift – noen ganger har vi også hengt i seler i løse luften, men alt har vært på stell ifølge arbeidsregler og sikkerhet!

Se flere bilder
Hengt i stroppene

Foto:

De har komponert sin egen farge i kvaliteten Marmorette 2,5 mm, som er spesialprodusert for konserthuset ved DLW-fabrikken i Delmenhorst.

For mer informasjon:

Nordsjö

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.