Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Spørsmål og svar

Hvordan fuge mellom gips- og betongvegg?

  Casco
Jeg skal fuge gipsvegger mot betongvegger innvendig. Gipsveggene skal males etterpå, men betongen skal være som den er. Anbefales det å bruke akryl eller papirstrimmel og sparkel til dette?

I møter mellom konstruksjonsdeler av ulike materialer vil det kunne oppstår spenninger og bevegelser som fører til sprekker i overflaten. Dette kan være vanskelig å unngå uansett hvor nøye eller hvor flink man er til å tette overgangene.

Der en lettvegg med gipsplater møter en betongvegg anbefaler Norsk Standards utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling (NS 3420-T) bruk av fugemasse.  Der lettvegg med gips møter himling av betong, anbefales papirstrimmel på gipsplaten, opp mot himlingen.

Kvalitetsmasse

– Skal du gjøre dette på ordentlig bør du velge et SMP-produkt. Dette er en mer fleksibel og bestandig fugemasse som kan males over. Det er viktig at fugemassen kun hefter i to motstående sider. For å unngå at fugemassen hefter i bunnen av fugen, brukes det en bunnfyllingslist eller en fugetape hvis det ikke er plass nok, sier Arne-Johnny Tverraabak hos Casco.

Hvis du ikke får plass til, eller får inn en bunnfyllingslist eller tape, vil fugen hefte i tre sider, og det ødelegger fleksibiliteten i fugemassen.

– Da kan du like godt bruke en malerfug av akryl av god kvalitet, sier Tverraabak.

Er det lite bevegelse i konstruksjonen, vil en akrylfugemasse sannsynligvis kunne klare oppgaven godt. Akrylmasser er gjerne noe rimeligere og kan overmales raskere, enn SMP-produkter.

Kantprofil

– Er platen mot betongen kappet slik at du har en eksponert gipskjerne, anbefaler gipsplateprodusentene å montere en kantskinnne på gipsplaten. Dette er en U-formet skinne som skal beskytte gipsplatekjernen og gi platekanten hold og vedheft, sier Rolf Simpson, konsulent innen utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling.

Kantskinnen sparkles over og nulles ut mot veggen i flere tynne strøk. Deretter påføres veggen ett strøk maling eller grunning, før sprekken fuges med riktig masse.

– Åpningen mellom gipsveggen og betongveggen bør ikke være for stor, og skal ha jevn størrelse fra gulv til tak. Åpningen mellom konstruksjonene bør nok ikke være større enn 4-5 millimeter, sier Simpson.

– Men du må nok være forberedt på at det kan komme til å oppstå mikrosprekker i fugen, uansett hvor nøye du er ved fugingen. Dette beror på at du har to ulike materialer i tilstøtende konstruksjonsdeler, og at disse vil bevege seg på forskjellig måte over tid, sier Simpson.

Les også Malerens beste venn?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Spørsmål og svar

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons