IFI logo
Se flere bilder
Hele borettslaget har malt

Foto: ifi.no

Hele borettslaget har malt

Haugtussa Borettslag på Ullandhaug i Stavanger er med vel 280 boenheter et av de største i landet. Alle beboere har nå malt sin del.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med så mange enheter er det ikke enkelt å rehabilitere alle fasader med en helhetlig malingbehandling, men det har de klart i Haugtussa.

Da Haugtussa Borettslag ble reist i 1975 kom alle enheter som moduler. -I de 30 år som har gått har det vært forsøkt med mange løft, men det er ikke alltid like lett å løfte i flokk, forteller formann i borettslaget, Rolf Hagvik.

Det er foretatt reparasjoner, som skifte av tak på grunn av fukt og lekkasjer. Og det er tatt løft når det gjelder malingbehandling; fire-fem ganger i løpet av de 30 årene. Denne gangen er det derimot gjort med en helhetlig planlegging hvor alle bebeoere har vært involvert.

-Vi valgte en systembehandling hvor treverket først er vaskebehandlet og deretter tilsatt sopp- og algemidler før selve malebehandlingen. Det er benyttet et høykvalitetsprodukt, Butinox Futura Dekkebeis og vi håper nå å kunne vente i 12 år til neste behandling! Det hele ser veldig bra ut.

Et ikke ukjent dilemma med så mange involvert i en malerprosess er valg av farger. -Alle vil gjerne ha sin farge, men det går jo ikke. Det ble vedtatt på generalforsamlingen at vi skulle søke profesjonell hjelp. Vi engasjerte arkitektfirmaet Helen & Hard AS i Stavanger til å komme med fargeforslag og det ble laget store plansjer med nummer og gate for hele prosjektet. En detaljert planlegging gjør det mye lettere for styret å kontrollere et slikt prosjekt.

Formannen i borettslaget er imponert over dugnadsinnsatsen. Borettslaget har kjøpt inn eller leiet maling, pensler, høytrykksspyler og sprøyter, stiger og lifter, slik at beboerne ikke har hatt noen utgifter bortsett fra dugnadsinnsatsen. De har faktisk fått betalt 300 kroner pr. modul for å utføre jobben.

Leverandørhjelp

Malingrodusenten Scanox har engasjert seg fra starten med alle detaljer for å gi prosjektet en god helhetlig løsning. De var på befaring i borettslaget i mai 2004. Haugtussa ligger klimamessig utsatt til ved kysten hvor bekledning lett blir utsatt for fuktskader - grønske og alger.

- Det ble ikke foretatt byggetekniske undersøkelser av konstruksjonsmessig art; derimot ble det gjort sporadiske fuktmålinger med fuktindikator. Fordi borettslaget er sammensatt av moduler er det lite takutspring i bygningenes konstruksjoner, som gjør veggene lite beskyttet mot vær og vind. Belastningen blir stor, forteller Per Lund Nielsen, avdelingsleder på Teknisk Service i Scanox AS.

Det ble anbefalt å skifte dårlig treverk før malebehandling. Fordi det var mye begroing på husene var det viktig at treverket først ble skikkelig rengjort og fikk tid til å tørke før maling.

Behandlingen har så vært som følger: Vask ble gjort med Butinox Kraftvask, enten med høytrykksspyler eller hagepumpesprøyte. (Blir det ikke rent med bare etterskylling brukes også vaskekost.) En fuktmåling av treverket anbefales også slik at man er sikker på at det er tørt før man går videre. Neste skritt i systembehandlingen var å legge på Butinox Sopp- og Algedreper, som ikke skal spyles av, men derimot virke på treverket.

Alt løst underlag anbefales også fjernet ved skraping eller børsting. Her er sugende underlag også grunnet med Butinox Oljegrunning. Til slutt er det påført Butinox Futura Dekkbeis. På hele Haugtussa er det gått med ca. 12.000 liter med Futura.

Se også Fargemagasinet nr. 4/05

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.