IFI logo
Se flere bilder
Ha det på badet

Foto: Produsentene.

Ha det på badet

Baderom, baderom, hvilken fugemasse skal jeg bruke? Her kommer forklaringen på forskjellene mellom akryl og silikonfugemasse.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er to spørsmål man som forbruker gjerne støter på i forbindelse med fuging av flislagte flater: skal jeg bruke akryl eller silikonfugemasse?

– Akrylfugemasse brukes ikke på bad, som regel, sier Espen Josten, teknisk sjef for lim og fug i Casco.

Akrylen er ikke antimuggbehandlet, og tåler ikke den direkte vannbelastningen som er inne i en dusj.

– Hvis den i det hele tatt brukes i et bad, er det for å skjule sprekker mellom tak og taklist, før overmaling med våtromsmaling, sier han.

Silikon til badet

Derimot er silikonfugemassen beregnet til våtsone. Silikonfugemasse er ikke overmalbar, og brukes i all hovedsak enten på kjøkken eller på bad.

– Det er fordi den er antimuggbehandlet, og tåler direkte vannsprut. Den er å finne i mange farger, tilpasset fliser og sementfugemasse. Sistnevnte er den fugemassen du har imellom flisene.

Casco har silikonfugemasse i åtte farger. Det går i alt fra transparent til flere grånyanser, samt hvit, beige, brun og svart.

– Selv om silikon er antimuggbehandlet, forsvinner denne effekten med tiden. Det er derfor risiko for at silikonet misfarges, eller får svarte prikker etter noen år. Det går ikke å vaske bort, så silikonet må da skiftes ut, opplyser han.

Herder med fukt

En annen type fugemasse for våtrom er SMP-produkter. SMP står for Silyl Modifisert Polymer og er en silikonfri fugemasse som herdes ved hjelp av luftfuktighet. Cascos SMP-produkt heter Aquaseal, og det hverken misfarges eller får svarte prikker i fuktige omgivelser.

– Det er en fugemasse som også passer til naturstein, som vi ser blir mer og mer brukt i baderom. Til naturstein kan du ikke benytte vanlig silikon. Aquaseal har vi i ni farger, men ikke i transparent eller svart. Aquaseal kan males over. Dette produktet er i en høyere prisklasse enn akryl og silikon, sier han.

Fjern såperester

Akrylfugemasse kan stort sett brukes over hele huset, i tørre rom for å skjule sprekker før overmaling. Så det blir estetisk pent. Casco Malerfug er riktignok bare i hvitt, men akryl finnes også i for eksempel grå og beige.

– Beige akryl er fin til å fuge sprekker i for eksempel en furupanel som ikke skal males. Men fugemassen er fortsatt overmalbar, sier fagsjefen.

Men i våtsonen i baderommet er det altså silikonfugemasse som er det vanlige.

Henkel er en annen leverandør av silikonfugemasse. De har produkter som fint kan brukes på badet. Silikonet er i en brukervennlig og smart selvtrykkspatron som kan brukes av alle.

For å forlenge levetiden på silikonfugen i dusjen, er det viktig å holde den ren og pen. Fagsjefen i Casco anser det som viktig å skylle fugene med rent vann, og tørke av etter bruk.

– Etter en dusj, skyll veggene og fugene så det ikke blir liggende såperester. Ellers kan det over tid medføre misfarging, avslutter Espen Josten.

For mer informasjon:

www.casco.no/

www.henkel.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.