IFI logo
Se flere bilder
Ha det på badet

Foto: Produsentene.

Ha det på badet

Baderom, baderom, hvilken fugemasse skal jeg bruke? Her kommer forklaringen på forskjellene mellom akryl og silikonfugemasse.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er to spørsmål man som forbruker gjerne støter på i forbindelse med fuging av flislagte flater: skal jeg bruke akryl eller silikonfugemasse?

– Akrylfugemasse brukes ikke på bad, som regel, sier Espen Josten, teknisk sjef for lim og fug i Casco.

Akrylen er ikke antimuggbehandlet, og tåler ikke den direkte vannbelastningen som er inne i en dusj.

– Hvis den i det hele tatt brukes i et bad, er det for å skjule sprekker mellom tak og taklist, før overmaling med våtromsmaling, sier han.

Silikon til badet

Derimot er silikonfugemassen beregnet til våtsone. Silikonfugemasse er ikke overmalbar, og brukes i all hovedsak enten på kjøkken eller på bad.

– Det er fordi den er antimuggbehandlet, og tåler direkte vannsprut. Den er å finne i mange farger, tilpasset fliser og sementfugemasse. Sistnevnte er den fugemassen du har imellom flisene.

Casco har silikonfugemasse i åtte farger. Det går i alt fra transparent til flere grånyanser, samt hvit, beige, brun og svart.

– Selv om silikon er antimuggbehandlet, forsvinner denne effekten med tiden. Det er derfor risiko for at silikonet misfarges, eller får svarte prikker etter noen år. Det går ikke å vaske bort, så silikonet må da skiftes ut, opplyser han.

Herder med fukt

En annen type fugemasse for våtrom er SMP-produkter. SMP står for Silyl Modifisert Polymer og er en silikonfri fugemasse som herdes ved hjelp av luftfuktighet. Cascos SMP-produkt heter Aquaseal, og det hverken misfarges eller får svarte prikker i fuktige omgivelser.

– Det er en fugemasse som også passer til naturstein, som vi ser blir mer og mer brukt i baderom. Til naturstein kan du ikke benytte vanlig silikon. Aquaseal har vi i ni farger, men ikke i transparent eller svart. Aquaseal kan males over. Dette produktet er i en høyere prisklasse enn akryl og silikon, sier han.

Fjern såperester

Akrylfugemasse kan stort sett brukes over hele huset, i tørre rom for å skjule sprekker før overmaling. Så det blir estetisk pent. Casco Malerfug er riktignok bare i hvitt, men akryl finnes også i for eksempel grå og beige.

– Beige akryl er fin til å fuge sprekker i for eksempel en furupanel som ikke skal males. Men fugemassen er fortsatt overmalbar, sier fagsjefen.

Men i våtsonen i baderommet er det altså silikonfugemasse som er det vanlige.

Henkel er en annen leverandør av silikonfugemasse. De har produkter som fint kan brukes på badet. Silikonet er i en brukervennlig og smart selvtrykkspatron som kan brukes av alle.

For å forlenge levetiden på silikonfugen i dusjen, er det viktig å holde den ren og pen. Fagsjefen i Casco anser det som viktig å skylle fugene med rent vann, og tørke av etter bruk.

– Etter en dusj, skyll veggene og fugene så det ikke blir liggende såperester. Ellers kan det over tid medføre misfarging, avslutter Espen Josten.

For mer informasjon:

www.casco.no/

www.henkel.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.