IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik vasker du taket

Slik vasker du taket

Det er ikke bare husets vegger som kan trenge litt vårrengjøring; taket blir utsatt for like mye forurensning som terrassen din. Rengjør taket og fjern skitt og groing. En behandling etterpå forhindrer ny begroing.

1 minutt lesetid
Innhold
1

Derfor bør du vaske taket

Selv tegl- og betongtakstein på huset ditt vil etter noen år bære preg av påvirkningen fra vær og vind. Taksteinene med sine tidligere sterke farger, gjerne i svart eller rødt, ser falmete, slitte og fargeløse ut. Samtidig gror gjerne taket til med alger og mose som gjør ytterligere reduserer det estetiske uttrykket.  

MIDDEL MOT SOPP OG ALGER: Sopp- og algedreper som husvask påføres ved hjelp av en spraykanne.
2

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte for takvask er omtrent den samme som ved vask av terrassen.    

- Det er gjerne med taket som det er med veggene og terrassen, at det lett kommer store mengder med alger, og da benytter jeg gjerne samme framgangsmåten som jeg benytter på terrassen, tipser Rino Kristiansen hos rensemiddelprodusenten Kemetyl.

Det holder ikke bare å spyle over med vannslangen, en kombinasjon av kjemikalier og kost er mest effektivt.

- Er det mye groing så begynner jeg med en omgang med sopp- og algedreper som jeg sprayer ut over taket. Når sopp- og algedreper har trukket godt inn, er det tid for å påføre vanlig husvask, min erfaring er at det fungerer tilfredsstillende, kraftvask er ikke nødvendig, sier Kristiansen.

3

Bruk kost og spyl av

Det viktige er at du lar de kjemiske produktene få lov til å virke en stund før du går videre i rengjøringsprosessen.

Vaskemiddelelet kan med fordel påføres med en spraykanne, og deretter arbeides inn i taksteinen ved hjelp av en børste eller kost.

Avslutningsvis spyles skitt og vaskemidler av med en vanlig hageslange. Unngå at for mye av skyllevannet havner på veggen, terrassen eller i blomsterbedene. Noen velger å benytte en høytrykksvasker til spylingen – pass da på at du ikke har stålen for nær slik at vann trenger innunder taksteinene eller sliter for mye på dem og etterlater seg merker.

Husk også at du går løs på taket med kjemikalier og avspyling før du vasker vegger og terrasse, så slipper du å spyle skitten fra taket ned på en nyvasket terrasse. Benytt alltid beskyttelsesutstyr som hansker, briller eller lignende etter produsentens anbefalinger.

Når du har gjort taksteinen grundig ren, reduserer du risikoen for ny begroing med en overflatebehandling som tetter porene og gjør at ny skitt og forurensing lettere glir av og at mosen ikke får feste. Overflatebehandling av takstein kan gjøres med både impregnering og maling. 

Slik vasker du taket


Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.