IFI logo
Guide: Hussjekken / Gjennomfør en hussjekk

Gjennomfør en hussjekk

En huseier går aldri tom for ting å gjøre, men ikke alt må gjøres umiddelbart. IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, anbefaler alle huseiere å ta en utvendig hussjekk. Sett opp en arbeidsliste, og planlegg vedlikeholdet slik du unngår kostbare og kjipe overraskelser.

2 minutters lesetid
Innhold
Hussjekk, spyle fasade
1

Start utendørssesongen med en hussjekk

Det lønner seg å starte utesesongen med en hussjekk. Da blir det mye enklere å planlegge vedlikeholdet og få en oversikt over hva som bør gjøres når.  Det kan både spare deg tid og penger. Slik lykkes du:     

skadet fasade
2

Lag en plan

Jo mer slitt overflatebehandlingen er blitt, desto mer arbeidskrevende blir vedlikeholdet når vi omsider utfører det. Ha gjerne med deg en notatbok, eller ta notater på mobilen. Det er også fint å ta bilder underveis, som du kan bruke til planlegging av fremtidig utbedring og vedlikehold.       

– Sett opp en arbeidsliste over hva du må ta i år, hva som kan vente til neste år, og hva som kan tas om to, tre og fire år. Venter du for lenge med vedlikeholdet, kan malingfilmen sprekke opp, bli nedbrutt, flosse og gi opphav til råte, sier Kristian Owren, adm. direktør i IFI.   

utsatt område, endeved fasade
3

Vær obs på utsatte steder

Får du øye på oppsprekking i malingsfilmen, og ikke gjør noe med det, kan det eskalere og komme til fukt og begroing. Det kan igjen utvikle seg til avskalling og avflaking til bart treverk, og da har det gått for langt.

Vær ekstra nøye med å sjekke utsatte steder på fasaden. Kanter, endeved, vindusomramminger og vindskier er steder som slites og som trenger hyppigere vedlikehold. Disse stedene bør mettes skikkelig med grunning eller impregnering, og dekkes godt med maling. Da hindrer du at fukt slipper inn.

Grunnmurskade
4

Ta en titt på grunnmuren

Ikke glem grunnmuren mens du er i gang. Denne kan også ha behov for utbedring.

Ser du at det er sprekker i grunnmuren, er det lurt å holde et øye med skadene. Ta bilder og lagre med dato, så kan du ha kontroll på eventuelle forandringer. Ser du at skadene blir større for hvert år, må du vurdere å gjøre noe.

5

Se om terrassen trenger pleie

Når du er i gang med hussjekken, ta også en ekstra titt på terrassen.

Har du treplatting, bør du sjekke om den må behandles i år, eller om det holder med en vask. Dette kommer selvsagt an på type behandling du bruker. Men en generell huskeregel er at om treverket ser tørt ut og begynner å sprekke opp, trenger det ny beskyttelse. Et tips er å sprute litt vann på bordene for å sjekke. Perler det seg fint på overflaten, kan du nok vente litt til, men trekker vannet inn, bør det behandles.

takrenne, tett
6

Sjekk takrenna og slukene

Mens du ser over fasaden, er det lurt å heve hodet og vende blikket mot takrennene.

Rens takrenner, utløp og sluk for blader, kvist og annet skitt, sånn at de er åpne og regnvannet kan renne fritt igjennom. Når du er oppe ved takrenna, se også etter om alt er som det skal oppe på taket. Er alle taksteiner på plass og hele? Er pipa i orden?

utekran
7

Ta en titt på utekrana

Avslutningsvis er runden rundt huset den perfekte anledningen til å sjekke om utekrana trenger å gjøres noe med.

Hvis krana lekker eller rett og slett bare trenger en oppgradering, er dette en god mulighet til å få gjort noe med det. Kanskje må pakningen byttes, eller du kan benytte anledningen til å skifte krana utvendig til en mer moderne løsning.

Husvask
8

Sjekkliste – dette må du se etter

Et naturlig tidspunkt å se over huset med vedlikeholdsbrillene på, er i forbindelse med en årlig fasade- og terrasserengjøring.

Når du vasker huset, er det en gyllen mulighet til å ta en ekstra sjekk av tilstanden på fasaden. Se etter flassing, sår, hakk og oppsprekking i malingfilmen. Småskader bør du utbedre med en gang, ved å skrape bort løs maling, flekkgrunne og male. Ikke vent til de utvikler seg og gir større problemer.

Her er det du bør se etter:

  • Se etter mekaniske skader i malingfilmen. Små hakk og sår bør utbedres raskt.
  • Sjekk om det ytterste malingssjiktet flasser av. Det kan medføre vanninntrenging.
  • Vær obs på oppsprekking i malingfilmen. Det kan føre til fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte. Vær også obs på utsatte detaljer, som endeveden og vinduer.
  • Sjekk om malingen noen steder har løsnet helt inn til bart treverk. Da er ikke treverket lenger beskyttet, og det er i hvert fall på tide å ta i et tak.
  • Dokumenter eventuelle skader og sprekker i grunnmur, så du kan følge med på utviklingen.
  • Sjekk om terrassen ser tørr ut, og sjekk eventuelt om vann trenger inn. Da skjønner du om du trenger å behandle den i år.
  • Se til at takrenner og sluk er rene og åpne, så vannet renner unna.
  • Sjekk at utekrana er i orden, bytt eventuelt pakningen eller installer en mer moderne løsning.
  • Se at alle taksteiner er på plass og hele, og at pipa er i orden. Se også om taket har mose eller annen uønsket vegetasjon som må fjernes.
  • Se etter hull i nettingen bak ventiler, og nettingen på takutspringet. Sjekk også musebåndene langs grunnmuren slik du ikke får uinviterte gjester på besøk.
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.