Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Taket kan fornyes

Taket er utsatt for tøffe påkjenninger – fra sterk kulde og mengder med snø og is – til stekende sommerdager eller storm og regn. Slik får du taket til å holde seg pent lenge.

cloud_download
fullscreen
  • Alger og mose må fjernes fra taksteinene

    Foto:

  • Taket blir som nytt etter grundig rengjøring og påføring av taksteinsolje.

    Foto:

  • Forskjellen er stor når du får på ny taksteinsolje.

    Foto:

Annonse
Annonse

Selv tegl- og betongtakstein på huset ditt vil etter noen år bære preg av påvirkningen fra vær og vind. Taksteinene med sine tidligere sterke farger, gjerne i svart eller rødt, ser falmete, slitte og fargeløse ut. Samtidig gror gjerne taket til med alger og mose som gjør ytterligere reduserer det estetiske uttrykket.

Rengjøring viktig

Taket ditt holder seg lenger pent om du er flink med jevnlig renhold. Benytt gjerne en kraftvask samtidig som du skrubber med en litt stiv kost. Alger og mose kan være vanskelige å fjerne, men grundig skrubbing og forsiktig bruk av en høytrykksspyler sørger for tilfredsstillende rengjøring.

Fargen

Grundig rengjøring gir deg ikke den friske fargen tilbake når taket er blitt noen år gammelt, snarere tvert i mot. Rengjøringen avslører snarere at taksteinen behøver å etterbehandles. Løsningen er taksteinsolje - pigmentert i taksteinens opprinnelige farge - som ikke flasser. Taksteinsolje er både værbestandig, soppdrepende og ikke minst - den er enkel å påføre.  

Alger og mose

Alger og mose må fjernes fra taksteinene

Alger og mose må fjernes fra taksteinene

Alger og mose er blant de største utfordringene for å bevare et rent og pent tak, og dette er et økende problem. Et mildere og fuktigere klima fører til mer groing. Under rengjøringen bør du derfor sette taksteinene inn med alge- og mosedreper, gjerne flere strøk.

 

Påføring av olje

Forskjellen er stor når du får på ny taksteinsolje.

Forskjellen er stor når du får på ny taksteinsolje.

Taksteinsoljen er enkel å påføre, benytt gjerne en stor beisekost. Du kan også benytte en malingssprøyte, men de fleste vil nok synes at det er mer kontrollert å stryke på olje. Taksteinen er som regel litt porøs, derfor kan det være nødvendig å tynne ut det første strøket litt, slik at det trenger godt inn i steinene. Følg produsentens anvisninger.

Flere strøk

For et optimalt resultat kan det være nødvendig med tre strøk. Men så vil også taket se ut som om det er flunkende nytt; med skinnende nymalte takstein som lettere avviser skitt og groing og er enklere å holde rent.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
close

Les mer

[Some text some message]