IFI logo
Se flere bilder
Taket kan fornyes

Foto: IBG/Hagmans og IFI

Taket kan fornyes

Taket er utsatt for tøffe påkjenninger – fra sterk kulde og mengder med snø og is – til stekende sommerdager eller storm og regn. Slik får du taket til å holde seg pent lenge.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv tegl- og betongtakstein på huset ditt vil etter noen år bære preg av påvirkningen fra vær og vind. Taksteinene med sine tidligere sterke farger, gjerne i svart eller rødt, ser falmete, slitte og fargeløse ut. Samtidig gror gjerne taket til med alger og mose som gjør ytterligere reduserer det estetiske uttrykket.

Rengjøring viktig

Taket ditt holder seg lenger pent om du er flink med jevnlig renhold. Benytt gjerne en kraftvask samtidig som du skrubber med en litt stiv kost. Alger og mose kan være vanskelige å fjerne, men grundig skrubbing og forsiktig bruk av en høytrykksspyler sørger for tilfredsstillende rengjøring.

Fargen

Grundig rengjøring gir deg ikke den friske fargen tilbake når taket er blitt noen år gammelt, snarere tvert i mot. Rengjøringen avslører snarere at taksteinen behøver å etterbehandles. Løsningen er taksteinsolje - pigmentert i taksteinens opprinnelige farge - som ikke flasser. Taksteinsolje er både værbestandig, soppdrepende og ikke minst - den er enkel å påføre.  

Alger og mose

Alger og mose er blant de største utfordringene for å bevare et rent og pent tak, og dette er et økende problem. Et mildere og fuktigere klima fører til mer groing. Under rengjøringen bør du derfor sette taksteinene inn med alge- og mosedreper, gjerne flere strøk.

 

Se flere bilder
Alger og mose må fjernes fra taksteinene

Foto:

Alger og mose må fjernes fra taksteinene

Påføring av olje

Taksteinsoljen er enkel å påføre, benytt gjerne en stor beisekost. Du kan også benytte en malingssprøyte, men de fleste vil nok synes at det er mer kontrollert å stryke på olje. Taksteinen er som regel litt porøs, derfor kan det være nødvendig å tynne ut det første strøket litt, slik at det trenger godt inn i steinene. Følg produsentens anvisninger.

Se flere bilder
Forskjellen er stor når du får på ny taksteinsolje.

Foto:

Forskjellen er stor når du får på ny taksteinsolje.

Flere strøk

For et optimalt resultat kan det være nødvendig med tre strøk. Men så vil også taket se ut som om det er flunkende nytt; med skinnende nymalte takstein som lettere avviser skitt og groing og er enklere å holde rent.

For mer informasjon:

Industri- og Boliggulv AS

Bergen Malingfabrikk AS

Scanox AS

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.