IFI logo
Guide: Hussjekken / Se etter skader på takrenner og nedløpsrør

Se etter skader på takrenner og nedløpsrør

I løpet av vinteren får takrennene på huset mye juling. Skjøter, nedløp og endestykke er utsatte deler, når is-propper sprenger på i vinterkulda. Ødelagte takrenner kan føre til stor skade på kledningen, og bli en kostbar affære hvis vi lar det skure.

1 minutt lesetid
Innhold
nedløpsrør, takrenne
1

Viktig med takrenne som fungerer

Takrenner er laget for å lede vann bort fra huset. Ved lekkasje renner vannet under takutspring, det blir stående fukt i kledningen og på sikt fører det til stor risiko for råte, begroing av svertesopp og generell økt slitasje på kledningen. Ved å sjekke takrennene hver vår har du god kontroll.

  • Spyl takrennene og fjern løv og mose
  • Sjekk at skjøter, nedløp og endelokk ikke er skadet
  • Sjekk at gradrenner er inntakte (stålbeslag mellom tak på hus og ark)
membran for tak
2

Små skader lett å fikse

Vedlikehold er lettvint når det er smått. En liten lekkasje kan enkelt fikses. Et godt tips er å reparer skaden så snart du oppdager den. Det finnes mange tetteprodukter som er beregnet på takrenner og enkle å påføre. Og som sagt aller enklest er når skaden tas mens den er liten. 

3

Slik reparerer du skader

Membran som pensles på

FillCoat Waterproofing er en membran som påføres med pensel. Den finnes både med og uten fiber. Produktet tetter umiddelbart, og kan påføres i all slags vær – også når det er fuktig.  Det kan brukes til takrenner, møne, på sider og avløp. Produktet har god vedheft, veldig elastisk, UV-bestandig og motstandsdyktig mot slitasje. FillCoat Waterproofing er et universalprodukt som kan brukes på de fleste underlag. I tillegg til sink og aluminium, kan det også brukes på taktekking, takpapp, bitumen, hard PVC, polyester, glass, fliser, asfalt osv.    

Tettemiddel på patron

Et annet produkt som kan reparere skader i takrenna er Casco RoofSeal. Dette er en elastisk lim- og fugemasse for alle materialer på taket. Produktet kan brukes til nærmest alle sammenhenger i forbindelse med tak. Til tetting, fuging og liming av takrenner, takpapp, takplater, rustfritt stål, galvaniserte plater, lakkerte takplater, kobber, tre, eloksert aluminium, gammel bitumenmasse. Produktet er miljøtilpasset, og forblir elastisk i kulde og varme.

Rust og takrenner 

Ovnskitt kan også brukes til å tette lekkasjer i skjøter. For fjerning av overflaterust er Ferro-Bet Rust-Bort et godt alternativ. For maling av takrenner og nedløp som er rustet og flasser, vil Ferro-Bet Ferro-Guard være et godt valg. Det er en maling som kan legges på rustne overflater etter at alt løst rust er børstet bort. Den stopper videre rusting, og dekker veldig godt.

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.