IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik beskytter du rekkverket best

Slik beskytter du rekkverket best

Drømmen om et hvitmalt stakitt kan medføre mye arbeid. På utendørs rekkverk er beis ofte et mer vedlikeholdsvennlig alternativ enn maling.

1 minutt lesetid
Innhold
1

Stakitt og rekkverk er utsatt for vanninntrenging

Stakitt og rekkverk har mange horisontale flater der vann kan bli liggende. Dessuten er det mange kuttflater og kriker og kroker det kan være vanskelig å få behandlet med maling. Når vann står på en flate, eller trenger inn i umalte hjørner, vil treverket fuktes opp. Det fører til at malingen flasser og blir stygg allerede etter kort tid. Med et malt rekkverk må man påregne et hyppig vedlikehold.2

Dekk med blikk

Riktig utforming av håndløperen som gjør at regnvann renner av og ikke blir stående, limte gjæringer og bruk av impregneringsolje på alle kuttflater før treverket males forlenger overflatebehandlingens levetid.

Begynner malingen å flasse et lite sted, er det best å utbedre det med en gang før det sprer seg. Du kan spare deg for mye arbeid ved å flekke raskt. Men aller best er det om håndløperen får et tett blikkbeslag.

Beiset rekkverk
3

Beis best for rekkverk

Et alternativ til å male rekkverk, stakitt, gjerder og annet treverk utendørs, er å beise det. Beisen lager tynnere sjikt enn maling, og gjør at vann som trenger inn i treverket lettere kommer ut.

Dessuten flasser ikke beis, men beisen er transparent, og et beiset rekkverk får ikke helt det samme utseendet som det malte huset, om det er det man ønsker.

Fuktmåler til treverk
4

Begynn med tørt tre

Før du flekkbehandler et tildigere malt rekkverk, maler eller beiser et nytt treverk utendørs, er det viktig å sikre at underlaget er tørt. Det gjør du med en fuktmåler.

Det er veldig viktig å sjekke at den relative fuktigheten i treverket ikke er for høy. Da sperres fukten inne, slik at den ikke kommer ut igjen, og det kan medføre råte og flassing. En liten fuktmåler koster en hundrelapp eller to og er en god investering.

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.