IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik reparerer du skader på grunnmuren

Slik reparerer du skader på grunnmuren

Det nordiske klimaet kan være hardt og varierende, det kan ofte føre til små skader på grunnmuren. Om de ikke repareres raskt, vil de gradvis bli større og større. Her er det du bør gjøre:

1 minutt lesetid
Innhold
skadet grunnmur
1

Fiks skadene før de vokser

Små skader på grunnmuren er nok så vanlig, og det er relativt enkelt å reparere om du ikke venter for lenge. Det finnes flere produkter på markedet som er godt egnet til å reparere skader i grunnmuren. i denne guiden brukes det HusFix fra Casco.

utstyr, produkter til å reparere grunnmur
2

Dette trenger du

  • Vann, bøtte og en pensel.
  • Sparkelmasse, vi brukte «HusFix». 
  • Blandevisp eller en murskje.
  • Sparkelspade.
  • Murerkost.
skadet grunnmur
3

Skrap bort løs puss

 Det første du bør gjøre er å skrape løs puss som ligger rundt området som er skadet. Da er det enklere å få binding til det nye laget som skal ligge utenpå. Stopp når det ikke lenger er mulig å plukke av løse flak, det er ikke nødvendig å lage såret større enn det er.    

forvanning av murvegg
4

Forvann det tørre området

For at underlaget skal være sugende er det anbefalt å forvanne det tørre området. Fyll en bøtte med litt vann og bruk murkosten til å fukte. Vannet aktiviserer bindingen mot sparkelen som legges på, og for å skape den samme strukturen som er på resten av grunnmuren.

blande sparkelmasse
5

Rør sammen reperasjonsmassen

De fleste reperasjonsmasser kommer i pulver som røres ut med vann. Til å blande massen kan du godt bruke en visp, men til mindre oppgaver holder det å bruke en murskje og blande den for hånd. Blandingsforholdet til HusFix som brukes her er en del vann, og fire deler pulver. Bland sammen til massen blir fin og jevn.

reparere skader, grunnmur, sparkelspade
6

Påfør sparkelen

Når massen er ferdig blandet brukes en sparkelspade for å få den på veggen. Bruk gjerne to sparkelspader om du har det tilgjengelig. Det ene fungerer som et brett, slik du ikke trenger å strekke deg etter bøtta hele tiden. Dra av litt og litt sparkel, og påfør massen over det skadede området.

struktur grunnmur
7

Gjenskap strukturen

Når du er ferdig og har påført sparkelen på murveggen er det fint å kunne gjenskape den samme strukturen som er på resten av grunnmuren. Da kan du bruke en murkost som dyppes i vann, men ikke bruk for mye vann, den skal være fuktig og ikke våt.

Dra den våte murkosten lett over området som har blitt sparklet. og prøv å følg strukturen som er på resten av murveggen. Når jobben er gjort bør reperasjonsmassen få tørke godt før du påfører to strøk med maling.

8

Video


Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.