IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik kitter du vinduer

Slik kitter du vinduer

Har du vinduer som skal kittes, har du nok langt merke til at den kitten nederst på vinduet er den som trenger mest vedlikehold. Å bytte ut en moderne kittfug er ikke en komplisert prosedyre, og tar mye mindre tid enn du tror.

1 minutt lesetid
Innhold
1

Sjekk kittfugen på vinduet

– Vinduene utsettes for ganske mye, forteller Rune Ludvigsen i Dana Lim.  – Det som skjer er at vann og skitt treffer glassene, og så renner det ned. Det er veldig ofte da den nederste kittfugen, altså i underkant av vinduet, som får stor belastning.

Ludvigsen anbefaler at man holder et lite øye med kittfugene, og anbefaler at man ser over dem et par ganger i året. 

skrape vindu
2

Dette gjør du

Om du finner en oppsprukket eller ødelagt kittfug, bør du sette av tid fortest mulig til å få reparert den.

Ofte kan du bruke en tapetkniv for fjerne den løse kitten, og du trenger bare å fjerne det som er ødelagt. Du trenger med andre ord ikke å ta hele lengden - men fokuser på området som ikke lenger holder tett. Når du har fått ut det løse, kan du pusse lett over med pussepapir med korning på 120, for å få vekk de siste restene. Vær forsiktig så du ikke skraper glasset.

Når området er renset, er det bare å åpne patronen.

3

Enkel påføring

Å påføre en moderne kittfug med patron er en enkel sak; det er bare å legge på der det trengs. Tradisjonell linoljekitt kan være noe mer kronglete, men med moderne vindu slipper du dette.

Når du har påført kittfugen, er det på tide å glatte over. 

– Når dette her nå skal glattes, så finnes det veldig mye å bruke, sier Ludvigsen. – Mange bruker såpevann til å glatte fuger. Jeg vil bare si på generell basis, ikke gjør det.

Ludvigsen anbefaler heller glattevæske. Dette er et spesialprodukt som er utviklet med tanke på den aktuelle fugen, og er med på å skape en sterkere overflate som er lettere å vedlikeholde. I tillegg vil produktet bidra til at fugemassen herder som den skal.

kitte vindu
4

Spray på, dra av

Etter at du har påført glattevæsken, er det på tide å dra av overskytende fug.

Med seg har Ludvigsen en liten boks med fugeglattere; små klosser, eller brikker, med ulike hjørner og kanter. Her kan du finne en som har samme vinkel som de andre kittfugene, og du kan enkelt skrape over fugemassen for å få samme profil som resten av vinduene.

Deretter må du bare vente på at kittfugen herder, så er du faktisk ferdig. 

– Verre er det ikke, avslutter Ludvigsen.    

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.