IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik kitter og maler du vinduet

Slik kitter og maler du vinduet

Det lønner seg å vedlikeholde vinduene før malingen sprekker opp og flasser fra kantene og før kittet krakelerer og løsner. Trevinduer med sprosser kan fint stå i 20-30 år om du gjør jobben grundig. Kostnadene for å skifte ut vinduer og dører er ofte høye,

2 minutters lesetid
Innhold
skader på vindu
1

Se etter skader på vinduene

I forbindelse med at du vedlikeholdsvasker fasaden eller når du vasker vinduene om våren, er det også lurt å sjekke tilstanden til malingen og kittet på vinduene. Det er den nedre delen av vinduet som ser hardest utsatt, og hvis malingen har blitt slitt vekk på kantene eller kittet er sprøtt og har sprekker, kan vann finne veien inn til treverket og forårsake kostbare skader.

Bruk en Olfa-kniv, eller en annen kuttekniv til å pirke og skrape med for å kjenne at kitt og maling fortsatt har god vedheft, og se spesielt på kantene på sprosser og rammeverket der malingsjiktet gjerne er tynt.

Finner du bart treverk, løs maling eller kitt med sprekker, er du nødt til å utbedre. Hvis du maler vinduene mens malingen er intakt, er vedlikeholdet mye enklere. Og gjør du jobben grundig etter boka, vil du få noe som holder lenge.

rengjøre vinduer
2

Rengjøring

Før du går i gang med en utbedring, er du nødt til å vaske vinduet med en fasaderens. Den både matter ned overflaten og fjerner skitt, smuss og begroing. På et renvasket underlag kan svertesopp og grønske fjernes med en alge- og muggfjerner.    

slipe vindu
3

Fjern løs maling og kitt

Bruk slipemaskin for å runde av kantene på treverket og fjerne løstsittende maling, eller puss for hånd med et slipepapir. Slipingen rubber også opp eksisterende malingsjikt og gir bedre vedheft. Løstsittende maling kan også fjernes med en malingskrape. Gammelt malingsøl på vindusglasset kan fjernes med en skrape beregnet for glass.   

Fjern støvet fra underlaget med en støvkost eller en tørr mikrofiberklut før du går videre med behandlingen.     

grunningsolje
4

Grunningsolje

Med vannfortynnede malinger, må det brukes en grunning i bunn. Alt bart treverk og alle skjøter i karmer og rammer settes først inn med en tynn og klar impregneringsolje som penetrerer treverket og forhindrer at vann trenger inn. Impregneringsoljen påføres med en liten pensel eller med en medisinsprøyte som du kan få kjøpt på apoteket. Impregneringsoljen kan gi deg mange år med mindre vedlikehold.    

grunningsmaling vindu
5

Grunningsmaling

Påfør grunningsmalingen på flekkene med bart treverk som ble påført grunningsolje, og pass på å få godt med grunning også der det er sprekker eller porer i den gamle malingen.  Vil du bytte farge på vinduene, blir resultatet og dekken bedre om du også pigmenterer grunningsmalingen.    

kittfals vindu
6

Utbedring av kittfals

Steder hvor kittet har falt av, må påføres ny kittfals. Til dette kan du bruke et tradisjonelt vinduskitt som påføres fra patron med en fugepistol. Når du har lagt på og fått festet kittet, må du dra den ut og få en ren kant mot glasset. Til å glatte ut brukes en kittkniv som føres langs med kittfalsen,    

7

Toppstrøksmaling sprosser

Etter at grunning og kitt har tørket tilstrekkelig kan du male første strøk med vindusmalingen. Denne skal påføres i to strøk, og får en hard overflate. Det er toppstrøket som beskytter underlaget mot vær og vind og også mot sopp og alger. 

Start med sprossene i midten av vinduet, og bruke gjerne sprossepensel. Sprossepenslene er runde med en litt spiss tupp som er egnet til smale tredetaljer og kommer godt til i kriker og kroker. De finnes i flere størrelser. På sprossevinduer er det viktig at malingen legges et 1-2 millimeter ut på glasset for å tette mellom glasset og kittet slik at vann ikke renner inn bak falsen. Sørg også for å fylle opp alle eventuelle porer i malingen og alle sprekker mellom kittet og vindusglasset.

Ikke gå helt inntil glasset med penselen med én gang, mal deg gjerne litt opp og ned og sikt deg inn på utsparingen. Begynn litt forsiktig og prøv deg frem. Prøv å følge den gamle malingskanten som ligger på glasset. Kommer du langt ut på glasset, er et bare å tørke av med en fille.  

toppstrøksmaling sprosser
8

Toppstrøksmaling rammeverket

Når sprossene i midten er ferdig malt, går du over til rammeverket rundt vindusglasset. Der kan du bruke en litt større, flat pensel som har et større anlegg mot underlaget. 

Legg på tilstrekkelig med maling, nesten så mye at du er redd for at det skal sige. Stryker du for tynt vil ikke malingen flyte ut og du får penselstriper i den ferdige overflaten. Malingen påføres vått i vått, og når du skal avslutte mot forrige flate legger du litt trykk på penselen mens drar du penselen inn mot den våte malingen og løfter den gradvis opp fra underlaget for å få usynlige start- og stoppmerker.

9

Video


Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.