IFI logo
Se flere bilder
Glemt å vaske gulvet til jul? Gjør dette

Foto: Jordan

Glemt å vaske gulvet til jul? Gjør dette

Julen kommer alltid brått på, og tiden er ofte for knapp til til å vaske hele huset, men med et strøkent gulv kommer du langt. Her er tre tips for en vellykket gulvvask.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er ikke mye som er like forfriskende som et skinnende rent gulv til jul, og det er fortsatt ikke for sent, her er tre kjappe tips som redder gulvvasken før julaften.

1. Støvsug eller tørrmopp

Start alltid med å støvsuge eller tørrmoppe gulvet. Da får du fjernet det meste av skitt og smuss som ligger på overflaten, og resten av vaskejobben vil bli mye enklere.

– Om du ikke får bort skitt og smuss før du går i gang med våt rengjøring, ender du bare opp med å dra skitt og smuss utover gulvet, sier Tom Gravdal hos gulvprodusenten Tarkett.

2. Bruk vann

Til det daglige anbefales det tørre rengjøringsmetoder som å støvsuge eller tørrmoppe gulvet. Med gjester i huset ønsker vi gjerne å gjøre det lille ekstra, om du har tid, da kan våtmopping være løsningen. Og ja, tregulv tåler også vann om du vasker riktig.

– Tregulv tåler vann, men det er noen forhåndsregler du bør være klar over når du vasker med vann. Det er viktig etter vask, at det ikke blir liggende en vannfilm mer enn 45-60 sekunder. Tørk gjerne etter med en tørr mopp eller en klut, sier Gravdal.

Se flere bilder
mopp og gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VANN: Det er viktig etter vask, at det ikke blir liggende en vannfilm mer enn 45-60 sekunder. Tørk gjerne etter med en tørr mopp eller en klut

3. Bruk riktig såpe

Det er fort gjort å falle for fristelsen og bruke grønnsåpen som står i skapet når du skal vaske gulvet, men Gravdal mener det kan gjøre mer skade enn nytte.

– Grønnsåpe inneholder mye fettstoffer som kan legge seg som en film på overflaten av gulvet, og du kan få skjolder på overflaten, sier han.

Det er derfor anbefalt å bruke produkter som gulvleverandøren din har, eller lignende produkter.

Og om du har en hardvoksoljet overflate?

– Når du vasker et hardvoksoljet gulv er det ekstra viktig å bruke riktige vedlikeholdsmidler og rengjøringsmidler. Såpen du bruker skal inneholde fettstoffer, den skal ikke avfette overflaten. Avfettende såper vil fungere negativt på voksen som ligger på overflaten, legger han til.

Se flere bilder
hardvoksoljet gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HARDVOKSOLJET GULV: Når du vasker et hardvoksoljet gulv er det ekstra viktig å bruke riktig såpe. Såpen du bruker skal inneholde fettstoffer, avfettende såper vil fungere negativt på voksen som ligger på overflaten

Duften av grønnsåpe

Selv om det ikke er anbefalt med grønnsåpe på de fleste gulv, har vi løsningen for deg som synes det lukter godt.

Ta litt grønnsåpe i en skål og sett det på benken, så kan du nyte duften uten få skjolder på gulvet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.