IFI logo
Se flere bilder
Gammel julepynt? Så enkelt kan du gi den nytt liv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Gammel julepynt? Så enkelt kan du gi den nytt liv

Har du noen gamle og slitne julekuler som gjør seg best på baksiden av treet? Eller kanskje du trenger en god juleverkstedsaktivitet med barna? Ved hjelp av noen pensler og et par spann effektmaling kan du bytte fargepaletten på julepynten - det er overraskende lett!

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hvilken fargepalett vi pynter til jul med er ofte knyttet til hvilke tradisjoner vi har med oss fra barndommen. Rødt og grønt, gull eller sølv, brunt, hvitt og beige. Litt av sjarmen med jul er alt vi har tatt med oss opp gjennom årene.

Likevel hender det vi går lei noen ting, eller så har noe av det fått så hard medfart at det rett og slett ikke er like fint lenger. Julekuler kan få riper i seg, eller kanskje noen av dem var veldig billige i sin tid og bærer preg av det. Det hender også vi får julepynt i gave, som rett og slett ikke passer inn med det du allerede har.

En god løsning da er å bytte farge på pynten. Det gjør du enkelt med maling. Et godt tips er å velge en effektmaling, slik vi gjorde da vi ble invitert til juleverksted hos Tjæralin. Det finnes mange ulike typer effektmalinger, så her er det bare å finne frem noen inspirasjonsbilder på hva du ønsker deg - og finne en maling som kan gjøre dette.

Se flere bilder
Juledekorasjon

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

JULEPYNT: De ansatte hos Tjæralin kan glede seg over ny og vakker julepynt på kontoret. 

La det glitre

I denne artikkelen har vi brukt en effektmaling med ganske tykk konsistens, og som i tillegg til å skimre har en ganske distinkt struktur i seg. Det gjør at når malingen tørker får du en veldig fin og luksuriøs effekt, og det gir deg muligheten til å leke litt med uttrykket. Akkurat denne heter Marcopolo, og du kan blande den i nesten 500 ulike farger, og med fem forskjellige skimmerbaser: gull, sølv, bronse, kobber og aluminium. Med andre ord kan du få tilpasset fargene ganske godt mot julepynten du allerede har - eller ønsker å ha. 

Vi har brukt den på alt fra billige julekuler i plast, til tre, og glasert keramikk. Skal du male på noe som har dårlig vedheft, typisk glatte overflater, anbefales det at du pusser lett over med et slipepapir først. Alternativt legger du bare på flere strøk maling.

Se flere bilder
effektmaling Marcopolo

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

EFFEKTMALING: Malingen vi bruker i denne artikkelen heter Marcopolo. Den kan blandes i nesten 500 ulike farger, og med fem forskjellige skimmerbaser: Gull, sølv, bronse, kobber og aluminium.

Du bestemmer

Denne typen effektmaling kan påføres med svamp, rull eller pensel, avhengig av hva du skal male på, og hva du allerede har liggende.

Det er flere ulike teknikker du kan prøve deg på. Dra penselen så rett du klarer for et glatt og fint uttrykk, eller beveg penselen lett frem og tilbake for å få en bølget overflate. Ønsker du å påføre et tykkere lag maling, og kanskje få enda mer effekt av effektmalingen, kan du gjøre det som heter stopling. Det betyr at du fyller penselen godt med maling, og klapper lett med penselen på pynten. 

Se flere bilder
pensel, rette linjer.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PENSEL: Ønsker du et glatt og fint utrykk kan du bruke en pensel og dra rette linjer.


Se flere bilder
Juledekor, rødt reinsdyr

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RUDOLF: Fargen rød er ofte forbundet med jul, men av og til kan det bli litt mye av det gode. Vi bestemte oss for at Rudolf ikke lenger skulle være rød på nesen.


Se flere bilder
Effektmaling i gull

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GULL PÅ NESEN: «Rudolf med gull på nesen». Slik ble Rudolf seende ut i en ny drakt av gull.


Se flere bilder
male kongle

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HELT KONGLE: Gran- og furukongler blir ofte brukt når det skal lages juledekorasjoner. Hva med å gi dem litt farge? 


Se flere bilder
julekrans med malte kongler

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KONGLER: Malte kongler passer perfekt i en julekrans, og gir et lunt og koselig utrykk.

Ta vare på det du har

Det er veldig enkelt å kaste pynt med riper i lakken, eller pynt som ikke lenger passer inn. For noen er litt slitne nisser en del av sjarmen, mens for andre er det viktig at julehuset viser seg fra den beste siden når gjestene kommer.

Det er estimert at nordmenn kommer til å bruke over 133 milliarder på julehandelen i år, og mye av dette er julepynt vi tar med oss hjem når vi er ute og handler julegaver til andre. Det er ikke slik at man ikke skal få lov til å kjøpe med seg litt julepynt i år også, men å ta vare på det du har, og gjenbruke det. Det er ikke bare med på å begrense bruk-og-kast tendensene vi har til høytider - det er også en god anledning til å være sosial.

Du kan lage en juleverkstedkveld med barna, men det går også an å invitere vennegjengen til å ta med seg sliten julepynt, og by på en komplett kveld med ostefat og noe godt i glasset.

Se flere bilder
kulekuler i gull, sølv og bronse/kobber

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KULE KULER: Her ser du resultatet etter vi malte julekuler i forskjellige metalliske farger. 


Se flere bilder
julekrans med julekuler

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

JULEKRANS: Malte julekuler passer perfekt til en julekrans som skal henge på ytterdøren, eller på veggen som den gjør hos Tjæralin.

Mer informasjon
Les mer
Marcopolo

Effektmalingen Marcopolo føres i Norge av malingleverandøren Tjæralin. Inne på deres nettside kan du se hvilke forhandlere i Norge som selger malingen, slik du kan finne den som er nærmest der du bor.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.