IFI logo
Se flere bilder
Fort gjort med fiberbakside

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Fort gjort med fiberbakside

En bakside av fiber forenkler tapetseringen. Hvis du har tapetsert med strie, kjenner du til fremgangsmåten: lim på vegg og tapet på plass. Nå finnes det både papir-, vinyl- og tekstiltapeter med fiberbakside.

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere tapetprodusenter tilbyr tapeter med fiberbakside. Det er mange fordeler med fiber, og den man kanskje merker best er tiden man sparer når man tapetserer. Ønsker man å tapetsere om etter en tid vil heller ikke den jobben være stor. Fiberbaksiden sørger for å gi et godt utgangspunkt for ny tapet også.

Rett på vegg

Påfør lim på veggen. La tapetrullen ligge på gulvet inntil veggen. Tapetet trekkes rett opp fra rullen og tilpasses direkte. Slik monteres alle tapetbanene, så det er ganske mye man hopper bukk over ved å bruke tapeter med bakside av fiber - eller non-woven backing som kvaliteten også blir kalt. Tidligere opprigging av tapetseringsbord, oppmåling av lengder, utregning av rapport, kutting og limtrekketid kan gå i glemmeboken. Fiberbaksiden går rett på sak: fra rull til vegg på få minutter!

Både papir-, vinyl- og tekstiltapeter er utstyrt med fiberbakside, samtidig som tapeter med fiber tvers gjennom også kommer med mange nye farger og mønstre. Overmalbare tapeter har også denne baksiden, og her kan man fråtse i en mengde med mønstre. Baksiden består av lange cellulosefibre og tekstilfibre, og de sørger for at tapetet holder seg stabilt når først er festet.

Vanlig bredde på tapetrull er 52 cm. Det er en bredde som er enkel å jobbe med for uerfarne tapetserere. Fibertapetets tykkelse og stabilitet gjør det enklere å bruke bredere baner. Det betyr færre skjøter.

Et fibertapet er enkelt å ta ned fordi forsiden lett slipper taket fra baksiden. Man løsner forsiktig tapetet øverst mot taket og drar rett ned  - ikke dra mens tapetet holdes langt ut fra veggen. Baksiden er et flott underlag for ny tapet. Skraping, sparkling og pussing er derfor unødvendig.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.