IFI logo
Se flere bilder
Forny tregulvet med farget olje

Foto: Scanox

Forny tregulvet med farget olje

Når den gamle eikeparketten eller det gamle furugulvet virkelig begynner å tape sin fordums prakt, finnes det heldigvis en måte å fornye gulvflatene som verken er spesielt kostbar eller spesielt vanskelig. Slik farger du gulvet med olje.

Åshild Nyhus Tyssen og Harald Sola Berentsen

Åshild Nyhus Tyssen og Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du ute etter å friske opp tregulvet ditt og ønsker en mer utradisjonell løsning enn vanlig lakk eller olje, er ”farget olje” et spennende alternativ. Ved hjelp av riktige vedlikeholdsprodukter vil overflaten gjennomgå en ekstrem forvandling. Kunne du ikke tenke deg eksotisk kanelfarge eller lun kastanje? Eller kanskje nordisk hvitt eller raffinert grått er mer passer deg bedre? Hva slags tregulv du har fra før spiller ingen rolle - enten det er et gulnet furugulv, en slitt parkett eller et splitter nytt tregulv, vil riktig farge gi gulvet ditt et helt nytt liv.

Ta vare på gulvets sjel

Se flere bilder
Ta vare på gulvets sjel

Foto:

I eldre heltregulv kan det ligge mye historie. Bordene er kanskje blitt preget av mange års bruk, men er fortsatt inntakt. Hvert bord har sin sjarm og identitet med hakk og skader, og det er ikke alltid nødvendig å bytte disse med nye gulvbord. Ved renovering slipes gammel overflatebehandling som lakk og maling helt bort før ny behandling påbegynnes

Fantastisk lød med olje

Se flere bilder
Fantastisk lød med olje

Foto:

Den vanligste måten å farge gulvet på er ved hjelp av beis. Dette gir gulvet et flott utseende, men ingen beskyttelse, og gulvene må derfor etterbehandles med olje eller lakk. Med den nye TreStjerner Gulvolje får du både farge og beskyttelse i én operasjon, forteller Helge Berthelsen, markedssjef hos Scanox AS, og fortsetter: 

- Olje er enkelt, og så lenge man følger bruksanvisningen er det rett og slett umulig å gjøre feil. Et oljet gulv gir en fantastisk lød. Gulvet både ser og føles varmt, og treverkets naturlige variasjoner fremheves på en helt annen måte enn lakk.Den nye gulvoljen kan brekkes i hele 19 ulike fargenyanser, så sannsynligheten er stor for at du vil finne en farge du liker i fargekartet, understreker Berthelsen.

Slik lykkes du

Rens gulvet med gulvrens for å fjerne alle rester av smuss og såpe. Er gulvet tidligere lakkert eller er mer hakkete enn du ønsker, må flaten slipes. Legg maskeringstape langs listene - eller du kan fjerne dem dersom det er enklere.

Se flere bilder
Slik lykkes du

Foto:

Påfør oljen feltvis 4-5 bord av gangen. Fordel oljen i hele bordets lengderetning. Langs veggene bør du bruke pensel, mens det ute på gulvet kan være mer hensiktsmessig med rull på forlengerskaft. La oljen ligge blank og våt i 5-10 minutter.

Se flere bilder
Forny tregulvet med farget olje

Foto:

Bruk en gumminal og trekk av oljen i hele bordets lengderetning. Overskytende olje overføres til neste felt.

Se flere bilder
Forny tregulvet med farget olje

Foto:

Tørk umiddelbart det behandlede feltet helt tørr med en lofri klut. Etter 12 timer bør gulvet etterpoleres med en litt olje.

Se flere bilder
Forny tregulvet med farget olje

Foto:

Mer informasjon

www.scanox.no

www.trestjerner.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.