IFI logo
Se flere bilder
Flytsparkling forenkler og forbedrer

Foto: Casco/Sika

Flytsparkling forenkler og forbedrer

Et belegg av vinyl, linoleum eller gummi og tekstile gulv skjuler ingen ujevnheter i underlaget. Ved å sparkle eller avrette gulvet får man både et plant underlag og god og jevnt innsug av limet. Men hvilken metode bør velges?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For at det nye gulvet skal se pent ut, bør undergulvet ofte jevnes til før man legger tynne belegg av linoleum, gummi, vinyl eller et heldekkende teppe. Når gulvet jevnes ut, får det også en ensartet overflate der limet trekker jevnt inn og sikrer god montering slik at gulvbelegget festes mot undergulvet og ikke forskyver seg eller buler opp.

Ved renovering av gulvflater er ofte skrapsparkling og flekksparkling en valgt metode for å få et bra underlag for legging av nytt gulvbelegg. Da sparkles gulvet kun delvis, og metoden er egnet for overflater som i prinsippet er klare for gulvbelegg, men kanskje har fått enkelte småskader i byggeprosessen.

Foretrekker flyt

Teknisk sjef for Cascos gulvprodukter, Thomas Solheim, mener flere burde velge å flytsparkle. Da sparkles hele flaten med en egnet sparkel, slik at det dannes en plan, fast og jevnt sugende overflate. Metoden kan benyttes på gulv der overflaten har den ønskede planhet, men ikke ønsket sugeevne.

– Det trengs normalt ikke mer enn 2 millimeters tykkelse for å få et perfekt underlag. Og jobben kan utføres stående. Når du skrapsparkler følger du uansett gulvets profil, med bølger og daler. Med flytsparkel jevnes flaten ut, sier han.

Se flere bilder
 TYNT:  Med et tynt avrettingslag sikres jevnhet og planhet, samtidig som limet får et ensartet inntrekk.

Foto:

TYNT: Med et tynt avrettingslag sikres jevnhet og planhet, samtidig som limet får et ensartet inntrekk.

Enkel fremgangsmåte

– Du heller ut avrettingsmassen, fordeler utover med tannsparkel, og går over med piggrull for å få ut luftbobler, så er gulvet perfekt for belegg. Vi ønsker definitivt å få håndverkerne over til flytemasser.

– Resultatet blir bedre og jobben går raskere med flytprodukter. Man tror gjerne at man sparer penger på skrapsparkling, men det gjør man faktisk ikke. Flytprodukter har også bedre trykkholdfasthet, slik at du er sikker på at gulvet tåler belastning fra trinsehjul uten å smuldre opp under belegget, sier Solheim. 

Se flere bilder
PIGGER:  Å gå over gulvet med en piggrull gjør at eventuelle luftbobler forsvinner.

Foto:

PIGGER: Å gå over gulvet med en piggrull gjør at eventuelle luftbobler forsvinner.

Ulike typer

Det finnes flytsparkelprodukter for ulike bruksområder: tynnflyt, fallbygging og våtromsavretting i tykke lag. Tørketiden varierer fra 90 minutter til tre dager, før belegget kan monteres. Handsparklede flater kan overdekkes etter mellom 30 minutter og ca. 16 timer. Trengs tykkere sjikt for å avrette gulvet er hurtigstøp et alternativ. Støpen kan overdekkes etter cirka 24 timer, hvis sjikttykkelsen er fra 10 til 80 mm.

Før sparkling skal underlaget stort sett alltid primes. Primingen utføres for å forbedre vedheften til underlaget, binde støvrester og sikre underlaget en ensartet sugeevne.

Se flere bilder
FØRST:  Primer påføres for å gi bedre vedheft.

Foto:

FØRST: Primer påføres for å gi bedre vedheft.

Mer informasjon:

Gulvfakta.no

Casco

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.