Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Ferdigtapetserte veggplater - slik monterer du

Det er ikke så lenge siden vi lot oss imponere av veggpanel som kom i plater på seksti centimeters bredde og til og med var malt; bare å skru opp så var veggen ferdig. Nå er dette konseptet tatt enda et steg lenger; nå får du høykvalitets sponplater til vegg - ferdig tapetsert.

cloud_download
fullscreen
 • Ferdigtapetserte veggplater - slik monterer du

  Foto: Frode Larsen/ifi.no

 • Legg et avstandsstykke under platen for å sikre avstanden til gulvet (ca 5mm).

  Foto:

 • Sjekk for sikkerhets skyld at platen er i lodd før du skrur den fast til veggen.

  Foto:

 • Begynn på toppen, mot taket. Platen festes med skruer (BKF 4,2x35) i en avstand på cirka 15-20 centimeter.

  Foto:

 • Neste plate presser du inn i sporet til den første platen og presser den godt inn mot veggen.

  Foto:

 • Legg en trekloss langs kanten og kakk forsiktig på den med en hammer til du kjenner at skjøten er helt glatt.

  Foto:

 • Skru fast

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

I dag vil de fleste av oss ha produkter som raske og enkle å montere. Med noen skruer, en drill og panelplatenes snedige låsesystem, fornyer du kjapt rommet mellom middagen og Dagsrevyen.

Du får også ulike hjørneløsninger som gjør hjelper deg med å sette opp en perfekt vegg.

Panelplatene, som produseres av Forestia/Byggma, kan monteres direkte på 60-60 stenderverk, eller direkte på eksisterende, kledd vegg, nesten uansett hva overflaten består av.

Slik går du fram:

1. Akklimatisering

Kjøp inn platene i god tid slik at de får tid til å akklimatisere seg, gjerne tre dager før montering for sikre at de tilpasser seg temperatur og luftfuktighet i rommet.

2. Sjekk veggen

Før du går i gang med monteringen sjekker du hjørner og veggflater for å se om de er i lodd.

3. Mål veggens høyde

Mål veggens høyde og tilpass platen med en håndsag eller en elektrisk sag. Det er viktig at platen monteres med avstand på cirka fem millimeter til så vel tak som gulv. Både huset ditt og platene ”lever” og må ha en viss toleranse dersom temperatur eller fuktighet med fører endringer.

4. Saging

Skjær til platen med en håndsag eller en elektrisk sag. Det er ingen krise om kanten blir litt unøyaktig, det blir skjult av tak- eller gulvlisten. La platen ligge med tapetsiden opp når du sager.

5. Første plate

Du begynner med å montere platene med utgangspunkt i et hjørne, eller en døråpning. Sjekk for sikkerhets skyld at platen er i lodd før du skrur den fast til veggen. Husk at heller ikke platesidene skal presses inn mot veggen; la det være 3-5 millimeter klaring.

6. Hold avstand

Legg et avstandsstykke under platen for å sikre avstanden til gulvet (ca 5mm).  Du kan gjerne bruke en liten flis, eller en rørepinne.

7. Festing av platene

Om nødvendig justerer du platen slik at den er i lodd, før du fester den første skruen. Begynn på toppen, mot taket. Platen festes med skruer (BKF 4,2x35) i en avstand på cirka 15-20 centimeter. Juster kraften på drillen så skruehodet ikke dras tvers gjennom platen. På skrukanten er den ideelle plasseringen av skruene markert med en tynn strek.

8. Neste plate

Neste plate presser du inn i sporet til den første platen og presser den godt inn mot veggen. Legg en trekloss langs kanten og kakk forsiktig på den med en hammer til du kjenner at skjøten er helt glatt. Se nøye atter at det ikke er kommet rusk i nota, som hindrer sammenkoblingen av platene.

9. Siste plate

Hvis du under monteringen har tatt hensyn til både tapetmønster og platebredde, vil du få en grei avslutning når du er kommet rundt rommet og den siste platen skal på plass. Mål avstanden til inn til hjørnet både ved taket og ved gulvet.

10. Tilpass

Merk av på platen, og sag til platen langs en rett strek mellom punktene.

11. Bruk et lite brekkjern

Deretter presser du platen inn i noten til forrige plate og presser den inn mot veggen. Et lite brekkjern eller stemjern kan du presse inn i hjørnet for å sikre at skjøten blir helt glatt.

12. Hjørnelist

For å skjule plateskjøtnene i hjørnet vil vi anbefale en ferdigmalt, smal hulkillist. Denne festes enkelt med små, tynne dykkspiker (1,7x40). Husk å montere tak- og gulvlister før du tilpasser og spikrer fast hjørnelisten.

Oppdatert: 07.02.2014  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]