Kategorier

Meny

Konto

Slik monterer du ferdigtapetserte veggplater

Det er ikke så lenge siden vi lot oss imponere av veggpanel som kom i plater på seksti centimeters bredde og til og med var malt; bare å skru opp så var veggen ferdig. Nå er dette konseptet tatt enda et steg lenger; nå får du høykvalitets sponplater til vegg - ferdig tapetsert.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik monterer du ferdigtapetserte veggplater

Foto: Frode Larsen/ifi.no

I dag vil de fleste av oss ha produkter som raske og enkle å montere. Med noen skruer, en drill og panelplatenes snedige låsesystem, fornyer du kjapt rommet mellom middagen og Dagsrevyen.

Du får også ulike hjørneløsninger som gjør hjelper deg med å sette opp en perfekt vegg.

Panelplatene, som produseres av Forestia/Byggma, kan monteres direkte på 60-60 stenderverk, eller direkte på eksisterende, kledd vegg, nesten uansett hva overflaten består av.

Slik går du fram:

1. Akklimatisering

Kjøp inn platene i god tid slik at de får tid til å akklimatisere seg, gjerne tre dager før montering for sikre at de tilpasser seg temperatur og luftfuktighet i rommet.

Dele på Pinterest 1. Akklimatisering

2. Sjekk veggen

Før du går i gang med monteringen sjekker du hjørner og veggflater for å se om de er i lodd.

Dele på Pinterest 2. Sjekk veggen

3. Mål veggens høyde

Mål veggens høyde og tilpass platen med en håndsag eller en elektrisk sag. Det er viktig at platen monteres med avstand på cirka fem millimeter til så vel tak som gulv. Både huset ditt og platene ”lever” og må ha en viss toleranse dersom temperatur eller fuktighet med fører endringer.

Dele på Pinterest 3. Mål veggens høyde

4. Saging

Skjær til platen med en håndsag eller en elektrisk sag. Det er ingen krise om kanten blir litt unøyaktig, det blir skjult av tak- eller gulvlisten. La platen ligge med tapetsiden opp når du sager.

Dele på Pinterest 4. Saging

5. Første plate

Du begynner med å montere platene med utgangspunkt i et hjørne, eller en døråpning. Sjekk for sikkerhets skyld at platen er i lodd før du skrur den fast til veggen. Husk at heller ikke platesidene skal presses inn mot veggen; la det være 3-5 millimeter klaring.

Dele på Pinterest 5. Første plate

6. Hold avstand

Legg et avstandsstykke under platen for å sikre avstanden til gulvet (ca 5mm).  Du kan gjerne bruke en liten flis, eller en rørepinne.

Dele på Pinterest 6. Hold avstand

7. Festing av platene

Om nødvendig justerer du platen slik at den er i lodd, før du fester den første skruen. Begynn på toppen, mot taket. Platen festes med skruer (BKF 4,2x35) i en avstand på cirka 15-20 centimeter. Juster kraften på drillen så skruehodet ikke dras tvers gjennom platen. På skrukanten er den ideelle plasseringen av skruene markert med en tynn strek.

Dele på Pinterest 7. Festing av platene

8. Neste plate

Neste plate presser du inn i sporet til den første platen og presser den godt inn mot veggen. Legg en trekloss langs kanten og kakk forsiktig på den med en hammer til du kjenner at skjøten er helt glatt. Se nøye atter at det ikke er kommet rusk i nota, som hindrer sammenkoblingen av platene.

Dele på Pinterest 8. Neste plate

9. Siste plate

Hvis du under monteringen har tatt hensyn til både tapetmønster og platebredde, vil du få en grei avslutning når du er kommet rundt rommet og den siste platen skal på plass. Mål avstanden til inn til hjørnet både ved taket og ved gulvet.

Dele på Pinterest 9. Siste plate

10. Tilpass

Merk av på platen, og sag til platen langs en rett strek mellom punktene.

Dele på Pinterest 10. Tilpass

11. Bruk et lite brekkjern

Deretter presser du platen inn i noten til forrige plate og presser den inn mot veggen. Et lite brekkjern eller stemjern kan du presse inn i hjørnet for å sikre at skjøten blir helt glatt.

Dele på Pinterest 11. Bruk et lite brekkjern

12. Hjørnelist

For å skjule plateskjøtnene i hjørnet vil vi anbefale en ferdigmalt, smal hulkillist. Denne festes enkelt med små, tynne dykkspiker (1,7x40). Husk å montere tak- og gulvlister før du tilpasser og spikrer fast hjørnelisten.

Mer informasjon

www.byggma.no

www.forestia.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]