IFI logo
Se flere bilder
- Kan brystpanel bli kult?

Foto: Privat

- Kan brystpanel bli kult?

Jeg har kjøpt et hus fullt av brystpanel. I stedet for å krangle med den, lurer jeg på om jeg skal finne på noe kult med den. Noen tips?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Innhold
Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svar:

Først bør dere bestemme dere om dere liker furu nok til å ha en halvvegg med det i hjemmet deres.

Hvis dere ønsker å beholde den, finnes det flere alternativer:

1. Male panel, listverk og platevegg i samme farge og glansgrad. Denne løsningen gjør at brystningen dempes. I deres tilfelle vil det likevel resultere i ulik struktur som følge av den ulike materialbruken.

2. Brystning og platevegg males i ulike farger. Dette vil framheve brystningen.

3. En annen variant er å velge ulik glansgrad på malingen. Veggen kan da males med matt maling, mens brystpanelet males i samme farge men med blank maling.

4. En annen effekt kan være å tapetsere på oversiden av brystpanelet, ikke rett på. Da kan du male med matt eller blank, eventuelt bruke en beis med en farge hentet opp fra tapetet.

5. Liker dere treverkets «look» kan brystningen beises og plateveggen overmales i en liknende nyanse. Dette vil gi et rustikt preg.

Siden vi aner at dere ikke er så begeistret for denne brystningen, stiller vi heller følgende spørsmål:

- Hvor mye skal man pynte på noe man i utgangspunktet ikke liker?

For å gjøre noe «kult» ut av brystpanelet, må dere nok i utgangspunktet være litt ville og gærne av natur. En vanlig norsk familie vil nok ikke få ønsket resultat om de går i gang med et større prosjekt med fargekontraster og tilsvarende på veggene her.

Gjør da heller kort prosess, og fjern den med et brekkjern. Brystningen er antakelig slått opp utenpå veggen. Det ble ofte gjort under «furu-tiåret» på 1980-tallet.

Etter å ha fjernet brystpanelet, vil du se om strukturtapetet som er over panelet i dag, også er bak panelet. Da er det bare å sparkle over huller, og male hele overflaten. Ønsker du å fjerne strukturen på veggen over (også evnt. under) panelet, kan denne fjernes ved en kombinasjon av sparkel og duk av typen "veggsletter".

Et alternativ er å slå gips over hele veggen - fra gulv til tak.

Med plater, for eksempel rehabiliteringsgips, står dere helt fritt til å velge tapet eller maling. Skal dere male, kan dere sette en tynn fiberduk på gipsen, veggen tåler mer da. Hvis dere skal tapetsere gipsen, behøver dere ikke duk, det er bare å tapetsere rett på.

Et annet alternativ enn gips er å sette opp ferdigtapetserte plater, eller ferdigmalte veggplater.

Hvis dere vil vente litt før dere går i gang med å fjerne brystningen, kan det å male alt i én og samme farge være en midlertidig løsning.

Lykke til!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.