IFI logo
Se flere bilder
Fem gode råd om kjøkkenfliser

Foto: Diego Cuoghi/Norfloor

Fem gode råd om kjøkkenfliser

Keramiske fliser er både praktisk og dekorativt på gulv og vegger. På kjøkkenet kan de gi rommet eksklusivitet og særpreg. Fliser over kjøkkenbenken beskytter veggene mot søl og sprut. Fliser på gulvet er et robust og slitesterkt gulvvalg. Her er fem gode råd for deg som vurderer kjøkkenfliser.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Selv om kjøkkenet kanskje i første rekke er et sted for praktiske gjøremål, matlaging og sosiale sammenkomster, spiller de visuelle omgivelsene en vesentlig rolle som stemningsskaper. I takt med at stadig flere boliger har åpne kjøkkenløsninger blir flisenes estetiske egenskaper viktigere.

– Keramiske fliser blir en essensiell faktor i å skape et særegent kjøkkenmiljø. Deres egenskaper gjør dem ideelle for gulv, kjøkkenbenk og sprutsone, og de kan løfte designet på kjøkkenet til nye høyder, sier Jorunn Tharaldsen, trendforsker og leder av Norsk Byggkeramikkforening.

Se flere bilder
dame i hvit bluse

Foto: NBKF

ET VIKTIG ROM: – Kjøkkenet har blitt et viktig oppholdsrom i hjemmet. Her skal du trives. Med fliser kan du gi rommet et særegent og unikt preg som i tillegg har et praktisk formål, sier Tharaldsen. 

Se flere bilder
beige kjøkken med fliser

Foto: Norfloor

SÆRPREG: Kjøkkenfliser med bølgende former gir rommet særpreg og identitet. Ved å velge veggfliser med samme farge som gulvet, kan du lage et blikkfang uten at det skiller seg alt for mye ut.


Flere trendy flisformater

Det moderne utvalget av fliser til kjøkkenet har økt i både farger og størrelser. Flistrenden nå peker mot store fliser bak kjøkkenbenken og bruk av storformat på hele kjøkkenøyer. Dette gir minimale fuger, og flisene skaper sømløse og stilrene flater. Også andre formater er populære – for eksempel staver som kan legges i mønstre for en ekstra grafisk effekt, andre fasonger enn firkanter, og fliser med tekstur i overflaten.

– Du kan kombinere fliser i ulike størrelser, farger og mønstre for å skape ditt unike resultat. Vær også bevisst at fugefargen vil påvirke flisenes utseende kraftig, sier Tina Svensson hos flisleverandøren Norfloor.

Se flere bilder
rosa blanke fliser

Foto: Norfloor

FARGEKRYDDER: Bruk farger for å tilføre litt fargekrydder til kjøkkeninteriøret. 


Se flere bilder
hvite fliser med sorte fuger

Foto: Golvabia

FARGEGFUGER: Fargede fuger fortjener oppmerksomhet, valget av farge på fugene er en liten, men viktig detalj. Enten kan fugen gå ton i ton med flisen, eller ha en fravikende farge som skaper en ekstra effekt som fremhever flisens form og mønsterutforming.

Fem gode råd

Sammen med IFI deler flisekspertene fem gode råd til deg som vurderer fliser på kjøkkenet:

1. Invester i fliser som utgjør det lille ekstra.

– Kjøkkenet har blitt et viktig oppholdsrom i hjemmet. Her skal du trives. Med fliser kan du gi rommet et særegent og unikt preg som i tillegg har et praktisk formål, sier Tharaldsen.

2. Velg fliser med høy slitestyrke på gulv. Kjøkkenet er et arbeidsrom med stor belastning.

3. Store fliser gir færre fuger. Fugene er det svake punktet i en flislagt flate, siden fugene er mer porøse og trekker til seg skitt på en annen måte enn selve flisoverflaten.
– Smale fuger gir et mer minimalistisk uttrykk og gjør gulvet eller veggen lettere å holde ren.

4. Tenk høyt. Legg gjerne fliser helt til taket der hvor det ikke er overskap. Det gir et flott helhetlig inntrykk.

5. Forebygg vannskader. Et kjøkken inneholder mange mulige kilder til vannlekkasje. Økningen i bruken av kjøkkenapparater med vann har gjort kjøkkenet mer sårbart. Oppvaskmaskinen, kjøkkenkraner og avløp, integrerte kaffemaskiner og kjøleskap med isbitfunksjon er noen av de vanligste kildene til vannskader på våre kjøkken.

– På kjøkkenet kan små mengder vann forårsake store skader. Mangel på tilstrekkelig beskyttelse, spesielt i organiske materialer som tregulv og trebjelkelag, er en av hovedårsakene til dagens skadeproblemer. Ved å velge keramikk som overflatemateriale på gulv- og veggflater, kan vi forebygge fremtidige vannskader, sier Jorunn Tharaldsen.

Se flere bilder
kjøkkengulv med metalltralle og kobberkjeler

Foto: Jorunn Tharaldsen/NBKF

GODT PÅ GULVET: Kjøkkengulvet utsettes for stor belastning. Her går og står vi mye, søler en del og mister kanskje ting i gulvet. Gulvfliser tåler høy slitasje, er enkle å gjøre rent og trenger ikke vedlikehold.  

Flistrender 2024

– Tradisjonelle flisformater forblir et sikkert valg, spesielt ensfargede fliser med autentisk og håndpreget design. Tidløse bricks eller forbant legges på kreative måter, og den samme flisen kan transformere rommet ved å legges i alternative retninger – fra klassisk til minimalistisk, sier Jorunn Tharaldsen.

Se flere bilder
beige vegg og gulv med fliser

Foto: Norfloor

TENK HØYT: Hvorfor ikke fortsette med flisene helt opp til taket der du ikke har veggskap?

Se flere bilder
grønt kjøkken med grå fliser på gulvet

Foto: Jorunn Tharaldsen/NBKF

STORE FLISER: Fliser med rettskårne kanter gjør det mulig å bruke smale fuger. Fugene er gulvets svake punkt når det kommer til renhold, siden fugemassen er mer ru og porøs enn flisens overflate. 


Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.