Kategorier

Meny

Konto

Farger er mye mer enn en motesak

At fargene påvirker oss er ikke en motesak funnet opp av nåtidens trendsettere og produktutviklere for å skape et nytt marked.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Farger er mye mer enn en motesak

Foto: Espen Grønli (miljøbilder), Sandra Aslaksen (portrettfoto)

Dette er urgammel kunnskap. Allerede Østens gamle filosofer så på farger som energi og i Goethes fargelære fra 1810 beskrives fargenes effekt på mennesker, basert på systematisk observasjon. Moderne forskning har senere bekreftet hans teorier og fastslått at farger er elektromagnetisk energi.   

Hjernen trenger farger

Karl Ryberg, svensk arkitekt og psykolog som har jobbet med lys og farger i mange år, har tidligere uttalt til ifi.no at farger er som vitaminer for hjernen. Dersom den ikke får nok farge kan den falle i søvn, vi får vinterdepresjoner og blir syke, sier han. Noe å tenke på for mange og enhver, når snøslaps og gråtåke ligger tungt og tynger. Men i dag er mange er redd for å bruke farger, de synes det er vanskelig. De er redd for at det skal bli feil søker heller mot det nøytrale for å safe. 

En som velger farger

En som ikke er redd for å bruke farger er interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar. Han har sørget for mange fargerike interiører de siste årene, både hos private og i hotell- og restaurantbransjen. Mens kolleger har beveget seg forsiktig blant nøytrale toner har han forsynt seg friskt med mange og sterke farger.

- Jeg gjør dette fordi fargene gir så mye, sier han.

Nå er det Thon Hotell Vika Atrium som får interiørarkitektens fargebehandling. Det skal stå klart om kort tid og der blir det farge på alle rom.

- Tre farger på hvert rom, det blir superfint, sier den energiske interiørarkitekten. Og vi tror han. 

Dele på Pinterest Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL er tydelig på at farger gir energi.

Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL er tydelig på at farger gir energi.

Ikke for surpomper

Et annet hotell med hans fargesignatur er Thon Hotell Gyldenløve i Oslo. Her møtes gjestene av et sprudlende fargerikt inngangsparti. Resepsjonen er til å bli i godt humør av. Her burde det nesten vært en advarsel utenfor: ikke for surpomper. For det er umulig ikke å bli påvirket av fargene og miksen innenfor. Han beskriver hotellet som et urbant designhotell og målet var å gi resepsjonen en tydelig identitet som utstilling mot Bogstadveien.

 Til folk som vurderer om de skal tørre å gå for sterke farger har han èn klar oppfordring. - Start med inngangssonen, der oppholder du deg ikke lenge, så der kan man være ekstra vågal. Aktive farger gir en hyggelig velkomst, sier han. 

Dele på Pinterest Gulmalte søyler, laserskårede skillevegger, oransje møbler og puter i et frekt stoff fra Jean-Paul Gaultier er noen av de mange fargene og materialene i resepsjonen.

Gulmalte søyler, laserskårede skillevegger, oransje møbler og puter i et frekt stoff fra Jean-Paul Gaultier er noen av de mange fargene og materialene i resepsjonen.

Mer informasjon

Se flere av Tronds prosjekter på

ramsoskar.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]