Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Eventyrlig uterom med Halvor Bakke

  Bjørg Owren/ifi.no
Interiørdesigner Halvor Bakke digger å leve ute. Vi treffer han hjemme i hagen på bruket i Vestfold.

Halvor Bakke er kjent som proff oppusser og innreder fra blant annet TV-serien Eventyrlig oppussing, og som designer av møbler, glass, service og sengetøy. Hjemme hos seg selv har han skapt en eventyrlig hage. Vi besøker han i hagen på bruket i Vestfold for å tips om hvordan man kan skape gode uterom.

Mer inspirasjon til både ute og inne kan du få på Halvor sin Instagram-konto, @halvor.bakke

Mange soner

Skifersti i hagen
HYGGE: En skifersti snor seg fram til en hyggelig gruppe i hvitmalt tre som kler huset; et perfekt sted for nystekte vafler og en kopp kaffe. Bjørg Owren/ifi.no

Han tar imot oss på bryggekanten, der han sitter og dingler med føttene over vannspeilet.

– Her er det godt å være på fine solværsdager om sommeren, men også på kjølige høstkvelder. Da kan vi sitte her en hel vennegjeng, fyre på bålpanna og nyte mørket som faller på, sier han.

Men brygga, med kurvmøbler og bålpanne, er bare en av mange plasser der livet kan nytes i denne hagen. Bakenfor bryggeområdet, i forlengelsen av drivhuset, skimter vi et romslig utekjøkken. På andre siden av grus-gangen, som fører til drivhuset, ligger et loungeområdet med store, innbydende sofaer og langbord, omkranset av blomster, urter og bærbusker. Bak en levegg er det bygget en platting, et soldekk med plass til fire solsenger, godt skjermet for innsyn.

LES OGSÅ: Skap sommerkos med tekstiler ute

Soner i hagen
DRIVHUS: I Halvors hage står det også et drivhus – akkurat slik mange nå drømmer om og stadig flere realiserer. Bjørg Owren/ifi.no

Rom for ulike aktiviteter

Pizzaovn ute
PIZZAOVN: En av de siste anskaffelsene er pizzaovnen. Et fint utgangspunkt for å samles og nyte livet i en avslappende atmosfære. Bjørg Owren/ifi.no

Det er som å vandre rundt i et stort hus, gå fra rom til rom. Selv om hagen er stor, virker den intim med stadig nye overraskelser.

– Hemmeligheten er å tenke soner og rom, akkurat som når du innreder inne. Også må du vite hva slags behov du har, hvilke aktiviteter du vil innrede for, sier interiørproffen.

– Lag ulike soner for arbeid og hvile, rom som man kan nyte alene og rom der man kan samle mange. Og husk at enten du skal innrede ute eller inne så er det familiens behov som må avgjøre planløsningen, sier han.

Halvor ønsket en hage for aktivitet, hygge og avslapning. Det er ingen tvil om at vi er hos en estetiker og livsnyter som kan kunsten å trylle med materialer, form og farger på en måte som skaper begeistring og gode opplevelser. Landskapet er paddeflatt og det er langt fra sjøen. Likevel framstår hagen som en frodig oase med både vannspeil og rennende vann.

Utekjøkken
UTEKJØKKEN: Lite kan måle seg med å spise og lage mat ute. Halvor har utekjøkken i forlengelse av drivhuset. Bjørg Owren/ifi.no

Lite stress

Robotgressklipper
LETTSTELT: Plantene krever lite stell, og plenen holdes nyklipt av en robotklipper. Bjørg Owren/ifi.no

Halvor stråler hjertelig velkommen. Det samme gjør solen og det velholdte huset.

Et hus som er godt vedlikeholdt og en velklippet plen er nummer én. Da er rammen på plass, sier han.

Alt her er mer enn velholdt og pent. Det er en stemning og atmosfære som gir lyst til å ta av skoene, tasse barbeint rundt og bare bli.

– Ja, her skal det ikke være noe stress, smiler verten.

Han forteller at den frodige og velfriserte plenen ble kjøpt ferdig og rullet ut for noen år siden. Nå pleies den av en robotklipper som gjør utmerket jobb. Den tråkler seg fint fram mellom alle soner, bed og stier. Halvor kommenterer at det er lite lukearbeid i hagen. Planter i krukker er praktisk, og bedene som er bygget opp og rammet av stål eller stein ser bra ut selv om det dukker opp et og annet ugress.

Vann i hagen
MEDITASJON: Halvor hadde lyst på lyden av vann. Det ble dam, jorda ble gravd bort, deretter ble det lagt duk og dekket til med stein. Bjørg Owren/ifi.no

Kombiner flere materialer

Materialmiks i hagen
MATERIALMIKS: Elvegrus, rustent stål og rullestein skaper vakker kontrast til alt det grønne. Bjørg Owren/ifi.no

I Halvors hage er det mye stein, grus, skifer, stål og tre mellom alt det grønne. Ingen møbler står rett på gresset, men er samlet på «gulv» av tre, stein eller skifer. Noen soner er skjermet med levegger i tre, andre av blomster og trær.

– Ja, det er viktig å kombinere ulike materialer, og tenke gulv og vegger. Det markere sonene, og binder det hele fint sammen, sier han.

Han mener også at det er viktig å tenke på størrelse og dimensjoner. 

Skifergulv i hagen
GULV I HAGEN: Møbelgruppen står på et skifergulv, som gir opplevelsen av rom, og det er bra for møblene som slipper å stå rett på bakken. Bjørg Owren/ifi.no

Akkurat passe

Men treplattinger trenger nødvendigvis ikke være så store som helst.

– Nei, mange bygger den for stor. Det er ikke noe poeng hvis du ikke vet hva du vil bruke den til. Da er det bedre med flere små, og variere med nivåer og materialer.

– Det skaper fin variasjon og skaper forandring og nye opplevelser etter hvert som man vandrer rundt, sier han.

LES OGSÅ: Tipsene du trenger til uteplassen

Soldekk i hagen
SOLDEKK: Skjermet bak en levegg står solsengene klare på et soldekk av gråfarget tre. Bjørg Owren/ifi.no

Bygg tak

Det er også viktig at noen av plassene er under tak. Noe av det første de gjorde etter at huset ble kjøpt, var å bygge en liten hagestue inntil huset.

– Hus som bygges uten en uteplass med tak er en feilkonstruksjon. Vi bor i Norge, og må innrette oss deretter. Med tett tak kan vi bære ut hagemøblene i mars og nyte utelivet til langt utpå høsten. Utesesongen er så kort, og vi vil jo ha mest mulig ut av den, sier han.

Ta hensyn til stilen på huset

Hagen til Halvor Bakke
VELKOMMEN: Halvor Bakke tar hjertelig imot i porten. Her spiller hus, hage og personligheten til beboeren fint på lag, så alt og alle trives. Bjørg Owren/ifi.no

Han har vært nøye med at påbygget og hagerommene er fint tilpasset stilen på huset.

– En feil mange gjør er at de glemmer stilen på huset. Et funkishus og et sørlandshus krever ulike løsninger. Glemmer man det, blir det lett kav, og man får det ikke til. Jeg skulle gjerne hatt det strammere, men huset krever sitt, sier Halvor.

At huset og hagen spiller på lag merkes allerede i porten. Det hvitmalte stakittet, treporten og den blåmalte inngangsdøren signaliserer omtanke; for dem som kommer, de som bor her, og huset og hagen – en eventyrlig helhet. 

Hus og hage i stil
HELHET: Stilen på huset var avgjørende for stilen på hagen uten frekke stilbrudd. Det er derimot mange hyggelige wow-overraskelser bak busker, levegger og hushjørner. Bjørg Owren/ifi.no
Les også Funksjonelle gulvfliser til ute og inne

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: