Kategorier

Meny

Konto

Enkel fornyelse av gulvet med maling

Å male gulvet er en rask og enkel vei til nytt gulv. Det er lett å få det pent, og prosessen er helt uproblematisk. Stadig flere får nå øynene opp for hvilken effekt fornyelse av gulvet kan gi.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Enkel fornyelse av gulvet med maling

Foto: Frode Larsen/ifi.no

En ny farge på gulvet virker umiddelbart inn på stemningen i rommet – som kan bli alt fra tøff og dramatisk til dempet og lun. Å eksperimentere med glansgrader er også spennende, og blanke gulv reflekterer lyset på en virkningsfull måte.

Bruk gulvmaling på gulvet

Gulv utsettes for en annen type slitasje enn vegger og tak, og en bør bruke en maling som tåler å bli tråkket og sølt på uten å ta skade. Gulvmalinger utvikles for å tåle nettopp denne typen slitasje, og er derfor det absolutt beste alternativet når gulvet skal fargesettes.

Gulvmalinger har egne fargekart med mange fargemuligheter, og kan blandes i ytterligere farger om det er ønskelig. Malingene åpner også for at man kan velge glansgrad etter eget ønske. Et alternativ til gulvmaling er å bruke interiørmaling, men den bør overlakkeres med tre strøk god gulvlakk for å gi et godt slitesjikt.

Hvilke gulv kan males?

De fleste gulv kan males under forutsetning av at underlaget er rent og tørt. Tregulv blir flott med maling, og både parkett og plank kan males enten det er ubehandlet, oljet eller lakkert fra før. Betong og linoleumsgulv kan også gjerne males.

Tidligere sa man at maling ikke ville feste til laminat, men også disse gulvene kan nå males med enkelte malinger. Det anbefales imidlertid ikke å male på vinylgulv fordi myknere i belegget kan påvirke tørke- og herdetiden, noe som kan medføre skjemmende merker hvis gulvet blir tatt i bruk for tidlig. Fliser kan også males i tørre rom, men man bør være oppmerksom på at det kun ansees som en kortsiktig løsning da det ofte er vanskelig å få god heft.

 

Tips

Forberedelser
Fjern eller dekk til gulvlistene med maskeringstape for å unngå søl.

Rent og tørt
Gulvet må være helt rent og tørt for at malingen. Skitt, flekker og såperester vil påvirke malingens vedheft og utseende. En gulvrens er effektiv til denne jobben.

Tregulv
Et nytt eller nyslipt tregulv påføres kvistlakk før maling. Gjør det raskt og enkelt ved å rulle over hele gulvet. 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]