IFI logo
Se flere bilder
Ny lakk til gammelt gulv

Foto: Scanox

Ny lakk til gammelt gulv

Det er mye sjel i tregulv, men de trenger som regel litt omsorg for virkelig å blomstre. Med ny lakk kan et gammelt gulv se friskt og nytt ut. Matt eller blankt - det er opp til deg!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både gamle furugulv og parketter i alle slag blir slitt med tiden. Hakk, riper og nedslitt lakk er verken veldig pent eller lett å rengjøre. Men istedenfor å bytte ut gulvet er ny lakk en rimelig og pen fornyelse til gulvet.

Velg rett behandling til ditt gulv

- Tre er et levende materiale som utvider og trekker seg sammen. Hvis lakken stritter imot denne bevegelsen, vil man kunne oppleve at bordene kan sprekke på det svakeste punkt, eller at avstanden mellom bordene fordeler seg ujevnt på overflaten, forteller Helge Berthelsen i Scanox.

Og siden forskjellige typer treverk oppfører seg forskjellig, bør man også bruke forskjellig type lakk til ulik type treverk. For eksempel er tregulv (heltre furu) mer tilbøyelig til å sprekke opp enn et gulv av hardtre, slik som eikeparkett.

- Det er per i dag vanskelig å lage et kvalitetsprodukt som tilfredsstiller både tregulv og hardtre. På tregulv vil for eksempel TreStjerner Parkettlakk bli for hard, mens på hardtre vil TreStjerner Tregulvlakk bli for sprø, legger Berthelsen til.

Av den grunn finnes det både tregulvlakk som ettergir bevegelsen i tregulv, og parkettlakk som gir en hard overflate, fukter treverket og står godt imot mekanisk slitasje på parketten. Betjeningen hos fargehandleren kan være behjelpelig med å finne riktig lakk til gulvet ditt.

Vann eller olje?

All lakk vil gulne over tid, men noen lakker forblir lysere enn andre.

- Oljebaserte lakker gir et mer gyldent utseende enn vanntynnbare lakker. Valg av lakk må derfor også bli et spørsmål om hva man liker, sier Berthelsen.

Vil du ha et lysest mulig utseende, er med andre ord en vanntynnbar lakk den beste løsningen, men også denne vil gulne noe over tid. Hvis man er veldig bekymret for at gulvet skal gulne, er det ingenting i veien for å legge et strøk med panellakk, lut eller lys beis før du lakkerer, så er en sikker på at gulvet vil holde seg lyst lenger.

Glossy glans

Når man først har bestemt seg for å lakkere tregulvet, må man også bestemme seg for hvilken glansgrad man ønsker. De fleste produsenter leverer lakkene sine i forskjellige glansgrader. En halvblank eller silkematt lakk er det vanligste, men det finnes også flotte lakker dersom du våger å bevege deg litt opp eller ned i glansgrad.

Ønsker du et blankt og skinnende resultat, velg en lakk med høy glansgrad. Dette gir gulvet en enestående glans, og er en fin, skinnende effekt på tregulvet. Et eksempel på en slik lakk er Scanox' TreStjerner Klarlakk, som finnes i glansgrad 88-95 i den blankeste utgaven. 

Matt som olje

Ønsker du heller en matt, oljet look, kan du faktisk oppnå dette også ved hjelp av lakk. Det finnes gulvlakker helt ned i glansgrad 8, som kombinerer lakkens slitestyrke med det vakre utseendet til en olje. En slik lakk fremhever treverkets lød, uten å korte ned vedlikeholdsintervallene, slik en olje ville ha gjort. Faxe GOlak Ekstrem Sterk Oljematt fra Brynsløkken er et eksempel på en slik lakk.

Det er også mulig å kombinere blanke og matte lakker for en ekstra fin overflate. For eksempel gir to strøk blank lakk under ett strøk matt lakk en dypere lød i treverket. Er du usikker på resultatet, foreta alltid en oppstrøksprøve.

Slip vekk gammel lakk

Før ny behandling skal på, bør gulvet slipes. Hvis gulvet har hakk og skader, bør du gå grundig til verks med slipingen. Dette fjerner den gamle lakken, og gjør gulvet jevnt og pent. Du kan godt få håndverkere til å gjøre jobben, men leier du riktig utstyr, er det ingenting i veien for å gjøre det selv.

Hvis gulvet er i god stand, behøver du ikke å fjerne all lakken.

- Det er ikke nødvendig å slipe vekk all den gamle lakken, men for å være sikker på et godt feste til underlaget, ville jeg mattslipt gulvet, anbefaler Vebjørn Ohnstad i Brynsløkken.

Han legger til at det med noen lakker holder å rense gulvet med lakkrens før ny lakkering, men hvis du ikke vet helt hva gulvet er behandlet med fra før, kan man risikere å være uheldig. For å være på den sikre siden er det derfor alltid en fordel med mattsliping.

Pass på å fjerne alt slipestøv før du setter i gang med ny lakkering.

Slik gjør du

1. Rens

Begynn alltid med en rens av gulvet. Da unngår du at smuss og skitt blir slipt ned i gulvet, noe som igjen medfører at lakken flasser. Bruk en gulv-/panelrens i samme serie som lakken du har valgt.

2. Slip

Hvis gulvet holder en god stand, holder det å mattslipe gulvet. En god slipemaskin letter arbeidet. Slikt verktøy kan leies hos fargehandleren eller byggvarehuset. Til mattsliping holder det med et fint slipepapir, men om du må slipe ned til bart tre bør du velge et grovere papir.

3. Avstøving

Pass på at alt slipestøv er borte før du begynner å lakke. En støvsuger er godt egnet til dette. Vær spesielt nøye langs kanter, lister og stavskjøter. Tørk gjerne også over gulvet med en mopp med mikrofiberklut, for å være helt sikker på at alt støv er borte.

4. Lakk

Lakker med bred gulvlakkpensel eller lakkrulle. Et forlengerskaft forenkler lakkeringen betraktelig. Hell en passe mengde lakk på gulvet, og fordel utover langs treverkets lengderetning. For optimal slitestyrke bør det påføres tre strøk lakk. Mattslip gulvet lett med korning 180 mellom hver lakkering. Følg alltid produsentens anvisninger, og vær nøye med å riste/røre i lakken både før og underveis i arbeidet.

Mer informasjon

www.scanox.no

www.brynslokken.no

www.herdins.no

www.alanor.no

www.ibg.no

Dette trenger du
  • Gulvrens
  • Slipemaskin
  • Støvsuger
  • Mopp
  • Bred pensel eller lakkrull
  • Forlengerskaft
  • Mindre pensel til detaljer
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.